#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Usnesení XXVIII. sjezdu delegátů ČLnK konaného ve dnech 2.–3. 11. 2018 v Benešově


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 11

Sjezd vyjadřuje velké znepokojení nad neúčastí ministra zdravotnictví na sjezdu ČLnK z důvodů zaslaných v dopise PČLnK. Ministr zdravotnictví tak promarnil příležitost seznámit se s potížemi, s nimiž se lékárníci každý den při výkonu svého povolání musí vyrovnávat. Sjezd delegátů proto ukládá představenstvu ČLnK a prezidentovi ČLnK, aby i nadále s ministrem zdravotnictví řešili problémy lékárenského stavu. Ministra zdravotnictví sjezd delegátů žádá, aby k ČLnK přistupoval s vážností, která jí jako organizaci zastupující všechny lékárníky v ČR náleží, a zve jej na nejbližší jednání představenstva ČLnK.

Sjezd vyzývá ministra zdravotnictví, aby inicioval vznik pracovní skupiny pro lékárenskou péči za účasti ČLnK, co nejdříve předložil k posouzení návrh Cenového předpisu MZd, který bude platit od 1. 1. 2019 a zajistil financování nových, povinných administrativních činností lékáren spojených se spuštěním systému ověřování léčiv vyplývajících z “protipadělkové” legislativy.

Sjezd vyzývá zdravotní pojišťovny k bezprostřednímu jednání k tématu Fondu na podporu jedinečných lékáren, jehož vznik vyplývá ze závěrů Dohodovacího řízení, k jednání o hlubším zapojení lékárníků do odborných činností v oblasti prevence a zdravého životního stylu a k řešení jednoznačné identifikace příslušnosti pojištěnců ke zdravotní pojišťovně, která by snížila zbytečnou administraci a komplikace s vyúčtováním zdravotní péče.

Sjezd bere na vědomí zprávy mandátové komise z 2. a 3. 11. 2018, zprávy o činnosti Představenstva ČLnK, Revizní komise, Čestné rady, zprávu o kontrolní činnosti a zprávu o hospodaření k 30. 9. 2018, zprávy o plnění usnesení XXVII. Sjezdu ČLnK a výrok auditora k účetní závěrce roku 2017.

Sjezd schvaluje změny Organizačního řádu, Jednacího řádu, Finančního řádu, Volebního řádu, Licenčního řádu a Řádu pro celoživotní vzdělávání, zprávu o hospodaření za rok 2017, účetní závěrku a výroční zprávu k 31. 12. 2017, převedení výsledku hospodaření vykázaného k 31. 12. 2017 ve výši 915 364,26 Kč do nerozděleného zisku, hospodaření se sociálním fondem za rok 2017 a rozpočet na rok 2019 (s rozpočtovanými výnosy 30,898 mil. Kč a náklady ve výši 33,850 mil. Kč).

Sjezd odmítá navržený záměr Ministerstva zdravotnictví tzv. emergenční model dodávek léků do lékáren, který by nutil pacienty k dvojí návštěvě lékárny kvůli objednání a následnému vyzvednutí léku, zatížil lékárny zbytečnou administrativou. Emergenční model dodávek by vážně narušoval poskytování lékárenské péče a ve skutečnosti by nezajistil potřebnou dostupnost léčiv pro pacienty ve všech lékárnách.

Sjezd odmítá aktivitu lékárenského řetězce BENU, spočívající ve spolupráci s nelékárenským eshopem. Tato spolupráce vytváří dojem, že léky patří mezi zboží běžné spotřeby, dehonestuje práci lékárníků, zvyšuje riziko nesprávného a nadměrného ­užívání léků a je dle ČLnK v rozporu se zákonem o léčivech a pokynem SÚKL LEK-16.

Sjezd považuje FMD (protipadělkovou směrnici) za nesmyslnou s ohledem na zásadně nevyvážený poměr administrativní náročnosti a benefitů z ní plynoucích. S ohledem na zpoždění v implementaci Nařízení. Požaduje, aby PČLnK iniciovalo zrušení sankčních ustanovení vůči lékárnám za neplnění směrnice minimálně do doby plné funkčnosti systému a do doby, kdy již budou vydána všechna balení vyrobená před účinností směrnice.

Sjezd ukládá Představenstvu ČLnK:

  • intenzivně pokračovat v prosazování priorit ČLnK, kterými jsou stejné doplatky na léky hrazené z veřejného zdravotního pojištění, zavedení pravidel pro vznik nových lékáren, podpora dostupnosti lékárenské péče ve venkovských regionech a rozvoj odborných služeb lékárenské péče
  • iniciovat a koordinovat činnost pracovního týmu, do kterého budou pozváni členové ČLnK reprezentující v oboru lékárenství odborné společnosti a zapsané spolky
  • připravit výkon konzultační činnosti lékárníka s využitím lékového záznamu pacienta
  • spustit informační kampaň pro veřejnost o využití lékového záznamu pacienta lékárníky ve prospěch zkvalitnění a zvýšení bezpečnosti farmakoterapie pacientů
  • znovu vyjednat zveřejnění metodiky kontrol SÚKL v různých typech lékáren
  • vyjednat se SÚKL možnost zakomponovat do systému eRp hlášení výpadku předepsaných léků
  • hlasovat o všech rozhodnutích jmenovitě s uvedením hlasování v zápise z jednání PČLnK
  • prosazovat odmítnutí digitalizace listinných receptů v lékárně, pokud nebude vytvořen výkon a stanovena adekvátní odměna za digitalizaci listinných receptů
  • pokračovat v oživování nefunkčních okresních sdružení s využitím všech řádů ČLnK.

Sjezd vyzývá spolek Vaši Lékárníci CZ z. s. k doplnění požadovaných dokumentů podle žádosti Revizní komise. Revizní komisi ČLnK vyzývá k vypracování finální zprávy o kontrole využití poskytnutých finančních prostředků spolku Vaši lékárníci CZ, z. s.

Vzhledem k přetrvávající kritické situaci českého lékárenství rozhodl sjezd o přerušení svého jednání s tím, že termín dalšího jednání oznámí Představenstvo ČLnK. Sjezd musí být svolán, požádá-li o to minimálně 30 % delegátů Sjezdu. Pokud Představenstvo ČLnK neoznámí termín dalšího jednání tak, aby se konalo nejpozději 31. 10. 2019, považuje se XXVIII. Sjezd ČLnK k tomuto datu za ukončený.

(Text usnesení byl pro publikaci zejména v jeho formátování mírně modifikován a jazykově upraven podle pravidel českého pravopisu, plné znění včetně jmen navrhovatelů jednotlivých usnesení najdete na https://1url.cz/@usneseni2018  ve formátování a grafické podobě schválené sjezdem.)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#