#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 25

Coprinus comatus (O.F Müll.) Pers.– hnojník obecný, (Agaricaceae – pečárkovité)

Houba, rozšířená po celé severní polokouli. Roste na volných travnatých lokalitách (louky, parky apod.). Mladé plodnice jsou jedlé. Jediným omezením je současná konzumace alkoholu, protože dochází k antabusovému efektu, provázenému zvracením, průjmem a palpitacemi. Obdobné účinky byly popsány u příbuzných hnojníků: C. micaceus (Bull. ex Fr.) Fr. – h. třpytivý a C. atramentarius (Bull. ex Fr.) Fr. – h. inkoustový. Zatímco u h. inkoustového byla izolována aminokyselina koprin, která inhibuje jaterní alkoholdehydrogenázu a vyvolává otravu acetaldehydem, u ostatních jmenovaných hnojníků, které koprin neobsahují, se po toxickém agens pátrá.


Synonyma: Coprinus comatus var. stellatus Šebek.

Obecný název: Jitui gu (čín. přepis pinyin), Shaggy Mane (angl.).

Pozn.: pinyin slouží k přepisu čínských pojmů do latinky pod ISO 7098.

Sbíraná část: sporocarp

Droga: Coprini sporocarp

Obsahové látky: z fenolických látek především flavonoidy: převažuje aglykon kvercetin a glykosid baikalin, biflavonoid amentoflavon, dále kyselina p-hydroxybenzoová, ferulová, chinová, deriváty kyseliny chlorogenové a kumarin skopoletin, mono – až polysacharidy a zásobní glykogen, nasycené i nenasycené mastné kyseliny a jejich triglyceridy, sirný ergothionein, vitaminy skupiny E (tokoferoly), bílkovinné lektiny, deriváty 1- a 3-oktanolu, minerální látky a v buněčné stěně chitin.


Účinky a použití: v tradiční čínské medicíně se plodnice aplikuje proti zácpě, hemoroidům, hypertenzi, diabetu a pomocný prostředek proti rakovině prsu. Odborné studie byly zaměřeny na objasnění hypoglykemických, antibakteriálních, hypolipidemických a antikancerogenních účinků. Fermentované plodnice vykazují díky obsahu triglyceridů antioxidační, protizánětlivé, periferně antinociceptivní, analgetické účinky a snižují hladinu cytokinů. Byly prokázány protibakteriální účinky s výjimkou G - bakterií a Aspergillus ochraceus. Hypoglykemické účinky extraktu z hnojníku při experimentálním diabetu u myší byly zvýrazněny naabsorbovaným vanadem (+IV a +V). Vanad +IV byl pro myši méně toxický a zlepšila tolerance glukózy i u nediabetických myší. U potkanů byl zjištěn antipyretický účinek, zánět tlapky nebyl ovlivněn a hladina glukózy se snížila jen u nediabetických potkanů. Při denním podávání extraktu došlo ke zlepšení kvality hepatocytů poškozených alkoholem. Rakovina prostaty patří mezi androgenně závislá onemocnění. Pokročilá stadia nemoci ale reagují na podávání hexanových extraktů z plodnice hnojníku, které jsou cytotoxické a navíc snižují počet androgenních receptorů a expresi specifického prostatického genu v linii LNCaP. U žen je velkým problémem maligní rakovina prsu nezávislá na estrogenu. Extrakt z hnojníku inhibuje funkci NF-kappaB (podobně jako kurkumin) a má protinádorové účinky. Antioxidační působení souvisí s obsahem flavonoidú a tokoferolů. Ginkgolid B, izolovaný z listů Ginkgo biloba, se používá jako silný antagonista aktivačního faktoru krevních destiček, má antiischemické, antioxidační a antikonvulzní účinky a aplikuje se při léčbě trombózy. Extrakce je ale nákladná. Hnojník obecný je však schopen transformovat všechny ginkgolidy na ginkgolid B. Basidiospóry hnojníku mohou zhoršovat kožní odpověď pacientů s atopickým ekzémem.

Dávkování: individuální

Nežádoucí účinky a kontraindikace: nebyla prokázána toxicita extraktu z plodnice u buněk prasečích jater, ale pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: antidiabetika, alkohol.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Nino Barbieri (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#