#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obnova nefunkčního OSL Brno


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 16

Vážené kolegyně a kolegové, v termínu 3. 12. 2018 – 28. 2. 2019 budou probíhat volby OSL Brno-město (formou zvláštního volebního shromáždění). Jejich zahájení bude u příležitosti přednášky MUDr. Mgr. Maršíka „Aktuální lékárnická legislativa“ v OREA hotelu Voroněž, Brno. Volební urna bude dále umístěna v lékárně Dr. Max, Bašty 2, Brno, která má dlouhou otevírací dobu a zároveň je všem nejlépe dostupná.


Ano, i zde se „oživuje“ OSL. Po výzvě PharmDr. Aleše Novosáda se strhla lavina voleb ve velkém množství nefunkčních OSL po celé republice.

A aby také ne. ČLnK eviduje přes 9 000 členů, ale skoro třetina lékárníků nemá své zastoupení v okresním orgánu, natož pak v celorepublikovém orgánu komory. Ne každý z nás tuší, jaká témata ČLnK řeší, za co bojuje, co je cílem představitelů naší stavovské organizace, nebo kam směruje celé české lékárenství.

Brněnské OSL je největším OSL v České republice. Máme přes 750 členů v téměř 150 lékárnách. Bohužel je nefunkční od roku 2013, kdy jsme nedosáhli nadpoloviční účasti na okresním shromáždění, nezvolili představenstvo OSL a přišli o možnost vyslat své zástupce na sjezd delegátů. Další dva pokusy o obnovení OSL Brno-město také zkrachovaly na nízké účasti. Nikdo neví, kde vznikl ten nezájem nebo možná nízká informovanost lékárníků v Brně. Nevěříme tomu, že je všem jedno, co bude dál.

Pokud by OSL fungovalo, mohli bychom vyslat až 16 reprezentantů na sjezd delegátů komory, a tak se podílet na rozhodování o dalším vývoji českého lékárenství. Při našem počtu se jedná o velkou nevyužitou možnost, ale zároveň o velkou zodpovědnost. Takto o nás už delší dobu rozhodují jiní. A podobně je tomu v ostatních nefunkčních OSL. Bez ohledu na jejich velikost, lékárník z velkoměsta i lékárník z jedinečné lékárny, prostě každý z nás by měl mít zájem projevit svůj názor i veřejně, nejen mezi kamarády při skleničce něčeho dobrého.

V nefunkčních OSL nám zároveň nemá kdo předat informace o aktuálním dění v ČLnK. Veškerá administrativa se přenesla do Prahy, nemáme prostředníka, který by za nás vyřídil potřebné zležitosti nebo nám zprostředkoval informace z komory. OSL nemůže organizovat školení a pomáhat tak členům plnit povinnost celoživotního vzdělávání, neorganizuje žádné akce, které by přiblížily naši odbornou činnost široké laické veřejnosti, nebo kde by se mohli setkávat kolegové lékárníci.

Jak získat informace o aktuálním dění, podílet se na něm a rozhodovat o tom, co se bude dít dál?

Většina z nás má spoustu práce, osobní život, koníčky… Čas na sledování činnosti komory si najde málokdo. Pokud netušíte, co obnáší kandidatura, jak na to, nebo třeba vůbec neznáte organizační strukturu OSL nebo ČLnK, můžete využít webové stránky www.oslbrno.cz, kde jsme pro vás připravili přehled veškerých potřebných informací.

Každý z nás má určitou představu nebo přání, jak by mělo české lékárenství vypadat. Jak už je ale dobrým českým zvykem, rádi si stěžujeme, ale pro změnu nejsme ochotni udělat nic.

Teď máme příležitost! Chcete mít více informací, poznat své kolegy lékárníky, nabídnout pomocnou ruku při jednání s ČLnK, začít v očích veřejnosti vystupovat jednotně a jako odborníci, ovlivnit dění v českém lékárenství?

Zasaďte se o obnovu svých okresních sdružení! Můžete se stát také kandidátem do představenstva OSL nebo kandidovat na delegáta OSL – využijte svého práva podílet se na něčem důležitém.

Nebo alespoň podpořte své kolegy kandidáty a přijďte k volbám. Ať je i váš hlas slyšet!

PharmDr. Nina ŠVÉDOVÁ

PharmDr. Radka PLISKOVÁ

PharmDr. Miroslav KOŠKA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#