#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zprávy z bruselu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 21

Další jednání v rámci PGEU se uskutečnilo 19. září 2018. Pro české lékárníky byla asi nejdůležitějším bodem část jednání týkající se systému ověřování léčiv proti padělkům. Spuštění systému je plánováno na 9. 2. 2019, jak vyplývá z legislativy. Poselství pro výrobce, distributory i pro lékárníky zní, že tento termín je konečný a měnit se nebude! Toto prohlášení Evropské komise lze považovat za silné politické gesto, kterým dává Evropská komise na vědomí svůj postoj.


Jak jsem již několikrát informoval, svých kompetencí z Nařízení se začaly domáhat státní úřady dohlížející na léky, a to tak, že zamotaly mnoha lékárníkům hlavu. My, kteří jsme v České republice zvyklí na kontrolní činnost SÚKL, můžeme být klidní. Státní úřady budou zkrátka chtít v případě potřeby (např. vyšetřování informace o podezření na padělek) znát kompletní informaci o pohybu léku, která bude v systému uložena. A to dokonce i o pohybu léků v jiné zemi než je sídlo úřadu. Tak se například španělský úřad bude domáhat informací z finského systému apod. V tuto chvíli se řeší, zda je takový postup v souladu s další evropskou legislativou (i s těmi národními). Ale zástupci státních autorit prý stojí pevně v kramflecích.

V České republice zatím čekáme na legislativu, která určí přesněji kompetence SÚKL nejen v této oblasti, ale v rámci všech procesů souvisejících s ověřování léčiv.

Velkým tématem jsou stále data. Data vygenerovaná systémem a uložená v něm. Je nasnadě, že půjde o obchodně velmi citlivá data. Evropská komise ujišťuje, že se nemáme čeho bát, že v případě zneužití dat např. farmaceutickým průmyslem bude viník potrestán.

Obsáhle se diskutovalo také o připravenosti systému, lékáren, nemocničních lékáren v různých zemích. My v ČR patříme v připravenosti mezi prvních pět. Problémy očekávají např. v Polsku. A zcela otevřeně se mluví o tom, že velké problémy se po 9. 2. 2019 vyskytnou v nemocnicích (zde by pomohlo zavedení tzv. agregovaných kódů, ale to zcela jistě nebude připraveno). ­Zazněl názor, že kdo nebude připojen, bude ověřovat ručně.

Velkým tématem v Česku je nutnost podepsat smlouvu v rámci procesu registrace do systému. Podobné tlaky z organizací spravujících národní úložiště vůči lékárnám pozorují i v jiných zemích, např. v Rakousku nebo v Irsku.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.

Foto: shutterstock


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#