#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaké bylo MOJE sjezdové POPRVÉ


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 12-13

Na sjezd naší komory jsem se těšil, i když jsem vlastně moc netušil, jak to celé probíhá. Delegátů bylo kolem devadesáti, pokud by vyslala delegáty všechna OSL, mohlo nás být kolem dvou set. Nepřijel se na nás podívat ministr ani nikdo ze SÚKL, škoda. Bodů k projednávání bylo mnoho, takže to byl takový hlasovací maraton. Ohledně FMD se řešila pro lékárny nevýhodná jednostranná smlouva s NOOL (právně na úrovni vesnického spolku), jelikož si diktuje podmínky výhodné jen pro NOOL. Bez této smlouvy ale nebude možné ověřovat Rx-LP. V tomto problému by měl rozhodnout soud.

Na pořadu dne byly dlouhodobé cíle ČLnK: stejné ceny a doplatky u hrazených léků (když to jde u cigaret, mohlo by to jít i u léků), demografická a geografická pravidla pro vznik nových lékáren, zastavení zániku malých lékáren, řešení nedostupnosti léků, zrušení limitace SiV nebo alespoň výpočet limitace z aktuálnějšího roku, zabránění distančnímu výdeji Rx léků, odmítnutí emergenčního systému, navýšení financí v lékárenství a další. Řešil se také zákaz bonusů, kde se ne všichni úplně shodovali.

Velkým a asi nejdivočejším tématem bylo PR komory i spolku Vaši lékárníci CZ, vzájemně se porovnávalo. Myslím, že prospěšné bylo obojí, a právě existence dvojího PR možná byla ku prospěchu, protože se všichni snažili, aby v porovnání dobře dopadli. Škoda, že spolek nedodal včas podrobné účetní podklady o hospodaření, hlasováním pak neprošlo financování do dalšího roku. Možná vadilo i to, že spolek poukazoval na problémy komory. PR aktivity za poslední rok se oživit podařilo, ne však všechna OSL. Snad snaha o kvalitní PR a oživení OSL bude pokračovat.

Navenek působí někdy lékárníci roztříštěně, různá uskupení se někdy vyjadřují různě v médiích – zástupci lékáren nemocničních, veřejných, řetězcových, grémium, Vaši lékárníci, POLP, ­Mladí lékárníci… Skupin je hodně, ale v jednotě je síla. ­Zákonodárci, pojišťovny, regulační autority i veřejnost pak ­mohou mít zmatek v tom, co vlastně chceme, to nám vytkl i ministr ve svém dopise.

Řešily se návrhy změn řádů, škoda, že nebyly zveřejněny před schůzemi OSL, mohlo být více reakcí z terénu. Institut zvláštního volebního shromáždění byl už dříve schválen sjezdem, nicméně se debatovalo, jak dostat na sjezd více delegátů jiným způsobem, neboť někteří delegáti s tímto systémem nesouhlasili. Léka­ři ale mají podobné řešení a u nás zůstává tento systém zatím v platnosti. Bylo odhlasováno přidělení více bodů do celoživotního vzdělávání za volební OSL, konkrétně deset, snad to zajistí vyšší účast na OSL, a tím i na příštích sjezdech.

Líbil se mi i nápad jednoho OSL na zveřejnění metodik SÚKL pro kontrolu lékáren, Ústavu asi moc ne, zveřejnit je nečekaně ­nechce. Páteční jednání skončilo s několikahodinovým zpožděním.

V sobotu nás navštívily významné osobnosti z oboru a spolu s nimi se dostavili zástupci pojišťoven. Dotazů a podnětů bylo mnoho, někdy emotivních. Řešilo se i dohodovací řízení, někdy spíše dohadovací.

Komora byla vyzvána k předkládání paragrafových znění návrhů změn legislativy, práce je hodně, proto padaly i úvahy o dalším právníkovi komory.

U specializací, doufejme, brzy dojde ke zveřejnění nových vzdělávacích programů. Podobný příslib jsem slyšel sice už v průběhu studií, atestoval jsem ale ještě podle starého. Snad už se konečně pokračování atestací podaří.

Po projednání všech témat jsme odhlasovali usnesení sjezdu a kolem páté (opět se skluzem) byl sjezd ukončen. Každému, kdo aspoň přemýšlí o účasti, doporučuji příští sjezd navštívit, aby člověk věděl, jak to chodí. Protože komora, to jsou její ­členové – my lékárníci.

Není nás mnoho, nejsme významná voličská skupina, takže nikoho moc nezajímáme, ale věřím, že když budeme vystupovat navenek jednotně a jasně, může se nám podařit dosáhnout změn.

Práce v lékárně mě baví, a doufám, že ještě dlouho bude, a nám všem přeji, aby byl pacient vždy až na prvním místě.

Jan ŠALŠA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#