#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stanovisko Revizní komise ČLnK k financování PR kampaně Vaši lékárníci CZ z. s.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 11, s. 10

Sjezd delegátů ČLnK

Na vědomí: představenstvo ČLnK V Praze dne 22. 10. 2018

Sjezd delegátů ČLnK konaný ve dnech 3.–4. 11. 2017 v Benešově rozhodl o uvolnění částky z nerozděleného zisku z předešlých let maximálně ve výši 2,5 mil. Kč bez DPH pro rok 2018 na projekt PR kampaně pro Vaši lékárníci CZ z. s. (dále jen „PR projekt“); Vaši lékárníci CZ z. s. je povinen své aktivity při projektu koordinovat s ČLnK, GML, POLP, studentskými spolky, a současně uložil RK ČLnK k tomu, aby delegovala jednoho zástupce ze svých členů ke kontrolní účasti na projektu nezávislého PR, realizovaného pod gescí spolku Vaši Lékárníci CZ z. s. (dále jen „spolek“).

RK ČLnK delegovala svého místopředsedu PharmDr. Radka Oswalda ke kontrolní účasti na uvedeném PR projektu.

Vzhledem ke skutečnosti, že pověřený člen RK ČLnK není orgánem, který by byl nadán pravomocí jménem RK ČLnK vydávat jakákoliv stanoviska, bylo nezbytné, aby stanovisko k financování PR projektu bylo projednáno a přijato ze strany RK ČLnK jako kontrolního orgánu ČLnK. RK ČLnK proto po poradě s pověřeným členem, který nedisponoval potřebnými informacemi a podklady, písemně požádala dne 14. 9. 2018 spolek o předložení písemného vyúčtování a podrobného vysvětlení, jakým způsobem spolek naložil s finančními prostředky, které byly spolku poskytnuty v souladu s rozhodnutím sjezdu delegátů ČLnK. Současně byl spolek požádán o informaci, zda již byla poskytnutá částka ke dni podání odpovědi zcela spotřebována, příp. jaká část spotřebována nebyla. K odpovědi byla poskytnuta lhůta v trvání 7 dnů.

V poskytnuté lhůtě RK ČLnK žádnou odpověď od spolku ­neobdržela.

Až 18. 10. 2018 obdržela RK ČLnK jako odpověď soubor dokumentů obsahujících neaktuální (pouze do 31. 8. 2018) a neurčité informace, obsahující výdaje označené pouze jako „náklady na reprezentaci“, „ostatní náklady“, „mzdové náklady“ apod. bez bližšího upřesnění, např. kdo byl příjemcem plateb, co bylo předmětem plnění, na základě jakého právního titulu (objednávky, smlouvy) bylo plněno atd. Proto byl spolek požádán obratem o upřesnění poskytnutých informací, především byl spolek požádán o podrobnosti k položce „Mediální projekt“, kterou byly označeny náklady v celkové výši přes 400 tis., tedy komu byla částka placena, za jaké plnění, co je výstupem, aby RK ČLnK mohla posoudit, zda náklady byly vynaloženy v souladu s účelem stanoveným minulým sjezdem delegátů ČLnK. Spolek byl upozorněn na skutečnost, že informace a podklady RK ČLnK potřebuje předložit do svého zasedání 22. 10. 2018, aby mohla přijmout stanovisko pro sjezd delegátů ČLnK. Do jednání RK ČLnK byla ze strany spolku sdělena pouze totožnost příjemce plateb za „Mediální projekt“, kterým je společnost AGE COM, a. s., a doložen pouze výňatek ze smlouvy uzavřené s touto společností. Ani na opakovanou žádost nebyla do jednání RK ČLnK dne 22. 10. 2018 předložena spolkem Smlouva s AGE COM, a. s., ani podrobnosti k inzerci v MF a Lidových novinách (náklad 154 223 Kč), k vícepracím opět hrazených společnosti AGE COM, a. s. (na konferenci, na editaci tiskovin, korekci portálu) – celkem cca 41 000 Kč atd.

S ohledem na shora uvedené skutečnosti RK ČLnK po seznámení se s obdrženými podklady přijala následující usnesení:

  1. RK ČLnK shledává nesoulad s usnesením sjezdu, který spolku uložil koordinovat své aktivity při projektu s ČLnK, GML, POLP, studentskými spolky. Zástupci spolku poprvé iniciovali setkání a sešli se s tiskovým odborem ČLnK až v září 2018, na sněm organizovaný spolkem zástupci ČLnK nebyli pozváni vůbec.
  2. Zda byly prostředky ČLnK svěřené spolku vynaloženy v souladu s projektovým záměrem „Nezávislé PR aktivity pro rok 2017“ a jeho rozpočtem předloženým na minulém sjezdu delegátů ČLnK a zda byly vynaloženy v souladu s účelem stanoveným minulým sjezdem delegátů ČLnK není RK ČLnK schopna pro nedostatečnou součinnost spolku posoudit. Z dostupných informací je však zřejmé, že kampaň byla přinejmenším z části orientována na členy ČLnK (např. newsletter, diskuzní večery s lékárníky atd.), a nikoliv na širokou neodbornou veřejnost, tyto náklady tak byly vynaloženy v rozporu se stanoveným účelem a předloženým projektovým záměrem.
  3. RK ČLnK konstatuje, že přes opakované žádosti nebyly ze strany spolku předloženy RK ČLnK ani jejímu pověřenému členovi kompletní a aktuální informace a podklady, jak RK ČLnK požadovala. Veškeré podklady byly dodány po stanovené lhůtě. Spolek tak neumožnil provést kontrolu v rozsahu požadovaném minulým sjezdem delegátů.
  4. RK ČLnK poukazuje na skutečnost, že náklady na webovou reklamu ve výši cca 300 tis. Kč nebyly nalezeny v předloženém přehledu, faktura za září/říjen 2018 není v podkladech uvedena. Spolek RK ČLnK na výslovnou žádost nesdělil, jaká část svěřených prostředků již byla spotřebována a jaká ještě spolku zbývá. Z předaných podkladů tuto informaci nebylo možné zjistit.
  5. RK ČLnK konstatuje, že z veřejného rejstříku vyplývá možný střet zájmů na straně předsedy Výboru spolku Mgr. Aleše Nedopila. Mgr. Aleš Nedopil působil 7 let až do 21. 4. 2016 jako člen Dozorčí rady spol. AGE COM, a. s., která je hlavním příjemcem prostředků v rámci „Mediálního projektu“ na základě smlouvy, kterou spolek RK ČLnK nepředložil. Spol. AGE COM, a. s., neplní své povinnosti ze zákona a nezakládá do Sbírky listin zprávy o ovládaných osobách ani účetní závěrky, není možné ani ověřit vlastnickou strukturu této společnosti. Současným jediným členem představenstva a jediným akcionářem ke dni 21. 4. 2016 byl Mgr. Martin Grmela a předsedou Dozorčí rady Bc. Kateřina Grmelová. Mgr. Aleš Nedopil, Mgr. Martin Grmela a Bc. Kateřina Grmelová jsou rovněž jedinými členy Výboru a jedinými členy spolku Future Age, z. s.

PharmDr. Jana Schwarzová

předsedkyně Revizní komise České lékárnické komory


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2018 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#