#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Oživme LÉKÁRNICE MAMINKY (V.)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 6, s. 32

Z cyklu přednášek pro maminky Lékárnička na léto s dětmi

Lékárnice maminky mají za sebou víkendový teambuilding, po kterém celý projekt neskutečně ožil. Nezapomenutelná atmosféra Kyjovského údolí, nové podněty k práci na projektu, kupa lékárnických dětí, které vytvořily svůj tým, aby zachránily loutkovou postavičku Heřmánka sběrem léčivých rostlin na jeho strasti.

V průběhu víkendu vznikl především tým lékárnic maminek, které díky mateřství získaly nový pohled na profesi lékárnice. Spojuje nás chuť vytvořit svěží a kvalitní zdroj informací pro laickou veřejnost ­tápající v informacích na internetu. Některé lékárnice mají díky dosavadním zkušenostem blíž k psaní článků, jiné mají chuť ve svých městech vést besedy pro maminky. Mám z toho radost. Mou vizí je, aby maminky mohly časem v každém kraji vyhledat lékárnici maminku, která vede besedy pod hlavičkou tohoto projektu. V současné chvíli se přednáší téma Lékárnička na léto s dětmi v pěti krajích.

Ptáme se maminek, co je může v létě s dětmi potkat. Mně obzvlášť blízké téma, protože se už vidím s dětmi na cestách, vlakem za novým dobrodružstvím, v lese naplno ponořená do staré dobré hry na stavění domečků, v potoce se brodící a lovící kamínky. Čeká na nás nekonečné potulování loukami, sbírání květin a odpovídání na ještě větší množství otázek.


Potká nás tam spousta legrace, ale i pro­močené veškeré náhradní oblečení, a možná také nejčastější letní zdravotní potíže: cestovní nevolnosti, stavy spojené s přehřátím organismu, drobná poranění, či ušní a oční infekce. Opět neškodí zopakovat, že nejlepším lékem je prevence. Snažíme se, aby byly maminky schopné předcházet u dětí výše uvedeným příhodám a pokud k nim dojde, aby dokázaly poskytnout skutečně efektivní první pomoc a vyznaly se v základních lécích, které se hodí na cesty přibalit.

Část besedy zaměřujeme na význam účinné fotoprotekce a repelentních ­přípravků proti hmyzu včetně ošetření nejčastějších stavů s tím spojených. Mluvíme také o tom, jak účelně vybavit lékárničku na cesty a že vhodným rádcem při výběru může být právě lékárník.

Důležitým kritériem je délka a charakter pobytu, ale i dostupnost lékaře a lékárny v místě pobytu. Zmiňujeme možnost návštěvy lékárny, kde mohou konkrétní stav probrat s lékárníkem a lépe tak společně vyhodnotit situaci. Maminky vítají pracovní listy, kde mají jednotlivé tipy shrnuté a doporučení, jak lékárničku na léto s dětmi vybavit.

Pokud vás projekt Lékárnice maminky zaujal, dává vám smysl a chtěly byste se jakoukoliv formou zapojit, neváhejte psát na e-mail: svrckova.alexandra@seznam.cz nebo se přidejte do FB skupiny Lékárnice maminky. Budu ráda, když se do projektu přidají další lékárnice maminky. Pojďte do toho s námi, jedině společnými silami můžeme něco změnit.

Alexandra HAŠKOVÁ, vedoucí projektu Lékárnice maminky, matka dvou dětí, provází cyklem besed „O zdraví tak trochu jinak“ v mateřských centrech v České Líp



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#