#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v komoře – díl čtvrtý, květen 2019


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 6, s. 5

Pozornost čtenářovu v éře heslovitých sdělení je prý lépe nepřepínat. Proto se právník pokouší své zpravodajství zhutnit a obsáhnout jím již jen jeden měsíc. Co se tedy dělo v květnu na poli oraném radlicemi kalenými paragrafy?

Stále se všichni převalovali v jámě vykopané návrhem novely zákona o léčivech a lékovým záznamem. Jámě vyplněné tolika ­pozměňovacími návrhy, že je obtížné si o nich udržet přehled. Už o nich byla zmínka posledně. Nicméně nejvýznamnější zprávou je, že pokus o prvoplánové zavedení zásilkového Rx výdeje poslanci vítán není. Výsledek bude ale znám až v červnu, kdy se zřejmě novela dočká konečného projednání v Poslanecké sněmovně. Novela zákona o léčivech o emergenčním systému se v květnu nepohnula. Očekávalo se přitom, že bude svoláno jednání na MZd k vypořádání připomínek z vnitřního připomínkového řízení. Zřejmě až v červnu.

Neskončilo ani dohodovací řízení. Z doslechu právník ví, že při vyjednávání jsou ve hře zejména limitace (zůstane vs. zruší se), výše úhrady za SiV (14 vs. 12, 14 vs. 15 až 20) a další otázky (taxa laborum, úhrada pohotovostí, podpora jedinečných ­lékáren).

Představenstvo se v květnu sešlo jednou, 17. 5. v Opavě. Zcela výjimečně bez právníka, za něhož přípravu zápisu z jednání bravurně zvládl Stanislav Havlíček. Jednoměsíční ­frekvence zasedání je jen zdánlivá, když předchozí jednání se ­konalo 30. 4. a následující 6. 6.

Během týdenní nepřítomnosti právníka byl natočen další díl Dialogů ČLnK. S prezidentem komory tentokrát diskutovala prof. Adámková, předsedkyně zdravotního výboru ­Poslanecké sněmovny, a pořad moderoval nový šéfredaktor Časopisu ­českých lékárníků Zdeněk Pokorný.

Na komoru dorazily k posouzení nové, resp. doplněné ­vzory smluv, které lékárny uzavírají s NOOL o připojení k jeho ­systému sledování pravosti léčivých přípravků. Pro lékárny citlivá ­ustanovení o nulové odpovědnosti NOOL ve smlouvě zůstávají. V soudním řízení, ve kterém jsou tato ustanovení napadána, mezitím soud nařídil mediaci, která je naplánována na červenec.

Komora uspěla v jiném soudním řízení, v němž ji žaloval člen za to, že mu odmítla vydat osvědčení k výkonu funkce ­vedoucího lékárníka, protože již byl držitelem osvědčení pro tutéž funkci v jiné lékárně. Argument žalobce, že může držet jedno osvědčení pro výkon funkce vedoucího lékárníka, pokud jej drží on sám jako provozovatel lékárny fyzická osoba, a druhé pro lékárnu jiného provozovatele, soud nepřijal.

Na SÚKL se 13. 5. uskutečnila schůzka mezi početnými zástupci komory a vedením SÚKL. Tématem byl zejména elektronický recept a problémy protipadělkového systému. Podrobnosti jsou k dispozici na webu komory v příspěvku z 15. 5. Nejzajímavější novinkou je připravené záložní řešení použitelné pro lékárny v případě výpadků centrálního úložiště. Mělo by fungovat od července.

Na komoru dorazila na sklonku května k připomínkám novela zákona o zdravotnických prostředcích, která navazuje na evropské nařízení obdobné FMD. Touha člověka využívat informační technologie k monitorování všeho je nezměrná. Nepochybně jde o zrod nového tématu, které ovládne příští měsíce.

V květnu, jak jinak než s láskou, právník vyřizoval spoustu právní drobotiny, jejíž podrobný popis se vymyká na počátku ordinované hutné četbě. Vzhůru do června!

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#