#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nově nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 6, s. 27

Hagenia abyssinica (Bruce ex Steud.) J. F. Gmel. – hagenie habešská(Rosaceae – růžovité)

Až 20 m vysoký, dvoudomý opadavý strom, rozšířený v horách střední a východní Afriky. Pro svůj růst vyžaduje pravidelné ­dešťové srážky, proto v některých oblastech vystupuje až do 3 600 m. n. m.

Synonyma: Banksia abyssinica, Brayera anthelmintika, Hagenia anthelmintika.

Obecný název: African red wood, Brayera (angl.), Kosso (amhar.), Mdobore (svahil.).

Sbíraná část: cortex, flos, fructus, radix.

Droga: Hageniae flos (samičí květy), syn. Kosso flos.


Obsahové látky: v samičích květech floroglucinové deriváty s převahou α-kosinu (syn. koussin), dále β-kosin, kosotoxin a jejich tricyklický prekursor protokosin, z flavonoidů deriváty aglykonu kvercetinu (rutin, kvercetin 3-O-β-glukuronid a kvercetin 3-O-β-glukosid), skupinově byly prokázány alkaloidy, anthrachinony, saponiny, steroly a třísloviny. V silici převažuje toxický seskviterpenoid ledol a další mono- a seskviterpenoidní složky.

Účinky a použití: v tradiční medicíně jsou aplikovány samičí květy proti střevním parazitům, především lidským tasemnicím druhu Taenia solium – t. dlouhočlenná (mezihostitel prase) a T. saginata – t. bezbranná (mezihostitel skot). Důvodem pandemií je stálá obliba pokrmů obsahujících syrová masa (hovězí, vepřové). Amharské slovo kosso znamená tasemnice. Dále je květ užíván jako abortivum, proti horečkám, kašli, syfilidě, malárii, hypertenzi, tuberkulóze mízních uzlin (scrofulosis), průjmech, různých bakteriálních infekcích a zánětech i jako trypanocidum. Kůra a kořen proti průjmům a malárii. ­Odborné studie byly zaměřeny na anthelmintické a antibakteriál­ní účinky. Testy zaměřené na tasemnice potvrdily aktivitu extraktu i kosinů srovnatelnou s niklosamidem. Anthelmintická aktivita proti dalším lidským parazitům byla testována s dobrými výsledky na motolici Clonorchis sinensis, jaterním parazitu z Dálného východu, africké krevničce střevní (Schistosoma mansoni), motolici jaterní (Fasciola hepatica) a madagaskarské střevní motolici Echinostoma caproni. Testy in vitro dále prokázaly kancerostatickou účinnost proti buněčným liniím myšího adenokarcinomu (MAC). Extrakty ze samičích květů v methanolu i hexanu působily inhibičně na bakterii Staphyloccoccus aureus (G+), včetně kmenů rezistentních na methicillin, slaběji u druhu Salmonella typhi, G- bakterie, s výjimkou Pseudomonas aeruginosa, tj. Klebsiella pneumonie a Escherichia coli byly necitlivé. Rozdíl v citlivosti na účinné látky mezi G+ a G- bakteriemi je způsoben absencí vnější fosfolipidové mebrány v případě G+ bakterií. Antimikrobiální účinky květu jsou spojovány s různými mechanismy působení významných skupin obsahových látek, tj. alkaloidů, flavonoidů a dalších fenolických látek, terpenoidů, saponinů, steroidů, tříslovin a jejich synergismu. Extrakty vykazují silné antioxidační účinky. V Evropě se ale droga vzhledem k toxicitě nepoužívá.

Dávkování: práškovaná květní droga se aplikuje obvykle suspen­dovaná v prostém sirupu (elektuárium) ráno na lačno. Celá dávka se rozdělí na 3 části a podává se v 15 až 30minutových intervalech. Do 3 hodin po podání se objeví průjem. Dospělí: 15 g, děti: v závislosti na věku 2–5 g, výjimečně 10 g. Protože se většinou nevyloučí hlavička tasemnice, opakuje se terapie za 1–3 měsíce. Používají se i vodné nálevy nebo izolované kosiny.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství (abortivum) a laktace, nepodávat malým dětem. Vyšší dávky mohou vyvolat nauzeu, zvracení, poruchy zraku, hepatotoxitu a kardiotoxicitu.


Interakce: nejsou známy

Hlavní zdroje: AISLP, botanika Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, ­European Medicines Agency, Google Scholar, ­Hagers Handbuch der Drogenund Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: ­Natural ­medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002,
Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future,
Pub Chem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Franz Eugen Köhler 1897 (Wikipedia)

Vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#