#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mělnický lékárník vybudoval medicínské centrum


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 6, s. 20

Současné podmínky příliš nepřejí soukromým nezávislým lékárnám. Člověk by mohl mít až pocit, že je div, že ještě nějaké v této zemi jsou. Pak vás ale pozve pan PharmDr. Petr Krpálek, předseda mělnického OSL, na otevření svého nového zdravotnického centra a vidíte, že když si něco moc přejete, i v Mělníce se celý vesmír spojí, aby vám pomohl.

Obr. 1.

29. května, pár metrů od autobusového nádraží, přestřihli pásku kromě PharmDr. Krpálka i předseda České farmaceutické společnosti ČLS JEP a proděkan Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové prof. PharmDr. Martin Doležal, Ph.D., spolu se starostou Mělníka MVDr. Ctiradem Mikešem. Kromě veřejné lékárny budou v Medicentru i ordinace praktických lékařů, ­neurologie, psychiatrie a místo pro odběry krve s laboratoří.

„Mně se zrovna tento typ lékárny ve spojení s ordinacemi líbí,“ řekl nám profesor Doležal. „Je to takové pokračování českého unikátu zdravotních středisek, to nám kdysi dávno před x lety záviděl celý svět. Pak se ten systém naboural, ale myslím si, že se možná k tomu maličko vracíme. Je sice fajn mít lékárnu v každém nákupním středisku, ale tam chybí ten lékař a ta odbornost. A myslím si, že pan doktor Krpálek se snažil a snaží tu odbornost stále prosazovat, byť v dnešní době jsou zejména ekonomické tlaky velmi silné.“

Starosta Mikeš projevil v úvodním slově také radost z toho, že ­lékárník Petr Krpálek se nebál jít do rekonstrukce staré budo­vy, ačkoliv si tím přidělal spoustu nečekaných starostí, neboť historická budova byla v horším stavu, než se původně zdálo.

PharmDr. Petr Krpálek je v rámci lékárnické obce znám jako velký kritik podmínek, které dnes mají nezávislé lékárny. Jak se jemu osobně tedy podařilo vybudovat tak velké ­medicínské centrum?

„My jsme se snažili mnoho let, provozovali jsme lékárenskou praxi 25 let, museli jsme si na to postupně vydělat a nakonec jsme si na to vzali i nějaký úvěr, aby tohle všechno šlo vybudovat. Pro nás to bylo zajímavé především tím nápadem, myšlenkou. Taky si myslím, že spolupráce a kooperace jednotlivých ­poskytovatelů zdravotní péče vytváří prostředí, kde by měl pacient dostávat komplexnější péči, než když půjde jenom do lékárny.“

Obr. 2.

V souladu s nejnovějšími trendy v oblasti poskytování lékárenské péče zřídili v Medicentru samostatnou konzultační místnost, která zajistí potřebné soukromí. Tento prostor byl poprvé využit 6. června, kdy v ní na Den melanomu probíhala kontrola mateřských znamének. Jinak bude konzultační místnost nabízet i další služby, např. poradnu nutriční terapeutky, individuální lékové konzultace, měření glykémie nebo krevního tlaku. Prostředí mělnického Medicentra působí velmi pozitivně, až se nechce věřit, že ho v dnešní době vybudoval nezávislý lékárník.

„Nenechte se mýlit, situace v lékárenství je opravdu špatná,“ ­vysvětluje PharmDr. Petr Krpálek. „Myslím, že lékárenství v České republice je ve stavu, který není nikde ve státech okolo nás. Tady naprosto chybí základní pravidla, která by umožňovala provozovat lékárenství v nějakých standardních podmínkách a to je špatně. Není země, kde by platil souběh takových skutečností, jako že není jednotná spoluúčast, není regulace vzniku nových zařízení a lékárny mohou provozovat nelékárníci. Nenajdete takovou zemi.“

(zpo)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#