#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 6, s. 6-7

Rok 2019 je pro Českou lékárnickou komoru rokem volebním. Máte ve svém okolí někoho, koho byste rád viděl/viděla v budoucím představenstvu komory? A máte nějaký tip na osobu do funkce prezidenta? Co by mělo nebo naopak nemělo patřit mezi úkoly budoucího představenstva?

PharmDr. Nina ŠVÉDOVÁ, Lékárna Dr. Max, Brno


Netroufnu si od pasu střílet jména vhodných kandidátů na funkci prezidenta. Už proto, že ani sebelepší prezident nezmůže mnoho bez podpory vhodně složeného představenstva. Proto doufám, že sjezd delegátů zvolí zástupce našeho stavu rozumně.

Představenstvo by mělo být co nejbarevnější, aby se předešlo dalším 4 rokům prosazování myšlenek jedné zájmové skupiny. Při výběru z kandidátní listiny bych jako priority vypíchla schopnost samostatně si utvářet názory, reagovat rychle na nově vzniklé situace a také slušné vystupování. Členové představenstva by nikdy neměli své vlastní zájmy stavět nad potřeby lékárníků jako stavu a měli by být schopni vzdát se předsudků a ustoupit ze „své pravdy“ a hledat přijatelný kompromis.

Jak praví klasik: „Jak ale říkám na každičké štaci: Svět bude lepší, dáme-li si práci. Je marné žehrat, modliti se Zdrávas, vše záleží jen na vás... Na nás... A hlavně tedy NA VÁS!“

Mgr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách


Ze svého okolí znám několik lidí, kteří jsou v aktuálním představenstvu a vím, že na této pozici odvádí spoustu práce. Naopak tam jsou lidé, o kterých vůbec nic nevím a na jejich místa bych si dokázal představit lidi nové. Konkrétní tip do funkce prezidenta však nemám, ale měl by to podle mě být někdo výrazný, výřečný, s širokou podporou lékárníků a dobrým vycházením s politiky, úředníky i novináři. Tím se dostávám k poslední otázce, protože si myslím, že velkým úkolem budoucího představenstva by mělo být dokázat spojit všechny lékárníky napříč zaměstnavateli a využít i nás ostatní v komunikaci s politiky, novináři a směrem k pacientům.

Mgr. Marcel PANDADIS, Lékárna Uherskohradišťské nemocnice a.s.


Ve svém okolí mám jednoho kandidáta, kterého bych rád viděl v představenstvu ČLnK. Není to žádný holobrádek a dokazuje, že dobrý lékárník se uživí v soukromé lékárně i v konkurenci řetězců i bez návaznosti na zdravotnické zařízení. Jeho názory na další směřování oboru jsou dlouhodobě konzistentní a já si ho velmi vážím. Jako soukromý lékárník je také přijatelnější pro delegáty a tak doufám, že pokud bude kandidovat, projde.

Co se týče prezidenta, tady je volba mnohem složitější. Uměl bych si představit osvíceného absolutistu. Samolibý hulvát je již zaneprázdněn, mimochodem není farmaceut, a tak to jistě bude klidný intelektuál.

Přál bych si, aby nové představenstvo posílilo svou vyjednávací pozici vůči státní správě a zdravotním pojišťovnám.

Pokud bych já sám mohl dát představenstvu úkol, tak AŤ HLEDÁ CESTU, JAK UDRŽET LÉKÁRNÍKY V LÉKÁRNÁCH A LÉKÁRNY V MALÝCH OBCÍCH.

PharmDr. Ondřej PAVLÍČEK, Ph.D., MBA,Lékárna Nemocnice České Budějovice a.s.


Ano, znám ve svém okolí lidi, kteří jsou schopni takovou činnost zastávat se ctí. A věřím, že dříve či později uspějí. Kéž v představenstvu zasednou představitelé jednokoněk, řetězců i nemocničních lékáren. Ať se jim podaří nadefinovat vizi lékárenství v roce 2025, ať zvednou největší výzvy současné doby – odměňování lékárenské péče, Rx online, dostupnost léčiv, určí standardy věcného, technického a procesního chování lékárníků v této době. A ať aktivně, stručně a věcně sdělují představu profesní komory.

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Obr. 1.

Nechám se překvapit, kdo z těch, které znám, bude do představenstva kandidovat. Rozhodnutí kandidovat je obtížné. Na dotyčné čeká spousta práce a očekává se přehled v oboru, pracovitost, invenční přístup a maximální nasazení. Za odměnu pak následuje tvrdé posouzení odvedené práce sjezdem delegátů.

Někteří členové současného PČLnK byli/jsou velmi aktivní a dokázali velké věci. Za to jim patří uznání a velký dík!

Úkoly pro nové PČLnK vidím jen dva. Prosté, přesto těžko dosažitelné. Stačilo by nepodporovat emoce a zášť „jedněch“ lékárníků vůči „druhým“. Vyšší level je pak hledat to, co máme společné, a to podporovat. A pak více a důrazněji přesvědčovat veřejnost, že i my máme v systému zdravotnictví své místo, že je v jejich zájmu, aby naše vědomosti využívali a vyžadovali. Shrnuto: jednota, odbornost, ohodnocení.

Mgr. Hana GRUNTOVÁ, BENU Lékárna, Ostrava


To je pro mě těžká otázka, koho bych chtěla v představenstvu komory. Já jsem byla s tím současným spokojená. Myslím, že odvádějí svou práci, jak nejlépe dovedou, a patří jim za to poděkování.

Ve svém okolí bych možná našla několik akč­ních jedinců – na lokální úrovni, ale upřímně nevím, jestli by o funkci v celo­státním mě­řítku měli zájem. Nebudu proto nikoho jmenovat.

Funkce jsou to důležité, ale řekla bych, že nevděčné, vyžadující celkem velké oběti na straně osobního volného času, už jen proto, že porady a schůze (které jsou mnohem častější než jen na OSL) vyžadují cesty (nejen) do Prahy, což ne každému vyhovuje. Možná i proto převažují v představenstvu tradičně muži, ačkoliv celkově je více lékárnic než lékárníků. Myslím, že kdyby se dařilo představenstvu plnit úkoly dané na sjezdu, stačilo by to.

PharmDr. Jiří GREGOR, Farmaceut Tkáňové ústředny FN Hradec Králové


Minimálně na dvou posledních volebních sjezdech jsem měl svého kandidáta, o kterém jsem přesvědčen, že má ve funkci prezidenta komory co nabídnout. Navíc mám výhodu, že přítele Standu Havlíčka, který je tím kandidátem, velmi dobře znám již z dob studií. Nechci uvádět všechny jeho přednosti, protože to by byl hodně dlouhý výčet, za všechny uvedu Standův charakter a osobnostní integritu, kterou v minulosti dokázal projevit i v nezištné pomoci potřebným v misích Lékařů bez hranic.

O práci v představenstvu mám jako jeho bývalý člen přesnou představu. Představenstvo je orgán kolektivní výkonné moci v rámci lékárenské profese. Vždy se vyplatí, když jsou členové představenstva schopni vybřednout z iracionality a osobních animozit, a převládne duch spolupráce a věcné komunikace. Podstatná je osobní mravní hodnota každého člena představenstva a určitá loyalita k představenstvu jako celku a lekárenskému stavu, jehož zájmy představenstvo hájí.

Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK, Lékárna U Řeky, Trutnov


Začnu od konce. Mezi hlavní úkoly představenstva patří plnění usnesení každoročního Sjezdu. Tyto úkoly jsou mnohdy tak náročné a těžko prosaditelné, že člen představenstva by měl být hlavně nadšeným, pracovitým a trpělivým lékárníkem, který pro náš krásný obor dokáže obětovat velkou část svého volného času. Jako optimista věřím, že se hlavně mezi mladými najde spousta nadějí, které budou do představenstva, potažmo na prezidenta, kandidovat. Osobnost prezidenta/ky by měla být natolik silná a respektovaná, aby dokázala o nezbytných změnách a našich požadavcích přesvědčit nejen novináře, ale hlavně politiky. Zároveň by však měla být oproštěna od veškerých materiálních a obchodních zájmů velkých hráčů ve farmacii.

Přeju nám všem, aby Sjezd na podzim zvolil silné a spolu­pra­cu­jící představenstvo a jeho odpovídající vedení.

Pár tipů na favority mám, ale nechci dopředu prozrazovat.

PharmDr. Michala BELASOVÁ, BENU Lékárna, Praha


Volební rok je určitě plný očekávání zda přinese následnou změnu a progresi ČLnK.

Preferovaného kandidáta zatím nemám, ale mám představu jaké by měl mít vlastnosti a postoje, které by za veřejné lékárenství reprezentoval. Uvidíme, zda se v těchto představách potkáme…

Jednou z mých vizí směrování komory je, jak více zapojit veřejné lékárenství do role ve zdravotnictví, centrové léčby, vakcinace, screeningových a preventivních programů v lékárně. Hledat nové možnosti jak posunout část primární a preventivní péče na úroveň lékárníka, lékárny.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2019 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#