#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Autoři: PharmDr. Potužák Miloš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 5, s. 32

Poria cocos F. A. Wolf – pornatka kokosová(Polyporaceae – chorošovité)

Houba rostoucí především na kořenech a pařezech borovic a dalších jehličnanů, méně často listnatých stromů. Vyskytuje se především v teplých oblastech Asie a Ameriky. Sklerocium tvarem připomíná kokosový ořech o průměru až 30 cm. Korová část sklerocia má hnědou až černou barvu, dužnina je bílá. V Číně, Japonsku a USA se pěstuje.

Synonyma: Sclerotium cocos, Pachyma cocos, Wolfiporia extensa.

Obecný název: Bukuryo (jap.), Fuling (čín.), Hoelen, Indian bread (amer. angl.).

Sbíraná část: sclerotium.

Droga: Poriae cocos sclerotium.

Obsahové látky: triterpenové kyseliny: pachymová, pinikolová, eburiková, tumulosová a dehydrotumulosová. Estery nasycených mastných kyselin s glycerolem, především kyseliny kaprylové (C8), laurové (C12) a palmitové (C16). Polysacharidy (hemicelulózy) různých typů, zahrnující glukany i heteropolysacharidy. V molekulách heteropolysacharidů byla zjištěna D-arabinóza, D-fukóza, D-galaktóza, D-glukóza, kyselina D-glukuronová, D-manóza a D- xylóza. Z glukanů převažuje ve vodě nerozpustný β-pachyman, lineární polymer 1,3-β-D-glukanové struktury. V poměru 1:4 se v β-pachymanu vyskytuje i glukóza s β-1,6 boční vazbou. Často uváděné pachymarany jsou polosynteticky upravené deriváty β-pachymanu. Nejprve jsou odstraněny glukózy v polohách β-1,6 a následně karboxymethylací apod. zásahy zlepšena rozpustnost ve vodě a biologická aktivita. Dále steroly β-sitosterol a daukosterol, fosfolipid lecitin a kvartérní amoniový cholin. Z minerálů draslík, fosfor a železo.

Účinky a použití: podle Tradiční čínské medicíny (TČM) má dro­ga povahu vyrovnanou, chuť sladkou a mdlou, s tropizmem k drahám ledvin, plic, sleziny a srdce. Posiluje slezinu i žaludek, odvádí vodu a zklidňuje ducha. Protože tonizuje jin, aplikuje se při otocích, snížené tvorbě moči, gastritidě, průjmu, nadýmání, úzkosti a ke zkvalitnění spánku.


Odborné studie jsou většinou zaměřeny na účinky triterpenů, sterolů a polysacharidů. V případě polysacharidů je snahou zkoumat nové polosyntetické deriváty β-pachymanu, s cílem zvýšit jejich kancerostatickou aktivitu, ačkoliv i nativní β-pachyman vykazuje dobré kancerostatické účinky. Rovněž byly ve studiích potvrzeny účinky antioxidační, antivirové, hepatoprotektivní, hypoglykemické, hypolipidemické a imunomodulační. Existuje ale poměrně málo studií o účincích proti virům chřipky A subtypu H1N1. V oblasti triterpenů byla nejčastěji testována kyselina pachymová. V případě karcinomu pankreasu byla zjištěna inhibice růstu a indukce apoptózy. Při ­diabetických testech na myších snižovala z triterpenů glykemii nejvíce kyse­lina dehydrotumulosová. Vysvětlení účinku triterpenů i ­extraktu z drogy, který snižoval u myší glykemii po podání potravy, spočívá ve zvýšení citlivosti buněk vůči inzulínu. Lihový extrakt vykazuje silné protizánětlivé účinky, především ovlivněním spouštěcí odpovědi makrofágů inhibicí iNOS (inducible NO synthase), ­COX-2, interleukinu IL-1β a TNF-α, až po inaktivaci signalizační cesty nukleárního faktoru kappa B (NF- κB). ­Droga se ­využívá i jako podpůrný prostředek k prevenci zhoubného bujení, při jeho léčbě i k ome­zení nežádoucích účinků chemoterapie. Pro zlepšení funkce sleziny a jater se ukázal nejvýhodnější celý komplex ­účinných látek pornatky a jejich mnohostranné ­působení. Byla zjištěna antibakteriální aktivita drogy proti ­běžným patogenům, tj. G+ bakteriím: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus a epidermidis i Streptococcus faecalis, rovněž proti G- bakte­riím: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhi a Shigella dysenteriae. Pornatka vykazuje také nematocidní účinky vůči ­háďátkům ­Meloidogyne arenaria a Panagrellus redivivus. V ČR jsou k dis­po­zici dovážené přípravky z drogy.


Dávkování: dle TČM odvar z 8–15 g drogy nebo 5–10 g prášku, rozdělit a podat 2x denně na lačno.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: nejsou uváděny.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Trappem (Wikipedia). Vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2020 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#