#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 5, s. 7-8

Od června letošního roku umožní systém eRecept získat všechny nevydané identifikátory po zadání čísla občanského průkazu. Jak změnu hodnotíte? Napadají vás ještě další možná vylepšení systému eRecept?

Mgr. Ondřej Bednařík, Lékárna U Řeky, Trutnov

Upřímně řečeno nevím, protože informací je zatím poskrovnu. Všichni zajisté uvítáme každé zjednodušení systému, ale jestli tomu bude i v případě opisování čísla OP, to asi ukáže až praxe. Věřím, že lékárenské software budou, jako vždy, na vše připraveny a že změna s sebou nepřinese další povinnosti či náklady pro lékárníky.


PharmDr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách

Změnu hodnotím jako velmi přínosnou, je to určitě krok správným směrem ve smyslu ulehčení přístupu k předepsaným identifikátorům. Bude určitě chvíli trvat než naučíme pacienty nám půjčovat OP pro zadání čísla dokladu a u některých (neztotožněných) to také nebude fungovat. Do budoucna bych si v CÚER dokázal představit volně prodejné léky, poukazy, klidně i doplňky stravy a v hodně odvážných představách třeba nějaké klinické údaje pacienta.


PharmDr. Lenka Burgetová, Lékárna Olšanka, Praha

Změnu hodnotím velice pozitivně. Za Mladé lékárníky jsme o ni dlouhodobě usilovali, jsme tedy rádi, že SÚKL naše přání vyslyšel. Pomůže zlepšit kvalitu zdravotní péče například tím, že identifikátor eReceptu nepřijde na chybně vyplněné telefonní číslo nebo email jinému než určenému příjemci. Přímo se tím nabízí další vylepšující prvek a to nezbytné ztotožnění pacienta lékařem před předepsáním receptu, aby se přípravky objevily i v lékovém záznamu pacienta. Stresující faktor velké části starších pacientů, že identifikátor nemůžou nalézt nebo ho omylem vymažou, bude také eliminován. Snížení četnosti výskytu diktování té 12místné šifry se zapeklitými písmeny jako WQV: „dabljůů, O s divnou čárkou, římská 5“ atd. jistě úroveň komunikace v lékárně vylepší. V ušetřeném čase se budeme moci více soustředit na kvalitní dispenzaci a kontrolu preskripce. Proto vítám i propojení systému eRecept s lékovým záznamem. Vnímám to jako krůček k získání více kompetencí lékárníků, časem snad i se zaslouženou úhradou výkonu pojišťovnou. Otázkou budoucnosti také zůstává elektronická preskripce poukazů či opiátových receptů a s opiáty související jejich elektronická evidence. Také jsem v praxi zaznamenala, že by pacienti ocenili elektronickou preskripci i u veterinárních lékařů. Volání po změně bylo slyšet hlavně v době pandemie koronaviru, kdy docházelo k problémům s dostupností papírové preskripce díky zavřeným ordinacím lékařů.


PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Pokud je mi známo, od začátku zavádění eReceptů se počítalo s tím, že identifikátory budou mít podobu čárového či QR kódu, ať už vytištěného na průvodce či na displeji telefonu. Jen výjimečně jinak. Nezaznamenal jsem bohužel žádnou osvětovou kampaň směrem k pacientům, takže to dopadlo tak, že jsme pacienty učili rozklikávat odkazy v SMS (pokud ovšem měli chytrý telefon a byli ochotni si zapnout data, neměli slabou baterku a vůbec byli ochotni jakkoliv spolupracovat a nepohodili jen svůj telefon na táru s tím, že tam někde jsou nějaké recepty). Situace, kdy lékař nutil pacienty opisovat identifikátory z monitoru počítače v ordinaci či je diktoval pouze telefonicky, jsou úplné excesy. Minimálně já jsem však nečekal, kolik lidí nemá chytré telefony, naprosto je neumí ovládat a jak moc se jim zalíbí nemuset chodit k lékaři a v lékárně si počkat, až si všechny identifikátory přepíšu. Což vedlo k tomu, že příslušné instituce neměly potřebu celý systém jakkoliv dál vyvíjet a usnadňovat. V tomto světle se informace, že všechny identifikátory nevydaných e-receptů půjde získat pouhým zadáním čísla občanského průkazu, zdá jako zázrak. A díky za něj! Obdobný snadný přístup, např. přes sdružený QR kód, však měl být zaveden ihned od začátku a současný stav, kdy lékárník přepisuje třeba 10 i více identifikátorů z malého poškrábaného displeje, neměl být vůbec připuštěn. Těším se tedy, že zadání čísla OP povede k rychlému přístupu ke všem eReceptům a současnou komunikaci „a teď ťukněte na zpět, teď na šipku dolů a teď na otevřít tuto zprávu“ opět nahradíme odbornou péčí o pacienta. Jen jsem zvědavý, kolik pacientů u sebe nosí OP, jak celý sytém bude fungovat, zda opravdu uvidím všechny dostupné eRecepty a zda tentokrát proběhne nějaká informační kampaň, ať to zase nemusíme v lékárnách říkat každému pacientovi zvlášť. No, a jak budeme využívat přístup přes číslo OP v situaci, kdy léky vyzvedává pacientovi někdo jiný, jak moc budou pacienti ochotni ukazovat nám takový osobní údaj, jakým je číslo OP, a že by úplně nejlepší byl přístup přes číslo pojištěnce (což systém neumožňuje, neboť je nastaven jinak), necháme na jindy.


PharmDr. Přemek Císař, Lékárna Modřínová, Třebíč

Co na to říct? V listopadu na Sjezdu to byla hloupost. V lednu jsme se na to začali připravovat tím, že jsme snížili počet položek na receptu na jednu, abychom se v březnu slavně zase vrátili ke dvěma a od června bude jeden přístup ke všem identifikátorům. Chaos nad chaos a naprostá nekoncepčnost. Z terénu to vypadá, že vlastně nikdo neví, co si s eReceptem počít, ale je to jedna z mála oblastí zdravotnictví, která lze Smart převést na eHealth a to je dneska moderní. eCokoli a Smart řešení je modlou těchto dní. Zpátky k otázkám. Hodnotím to kladně, jen to mohlo být už dávno. Další vylepšení a možnosti? Předepsat, co má pacient brát, např. 5 mg bisoprololu ráno, a nechat tomu volný průběh. Pacient by byl vybavován na 90 dní každých 90 dní (+-10), dokud by lékař neukončil nebo nezměnil medikaci. Absolutní změna systému. Lékař předepíše, co má pacient brát v denní dávce a jak dlouho a lékárník následně vybaví.


Mgr. Filip Škarda, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí

Zavedení této funkcionality považuji za velice přínosné, usnadní to práci nám lékárníkům a opadne stres seniorů, kteří neumí svůj telefon „odemknout“, natož aby našli zprávu s kódem eReceptu. Jen je škoda, že musela, dle mého názoru, přijít pohroma s koronavirem, aby se s touto „vychytávkou“, po které lékárníci volají již drahně dlouho, „pohnulo“. Jsem velice rád, že tuto možnost mít budeme a zbude nám více času na odbornou práci. Mám však také obavy o zneužívání této možnosti. A moje obavy se netýkají ani tak GDPR, ale možnosti, že se lidé typu pan Kasa, nebo portály Alza a další, pomocí jednoho jediného shluku čísel a písmen, dostanou ke všem předepsaným nevyzvednutým receptům a budou moct pacientům za „supervýhodných„ podmínek „nabídnout“ (čti vnutit) svoji „legální a legitimní“ donáškovou službu.

O tom, jaké by mohl mít eRecept kromě lékového záznamu další funkce, bychom mohli debatovat hodiny a popsat několik stran. Celé to však je o koncepci elektronizace zdravotnictví, která by měla být uplatňována postupně, racionálně a za přispění odborníků v zdravotnictví a v IT. Pro začátek bude stačit, když eRecept bude fungovat bez výpadků, s funkčním lékovým záznamem a cestou přístupu ke všem receptům bez nutnosti opisovat x-násobky 12 čísel.


Mgr. Marcel PANDADIS, Lékárna Uherskohradišťské nemocnice a. s.

Změnu hodnotím velmi pozitivně.

Přispěje ke zjednodušení výdeje jak na straně pacienta, tak na straně farmaceuta. Zejména někteří senioři mají problém s ovládáním chytrých telefonů, mnohdy neví, který ze zaslaných eReceptů již vyzvedli.

Obzvláště v době COVID manipulace s pacientovým telefonem představuje pro farmaceuta velké riziko. Možnosti využití systému eRecept jsou netušené.

Pomohla by evidence celkového množství vydaného konopí. Před zahájení výdeje aktuálně nelze zjistit, jaké množství konopí pacient vyčerpal v určitém časovém intervalu a tedy nelze ověřit, zda má nárok na úhradu ze zdravotního pojištění.

Doporučil bych využití systému eRecept také k evidenci výdeje alkoholických nápojů v hospodách, barech a restauracích.

Jistě by to přispělo ke zlepšení zdravotního stavu populace a zvýšilo adherenci k léčbě.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2020 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#