#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ochranné pomůcky v lékárnách zemí Evropské unie


Autoři: PharmDr. Kopecký Martin, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 5, s. 17-18

S propuknutím pandemie COVID-19 se objevil problém s ochrannými pomůckami (OOP) ve všech zemích EU. Díky členství Komory v PGEU a našim kontaktům se nám podařilo získat mnoho informací o vybavení lékárníků ochrannými pomůckami a také o tom, jak s těmito pomůckami mohou lékárníci nakládat směrem k veřejnosti. (Informace v článku se vztahují k datu 26. 4.)

Rakousko

Od 14. dubna jsou všichni zaměstnanci lékárny, kteří jsou v kontaktu s pacientem, a všichni pacienti, povinni nosit OOP, které zakrývají oblast úst a nosu; to se nevztahuje na děti do šesti let. Lékárny však nemají povinnost skladovat OOP pro distribuci veřejnosti. Podle doporučení ministerstva zdravotnictví by měla být zákazníkům, kteří si zakoupí obličejové masky, účtována pouze cena (a žádné další poplatky).

Ministerstvo zdravotnictví lékárníkům oznámilo, že nestačí používat pouze obličejový štít, ale farmaceuti musí nosit také masku. Mnoho lékáren nainstalovalo plexisklové zábrany na táry. V současné době se znovu diskutuje o tom, zda je použití samotných ochranných štítů dostatečnou ochranou či nikoliv. Problémem je, že respirátory FFP2 a FFP3 jsou obecně těžko k sehnání. Pokud jsou dostupné, masky FPP2 a FPP3 se stále prodávají v lékárnách

V Rakousku je povoleno prodávat všechny druhy obličejových masek v lékárnách. V období mezi 13. 4. a 1. 8. je prodej OOP, včetně textilních masek, osvobozen od daně (DPH). Cílem je udržet co nejnižší finanční zatížení pro občany.

Roušky jsou distribuovány téměř všude, zejména v super­­marketech. Vzhledem k tomu, že je pro vstup do obchodů povinnost nosit roušky, má je většina obchodů.


Itálie

Obecně platí, že mají stále nedostatek rukavic, masek, respi­rátorů i dezinfekce. Italské lékárny mohou prodávat také alter­nativní masky, ale (1) nelze je používat zdravotnickými pracovníky a (2) musí obsahovat pokyny v italském jazyce, ­které specifikují, že se nejedná o zdravotnické prostředky.

Pokud jde o OOP určené pro zdravotníky, čekají (pozn. k 26. 4.) na rozhodnutí italské vlády a oznámení zvláštního komisaře pro dodávky zdravotnického vybavení o stanovení maximální ceny za tyto výrobky.

OOP pro zdravotníky mohou prodávat lékárny a některé další prodejny (např. obchody s parafarmaceutiky, „­farmakoutky“ supermarketů, zdravotnické obchody specializované na ­zdra­­votnické prostředky) zdravotníkům, sociálním pracovníkům i široké veřejnosti (pokud ovšem jsou k sehnání).


Belgie

V Belgii se masky (chirurgické masky/ FFP2 a FFP3) prodávají zatím pouze v lékárnách. Lékárníci mohou tyto masky prodávat pouze zdravotníkům a některým pacientům (chronickým ­pacientům, pacientům s COVID19 atd.). Lékárník musí zaznamenat důvod, proč tuto masku prodává pacientovi, do farmaceutického záznamu pacienta. Lékárník může prodávat pouze masky vyhovující předpisům. Exkluzivita lékáren je dočasná a lze ji kdykoli zrušit.

Látkové roušky lze prodávat všude. Někteří lékárníci je také vydávají, v některých místech se souhlasem místních úřadů.

Dánsko

V Dánsku byl nedostatek s OOP, ale nyní se situace zlepšuje. Někdy jsou problémy s kvalitou OOP.

Chorvatsko

Lékárníci mají a používají chirurgické roušky.

Finsko

Ve Finsku je nedostatek OOP v péči o seniory. Lékárníci nenosí masky, s výjimkou případů, kdy u personálu bylo zjištěno podezření na expozici COVID19. Lékárny prodávají chirurgické masky, pokud jsou k dispozici.

Švédsko

Ve Švédsku se používají OOP jen v rizikových oblastech. Pro další péči je považována za dostatečnou ochranu štít + chirurgická maska. Masky nejsou využívány veřejností ani v lékárnách.

Polsko

V Polsku se rozlišují dva obecné typy masek – s certifikací pro zdravotnictví a bez certifikace. Oba typy jsou distribuovány lékárnami i dalšími subjekty, např. Lidl. Obecně dostupnost obou typů masek roste a ve většině případů jsou problémy způsobeny cenou. Příklad ceny roušky (26. 4. – cena za 1 roušku 1,62 pln, což je kolem 0,22 euro.). Problémy jsou s kvalitou OOP.

Od 25. 4. je možné v Polsku objednávat OOP přes formulář na webu ministerstva.


Slovensko

Na Slovensku není dostatek OOP. Lékárny nejsou schopny objednat dostatečné množství OOP pro lékárníky nebo pacienty (respirátory FFP3 a FFP2, masky, rukavice nebo kombinézy). ­Některé lékárny připravují dezinfekci alkoholu podle WHO. Šijí se textilní masky. Ministerstvo zdravotnictví neposkytovalo pro lékárny žádné OOP.

Irsko

Až 22. dubna zveřejnila irská zdravotnická služba pokyny pro lékárníky a zaměstnance lékáren, jak nosit masky na obličej. (1) Chirurgické masky by měli nosit zdravotničtí pracovníci při poskytování péče pacientům do 2 metrů od pacienta, bez ohledu na stav pacienta COVID-19. (2) Chirurgické masky by měli nosit všichni zdravotničtí pracovníci pro všechna setkání, trvající více než 15 minut s dalšími zdravotnickými pracovníky na pracovišti, kde nelze dodržet vzdálenost 2 m. Do té doby záleželo na lékárnících, zda nosí masky nebo ne.

V Irsku platí karanténní opatření do 5. května. V důsledku toho irská vláda dosud nevydala pokyny pro veřejnost, jak nosit masky. OOP může prodávat kdokoliv – lékárny, online, další maloobchodníci.


Portugalsko

Zdravotníkům jsou doporučeny respirátory FFP2 nebo aspoň chirurgické roušky.

V Portugalsku mohou lékárny prodávat textilní masky široké veřejnosti i subjektům, jako jsou např. supermarkety. ­Přestože mohou být distribuovány do běžné populace, musí tyto masky splňovat několik požadavků, (1) označení musí být v portugalš­ti­ně, maska je klasifikována jako textilní produkt, musí mít všechny potřebné pokyny k použití – jak nasadit masku, jak ji používat, jak ji odstranit a znovu použít; (2) pokud jde o technické specifikace, musí být maska vyrobena z bavlny nebo ji­ných materiálů; musí mít filtrační kapacitu nejméně 70 %; musí pro­jít zkouškami prodyšnosti, filtrační kapacity a odolnosti proti opotřebení před uvedením na trh; musí být znovu použitelná, vydržet až 4 hodiny při jednom použití a musí být pratelná při 60 °C.

Textilní masky musí používat veřejnost, včetně zdravých a nebo asymptomatických jedinců. Nedoporučuje se zdravotnickým pracovníkům, pacientům COVID-19, jejich pečovatelům a podezřelým případům.

Z hlediska cen došlo u OOP a dezinfekce rukou ke snížení DPH z 23 % na 6 % na OOP a dezinfekci rukou.

Španělsko

Ve Španělsku mohou lékárny prodávat pouze povolené masky, látkové roušky ne.


PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D.

Foto ilustrační


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2020 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#