#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

okénko do magistraliter


Autoři: PharmDr. Zahradníková Tereza
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 5, s. 29

Zajímavé magistraliter receptury z přípravy očních kapek

V běžné lékárenské praxi se můžeme setkat s různými recepturami magistra­liter očních kapek. V Národní části Českého lékopisu najdeme články o nejčastěji předepisovaných očních kapkách, například s kyselinou boritou, homatropinem, pilokarpinem nebo tetrakainem. V tomto článku se ale věnuji jiným zajímavým recepturám, které v Českém lékopise nenajdeme a se kterými se při svojí praxi setkávám stále častěji.

Atropini sulfatis oculoguttae 0,01%

Atropini sulfas monohydricus        0,001 g

Carbethopendecinii bromidum       0,002 g

Solutio moderans F 6,45              ad 10,0 g

První recepturou jsou oční kapky s účinnou látkou atropin. Jedná se o parasympatolytikum, které se v oftalmologii používá pro svůj dlouhodobý mydriatický účinek, tedy k rozšíření zornic při vyšetření, nebo k léčbě syndromu líného oka. Před několika lety byl při výzkumu vedlejších účinků atropinu téměř náhodou odhalen i pozitivní vliv na myopii. Oční kapky s atropinem v 0,01% koncentraci jsou indikované při léčbě dětské myopie, krátkozrakosti, která je diagnostikována většinou v předškolním věku a během ­několika let dochází k výraznému zhoršení vlivem růstu oka.

Oční kapky jsou aplikovány nejčastěji 1x denně na noc do obou očí. Atropin se v oku váže na určité ­růstové receptory a tím zpomaluje progresi ­myopie u dětí. Značnou výhodou je, že léčba 0,01% atropinem nemá žádné vedlejší účinky.

Ciclosporini oculoguttae

Ciclosporinum                                    0,2 g

Olivae oleum raffinatum             ad 10,0 g

Cyklosporinové oční kapky jsou ve vete­rinární medicíně s ­oblibou předepisované při léčbě keratokonjuctivitis ­sicca u psů a koček – keratokonjunktivitida vznikající v rámci ­syndromu suchého oka. Nedostatek slz činí spojivky i rohovku ­náchylnější k infekci a poškození. Cyklosporinové oční kapky jsou indikova­né v případě, kdy není úspěšná léčba umělými slzami. ­Cyklosporin A má imunosupresivní a protizánětlivý účinek a zvyšuje produkci slz, která je nezbytná pro udržení zdravé rohovky.

Oční kapky jsou aplikované lokálně do spojivkového vaku, 1 ­kapku do postiženého oka každých 12 nebo 24 hodin. Ke zvýšení produkce slz dochází během několika dní od zahájení léčby. Nezbytné je ale celoživotní podávání.

Oční kapky s riboflavinem

Riboflavinum           0,005 g

Hypromellosum          0,05 g

Marcain 0,5%               2,0 g

Aqua pro inj.           ad 5,0 g

Další zajímavou recepturou jsou oční kapky s riboflavinem, které se aplikují při chirurgické léčbě keratokonu. Jedná se o degenerativní onemocnění oční rohovky, při kterém dochází k degradaci kolagenu rohovky, jejímu ztenčení a vyklenutí, což má za následek zhoršení zraku.

Toto onemocnění nelze zcela vyléčit, lze korigovat brýlemi či měkkými kontaktními čočkami. V současné době je možné zastavit progresi onemocnění moderní metodou, tzv. Corneal Collagen Cross-lin­king. Při chirurgickém zákroku jsou do oka aplikovány oční kapky s riboflavinem, který pod UVA zářením reaguje za účasti ROS a dochází k vytvoření můstků mezi kolagenovými vlákny. Tímto dochází k biomechanickému zpevnění a stabilizaci rohovky. Bylo prokázáno, že záření UVA nepoškozuje čočku a zákrok je tak považován za zcela bezpečný. Cílem léčby je zpomalení progrese keratokonu a oddálení transplantace rohovky.

PharmDr. Tereza Zahradníková


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2020 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#