#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 2, s. 3
Kategorie: Editorial


Celý náklad lednového čísla našeho časopisu získal technickou chybou tiskárny špatná jména adresátů. I přesto se České poště podařilo doručit zhruba 18 % zásilek. Obdivuhodné i poučné. Abychom situaci co možná nejlépe a nejrychleji vysvětlili, využili jsme rychlé komunikační nástroje: web Komory, maily i sociální síť. Ty, kteří časopis dostali, jsme žádali, aby do online dotazníku vyplnili Příjmení a Jméno (v tomto pořadí) a číslo člena. Nakonec se sice ukázalo, že bude pro tiskárnu jednodušší rozeslat lednové číslo znovu všem, ale dotazníková akce přinesla zajímavé poznatky.

Víme, že mnozí z členů nečtou ani web, ani maily od Komory a ani nechodí na Facebook. Jsou to ti, kteří telefonem nebo mailem oznamují, že jsme jim na adresu natiskli špatné jméno. Pak jsou tací, kteří komorové informace sledují, ale tak letmo, že v dotazníku hlásí, že časopis nedostali. Ale ani správný důvod (časopis mám) není pro zpracovatele dotazníku vždy výhrou. Třetina respondentů preferuje jméno před příjmením a někteří navíc předřadí i titul. Obojí komplikuje automatické párování. Proto bylo v dotazníku i číslo člena. To ale často chybí nebo obsahuje i okresní číslo, které má význam při platbě členských příspěvků, ale v databázi členů standardně není.

Se vším se dá pracovat; ručně přiřadit jméno podle členského čísla, smazat čísla okresů i ručně rozdělit několik jmen z jednoho řádku. Jediné se mi nepodařilo: vypátrat čtyři z vás, které jste místo jména napsaly: „Časopis jsem dostala!“ a místo členského čísla „V adrese je jiné jméno“.

Relativně málo lidí relativně často opakuje, že by stačil časopis pouze digitálně. Přitom si v běžném měsíci aktuální číslo stáhne nebo přečte na webu maximálně 250 lidí. V lednu 2021 nedostalo papírový výtisk 7 500 tisíce členů. Víte, kolik z nich si ho přečetlo na webu?

Já ano – 395.        

Stanislav HAVLÍČEK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#