#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lednové jednání PGEU


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 2, s. 5

Jednání PGEU se stále konají online a lze předpokládat, že tomu tak bude po celý rok 2021. Poslední jednání se konalo 12. a 13. 1. 2021.

Byl projednán návrh Evropské komise řešící dostupnost léků v EU a posílení role Evropské lékové agentury (EMA) – Regulation on a reinforced role for the European Medicines Agency in crisis preparedness and management for medicinal products & medical devices. Z tohoto materiálu by se lékáren mohla v budoucnu týkat povinnost hlášení skladových zásob léčivých přípravků. Evropská komise považuje téma výpadků léků za jednu z priorit, proto lze očekávat další informace v průběhu následujících měsíců.

Dalšími velkým tématem je situace s očkováním COVID-19 v jednotlivých zemích a role lékárníků v systému očkování. Lékárníci v zemích, které mají dlouhodobou zkušenost s očkováním, jsou zapojováni do strategií i v rámci provádění očkování proti COVID-19 v Irsku a Velké Británii (cca 200 lékáren). V ostatních zemích zatím nikoliv. Ačkoliv např. ve Francii se z řad novinářské veřejnosti začínají ozývat hlasy na podporu zapojení lékáren do očkování proti COVID-19, očkování ve francouzských lékárnách proti chřipce totiž probíhá cca 5 let. Zdá se, že průlom nastal také v Polsku, kde se Polské lékárnické komoře podařilo přesvědčit ministerstvo zdravotnictví, že očkování v lékárnách je pozitivní krok pro celou společnost. V tuto chvíli projevilo zájem o školení v očkování zhruba 4 000 lékárníků (15 %) v Polsku. Situace s očkováním pro lékárníky jako zdravotnické profese se v různých zemích liší. Situaci u nás, kdy jsme zařazeni na stejnou úroveň jako lékaři, lze považovat za jednu z těch lepších.

Za Českou republiku jsem informoval ostatní kolegy, že se české státní orgány rozhodly ukončit přechodné období při ověřování léčiv (FMD). Jsme tudíž jednou z pěti zemí, které spustily ostrý provoz včetně pokut. Je to smutný primát, který nám je odměnou za vzorný přístup lékárníků k ověřování. Lékárny v zemích, které se potýkají s problémy (Francie, Španělsko, Nizozemí a další) stále ověřují v režimu přechodného období a nedělají si zbytečné problémy.

V průběhu jednání byla projednána i důležitá směrnice o uzná­vání odborných kvalifikací, což je sice téma, které se dotýká pře­devším farmaceutických fakult a pregraduální výuky, ale bude mít vliv na zaměstnávání českých lékárníků v zahraničí a obráceně, zahraničních kolegů v ČR.

Martin Kopecký


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#