#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na profesora F. Perlíka


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 2, s. 35

V listopadu 2020 zemřel pan prof. MUDr. František Perlík, DrSc. Pan profesor věnoval svůj profesní život farmakologii. Postupně pracoval ve Farmakologickém ústavu ČSAV v Praze, v pražském Výzkumném ústavu chorob revmatických a po ročním studijním pobytu na lékařské fakultě v Paříži založil v roce 1983 Oddělení klinické farmakologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, které po řadu let vedl.

V letech 2002 až 2007 byl přednostou Farmakologického ústavu 1. LF UK. Od roku 1997 řídil ­Subkatedru klinické farmakologie IPVZ. Během jeho pedagogického působení v této funkci se s panem profesorem setkala řada nejen lékařských, ale i farmaceutických atestantů.

Měla jsem to ště stí, že jsem na začátku 90. let spolu s kolegou PharmDr. Pavlem Hoderem stážovala u pana profesora Perlíka při přípravě ke druhé atestaci z klinické farmacie. Bylo to ještě před sloučením obou Fakultních nemocnic a Oddělení klinické farmakologie se nacházelo v historických zákoutích I. interní kliniky.

Když jsemv roce 1998 nastoupila do Všeobecné fakultní nemocnice jako vedoucí lékárník, byl pan profesor jediný, koho jsem znala z minulosti. Bylo pro mě velkou ctí, že jsem s ním mohla spolupracovat v lékové komisi VFN. Pana profesora jsem tak poznala jako vlídného a laskavého člověka. K farmaceutům měl vstřícný a přátelský vztah. Dokonce mi prozradil, že kdysi velmi vážně uvažoval o studiu farmacie.


Nejspíš i díky této náklonnosti k našemu oboru se nám podařilo vytvořit několik pracovních míst pro absolventy Farma­ceutické fakulty, kteří byli zařazeni do farmakologického doktorandského studijního programu na 1. LF a zároveň mohli pracovat na kratší ­úvazek v nemocniční lékárně VFN. Velmi jsem si vážila toho, že pan profesor prosadil, aby naše lékárna zajišťovala exkurze pro ­mediky 1. LF. Oblibě se těšila zejména všechna naše oddělení příprav, což vnímám i dnes jako velmi záslužnou propagaci nemocničního lékárenství, neboť i zdravotnická veřejnost mnohdy omezuje svoji představu o lékárně pouze na činnost výdejní.

A tak odchodem pana profesora Perlíka ztrácí nejen obec lékařská, ale i část obce farmaceutické.

S úctou k panu profesorovi

PharmDr. Helena Rotterová, MBA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#