#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Návraty do Jihlavy


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 2, s. 27-28


Letos v lednu proběhla už podvanácté Zimní konference nemocničních lékárníků. Není to žádné kulaté výročí, ale i tak příležitost se podívat do kroniky této tradiční akce.

Na jaře 2009 jsme seděli s Petrem Horákem a z diskuze, co by se mělo a mohlo udělat, se zrodily dva nápady – napsat knížku o nemocničním lékárenství a uspořádat konferenci pro vedoucí lékárníky a vedoucí oddělení nemocničních lékáren.

Zatímco kniha vyšla až v roce 2020 (a to především díky ­Marcele Heislerové a týmu autorů kolem ní), konferenci se podařilo uspořádat výrazně dříve – už v únoru 2010.

Proč v Jihlavě? Protože do Jihlavy to má skoro každý stejně daleko a je tam nádherný kongresový prostor – historický Hotel Gustav Mahler (HGM).

A kdy? No ideálně v lednu. Ten přináší vždy spoustu nových změn, a tedy i příležitost sdílet zkušenosti s jejich zaváděním.

Pro koho? Tak to už jsme si řekli – pro farmaceuty z nemocničních lékáren, bez ohledu na jejich specializaci a zaměření. A že jich tam jezdí! V posledních letech jsme na konferenci přivítali více než 200 účastníků, maximum bylo 244, to už praskal HGM ve švech.

A většina z nich se do Jihlavy vrací. To ostatně platí i pro přednášející. Listování programy od prvního ročníku přináší zajímavá zjištění.

Hádanka:

2010 – vedoucí oddělení, pověřený řízením odboru farmacie

2012 – ředitel odboru farmacie Ministerstva zdravotnictví

2013 – náměstek ředitele SÚKL pro odborné činnost

2019 – náměstek ministra zdravotnictví ČR

A v pozici výkonného ředitele ČAFF (od ledna 2021) v Jihlavě ještě nebyl, kdo to je?

Přivítali jsme i dva exministry zdravotnictví – dr. Holcáta a doc. Hegera. Oba v méně formální části programu, který v pozici moderátora bravurně zvládla PharmDr. Helena Rotterová, MBA, bývalá dlouholetá předsedkyně Sekce nemocničních lékárníků České farmaceutické společnosti.

Mezi hosty byli také zástupci akademické sféry. Nahlédnout na svoje půlstoletí ve farmaceutickém školství nás nechal emeritní rektor VFU Brno prof. RNDr. Václav Suchý, DrSc.

V Jihlavě se vždy snažíme nejen diskutovat témata aktuální, ale také otvírat ta, která jsou teprve za dveřmi. Nový ÚZIS a s ním i koncept změn DRG nám v roce 2015 přišel představit doc. Dušek.

Už před pěti lety bylo na programu „zimní“ Jihlavy téma ­„Verifikace léčiv – implementace Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2011/62/EU“. To byly časy, kdy se nám o FMD ­ještě nezdálo a ověřování léčiv nám připadalo jako něco nesmírně vzdáleného. Ó, jak jsme se mýlili…

Když se v lednu 2020 v zápalu diskuze možná nechtěně uřekl ředitel odboru informačních technologií SÚKL, že chystají tzv. výdej na občanku, poprvé veřejně zaznělo to, po čem lékárníci od spuštění eReceptu volali.

Kapitola sama pro sebe jsou motta Zimní konference. Vznikají zpra­vidla už půl roku před jejím konáním a občas nás samotné překvapí, jak jsou nadčasová, hlavně to z „pandemického“ roku 2020.

2018 – Motto: Odbornost ve středu pozornosti

2019 – Nemocniční lékárna – VE VÍRU ZMĚN

2020 – Nemocniční lékárna 2020: „Přežijí jen připravení“

2021 – Nemocniční lékárna 2020: Nová realita?

Těší nás, že si od roku 2011 pevné místo v programu našla jedna z významných aktivit realizovaná v nemocničních lékárnách – klinická farmacie. Blok pod vedením PharmDr. Kornélie Chrapkové v posledních deseti letech slouží jako platforma pro sdílení ­zkušeností mezi pracovišti jako je IKEM, FN Motol, FNUSA, FN Hradec Králové, FN Brno, Nemocnice Opava a další.

V roce 2011 byla na program poprvé zařazena soutěž prezentačních dovedností – Hospital Pharmacy Pearls. Soutěž bleskových 7minutových sdělení, o jejichž kvalitě a výsledném pořadí rozhoduje hlasitost hlomozu publika, a za první místo se uděluje hodnotná finanční odměna.

Třešničkou na dortu v programu XI. Zimní konference bylo vystoupení Daniela Stacha, moderátora České televize. Po inter­aktivní přednášce na téma fake news ve vědě jsme si pro něj připravili překvapení – bez předchozí přípravy měl okomentovat edukační video o postupu přípravy cytostatik. Zvládnul to brilantně, stejně jako závěrečný kousek – komentář sestřihu přenosu závodu Světového poháru horských kol z Nového ­Města na Moravě, který pravidelně komentuje přímo na místě pro přítomné diváky.

A když jsme u toho, čím se „Jihlava“ odlišuje od jiných akcí, ­musím vzpomenout ještě část programu, kterou obstarává MUDr. et Mgr. Jaroslav Maršík. Vystoupením „Čerstvý (vz)duch eReceptu“ založil v roce 2018 další tradici, které dnes říkáme „§§ z nadhledu“. Jde o právní okénko plné jinotajů a překvapivých odhalení pro bystré posluchače. Už teď se těšíme na pokračování v roce 2022!

Zvolna se blížím ke konci inventury uplynulých ročníků, což ­zahrnuje i nerealizované nebo nedokončené plány. Už v roce 2018 jsme přišli s nápadem na vytvoření databáze nemocničních lékárníků a stále není hotová. Budiž rok 2021 rokem ­splněných cílů alespoň v tomto případě.

A na závěr nesmím zapomenout na dobré skutky. Ten náš je s námi od prvního ročníku – účastníci, přednášející i organizační tým jsou od začátku podporovateli občanského sdružení Vodo­mílek. Bezpečně pod dozorem asistenta a trenéra poskytuje Vodomílek tělesně postiženým lidem možnost zaplavat si pravidelně v bazénu a těm trpělivějším z nich i stát se výkonnostními plavci. Jen nám ctí více než 11 let kluky a holky z Vodomílka v jejich úsilí podporovat!

Těším se s vámi na viděnou v Jihlavě. A protože „Zimní” ­Jihlava má od roku 2011 i svojí jarní sestřičku, věřím že třeba už v ­červnu!

Michal Hojný


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#