#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Světové dny zdraví březen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 2, s. 34-35

V měsíci březnu si připomínáme z významných dnů ve zdravotnictví, resp. z mezinárodních či světových dní věnovaných problematice zdraví, hned několik dní. Zatím jsme představili 11 z nich: Světový den ledvin, Světový den vody, Světový den boje proti tuberkulóze, ­Mezinárodní den sluchu a slyšení, Světový den Downova syndromu, Světový týden glaukomu, Evropský den mozku, Světový den spánku, Světový den orálního/ústního zdraví, Světový den vrozených (vývojových) vad, Den jódu a Celosvětový den pro pacienty s pokročilým kolorektálním karcinomem / Evrop­ský měsíc informovanosti (povědomí, osvěty) o kolorektálním karcinomu.

Světový týden informovanosti /povědomí o soli (World Salt Awareness Week, WSAW)

Během vývoje byl dietní příjem soli lidskou rasou a jejími předky menší než 0,25 g za den (0,1 g sodíku). Přidávání soli do potravin začalo teprve před 5 000 lety, když Číňané zjistili, že sůl lze použít ke konzervování potravin. Sůl poté získala velký ekonomický význam, protože bylo možné konzervovat potraviny během zimy a umožňovat rozvoj osídlených komunit. Sůl byla nejvíce zdaněnou a obchodovanou komoditou na světě, přičemž příjem z ní dosáhl vrcholu kolem 70. let 19. století. S vynálezem mrazáku a chladničky však již nebylo zapotřebí soli jako konzervačního prostředku v takovém rozsahu. Příjem soli klesal, ale s ne­dávným rozvojem spotřeby potravin s vysokým obsahem soli se nyní příjem soli opět zvyšuje. Průměrný příjem soli ve většině zemí světa je přibližně 9–12 g/den, přičemž mnoho asijských zemí má průměrný příjem přes 12 g/den.

Světová zdravotnická organizace (WHO) již dlouho doporučuje snížit příjem ­so­dí­ku ke snížení krevního tlaku a rizika kar­diovaskulárních onemocnění, cévní mozkové příhody a ischemické choroby srdeční u dospělých (důrazné ­doporučení).

WHO doporučuje snížit u dospělých ­příjem sodíku na méně než 2 g na den (5 g soli/den) (silné doporučení).

WHO doporučuje snížit u dětí příjem ­sodíku pro kontrolu krevního tlaku (­důrazné doporučení). Doporučená ­maximální hodnota příjmu sodíku 2 g/den u dospělých by měla být snížena na základě energetické potřeby dětí ve srovnání s dospělými.

Celosvětová skupina pro snižování obsahu solí (World Action on Salt and Health, WASH) je koalice zdravotnických pracovníků z různých zemí, kteří velmi dobře znají zdravotní důsledky vysokého krevního tlaku. Hraje hlavní roli při implementování změn v jejich vlastních zemích. Byla založena v roce 2005 po úspěchu kampaně zaměřené na snížení obsahu solí ve Velké Británii díky práci skupiny odborníků CASH (Consensus Action on Salt & Health), zřízené v roce 1996. Koalice WASH v roce 2008 představila koncept Světového týdne povědomí o soli. Akce slouží jako platforma pro odborníky v oblasti hypertenze a nefrologie, aby zviditelnila význam redukce solí pro veřejnost i zdravotníky z celého světa. Celosvětové kampaně WSAW každoročně upozorňují na specifické téma (tabulka). WSAW se pořádá vždy v březnu.

Tabulka 1 Přehled tematického zaměření WSAW

Rok       Téma

2001      Sůl skrytá ve stravě.

2002      Sůl – zapomenutý prvek.

2003      Sůl a děti.

2004      Sůl a spotřebitel.

2005      Sůl a starší populace.

2006      Sůl a etnické skupiny.

2007      Skrytá sůl.

2008      Sůl a děti.

2009      Sůl a stravování.

2010      Sůl a vaše zdraví.

2011      Sůl a zdraví mužů.

2012      Sůl a cévní mozková příhoda.

2013      Méně soli, prosím!

2014      Nahraďte sůl.

2015      Sůl a děti.

2016      Skrytá sůl.

2017      Sůl: zapomenutý zabiják.

2018      Účinky soli na zdraví. Méně soli, více zdraví.

2019      Akce. Je čas konat.

2020      Hra na schovávanou.

2021      Více chutí, méně soli!

Klíčová fakta

- vysoká spotřeba sodíku (> 2 g/den, což odpovídá 5 g soli/den) a nedo­statečný příjem draslíku (méně než 3,5 g/den) přispívají k vysokému krevnímu tlaku a zvyšují riziko srdečních onemocnění a cévní mozkové příhody,

- hlavním zdrojem sodíku v naší stravě je sůl, i když může pocházet z glutamátu sodného, který se používá jako přísada v mnoha částech světa,

- většina lidí konzumuje příliš mnoho soli – v průměru 9–12 g denně, což je zhruba dvojnásobek maximálního doporučeného příjmu,

- příjem méně než 5 g soli denně u dospělých pomáhá snižovat krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění, cévní mozkové příhody a infarktu myokardu. Hlavní výhodou snížení příjmu soli je odpovídající snížení vysokého krevního tlaku.

- členské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 sníží celosvětový příjem soli o relativních 30 %,

- snižování příjmu soli bylo označeno za jedno z nákladově nejefektivnějších opatření, která mohou země přijmout ke zlepšení zdravotních výsledků populace. Klíčová opatření ke snížení obsahu soli vytvoří další rok zdravého života za nižší cenu, než je průměrný roční příjem nebo hrubý domácí produkt na osobu.

- odhadem lze zabránit 2,5 milionům úmrtí každý rok, pokud by se celo­svě­tová spotřeba soli snížila na doporučenou úroveň.

Deset tipů a doporučení, jak omezit obsah soli ve vaší stravě

1. Používejte čerstvé, nikoli balené maso. Čerstvé hovězí, kuřecí nebo vepřové maso obsahuje přírodní sodík, ale obsah je stále mnohem menší než obsah skrytého extra sodíku, který se přidává během zpracování do potravinových produktů, jakými jsou slanina nebo šunka. Pokud se jídlo udržuje dobře v ledničce několik dní nebo týdnů, znamená to, že je obsah sodíku příliš vysoký. Vyvarujte se zpracovaného, soleného, konzervovaného masa a masa v konzervách, včetně konzervovaných ryb. Jedná se o jednoduchý způsob, jak snížit příjem soli.

2. Vybírejte rovněž čerstvé ovoce a ze­le­ninu, protože obsahují velmi málo sodíku. Nízký obsah sodíku je také v konzervo­va­ném a zmrazeném ovoci. Syrovou ze­leninu nikdy nesolte.

3. Při nákupu zmrazené zeleniny si vybírejte tu, které je označena jako „čerstvě zmrazená“ a neobsahuje přidané koření nebo omáčky. Dávejte přednost zmrazené zelenině před konzervovanou. Mražená zelenina obsahuje méně sodíku. Zvyšte příjem syrové a lehce dušené zeleniny, zejména zelené zeleniny. Čím více ji jíte, tím více se vaše chuťové pohárky přizpůsobí nižší hladině soli.

4. Čtěte informace na obalu nebo etiketě na potravinách, je zde vždy uveden obsah sodíku. Až 80 % soli přijímáme z kupovaných potravin.

5. Porovnávejte různé značky stejné potraviny, dokud nenajdete tu, která má nejnižší obsah sodíku. Obecně, když nakupujete, hledejte potraviny s nízkým obsahem sodíku a bez soli.

6. Omezte konzumaci slaných potravin – potravin, na kterých je sůl vidět: pečiva (uvádí se, že až 38 procent soli přijmeme v pečivu), preclíků, hranolků a brambůrků (chipsy), solené oříšky atd. Omezte konzumaci potravin s tzv. skrytou solí – tvrdých, tavených a uzených sýrů, salámů a dalších potravin, upravovaných uzením, paštik, oliv a slaných zeleninových a rybích konzerv, polotovarů, rychlého občerstvení (fast food), instantních polévek a omáček, nudlí a dalších pokrmů, ostatních konzervovaných potravin, marinád, kečupu apod. Dávejte si pozor na výrobky, které nechutnají slaně, ale přesto mají vysoký obsah sodíku (např. tvaroh). A také na pití minerálních vod.

7. Nahraďte sůl kořením. Místo soli použijte k posílení chuti koření (bez soli), ­čerstvé nebo sušené rostliny (cibuli, ­česnek), citron či limetku, i ocet.

8. Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny (zvýšíte tím přísun draslíku, který působí proti negativním účinkům sodíku).

9. Nepoužívejte sůl ze zvyku – pokud už musíte použít sůl, nikdy ji nepřidávejte na začátku přípravy jídla.

10. Preference soli je získaná chuť, kterou lze odnaučit. Trvá asi 6–8 týdnů, než si zvyknete jíst jídlo s mnohem menším množstvím soli.

Na obalech potravin se udává obsah soli, který se vypočítá podle vzorce: sůl = sodík x 2,5.

Globální pandemie COVID-19 změnila náš život mnoha způsoby, včetně toho, jak jíme. Omezení zavedená za účelem zpomalení šíření viru znamenala, že místo společenského života a stravování v restauracích, kavárnách a jinde trávíme nyní více času doma. S tímto prodlouže­ným časem doma dochází ke zvýšené konzumaci doma připravované stravy, doprovázené snahou o vylepšení našich oblíbených receptů nebo dokonce o kreativitu v kuchyni, experimentování s novými recepty a příchutěmi. Nabízející se přidání špetky soli můžeme nahradit přidáním chilli, citrusů, česneku, černého pepře a koření.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#