#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sympozium klinické farmacie
René Macha proběhlo online


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 2, s. 29

Ve dnech 20. a 21. listopadu 2020 proběhlo XXII. sympozium klinické farmacie René Macha, které pořádají Sekce klinické farmacie České farmaceutické společnosti ČLS JEP (ČFS) a Katedra sociální a klinické farmacie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové (FaF UK).

Nejistá a měnící se opatření proti epidemii Covid-19 zásadně ovlivnila plánování a organizaci největší konference v oblasti klinické farmacie. Organizátoři sympozia se nových výzev nezalekli a včas a prozíravě rozhodli, že se dvaadvacátý ročník uskuteční kompletně jako virtuální konference. V prostorách Výukového a výzkumného centra FaF UK vzniklo profesionální vysílací studio a zázemí pro prezentující, předsedající jednotlivých bloků a organizační výbor sympozia. Většina příspěvků byla prezentována a přenášena živě, pouze několik málo bylo předtočeno. ­Virtuálního sympozia se v on-line nebo off-line režimu zúčastnilo celkem 480 příznivců klinické farmacie.

Navzdory netradiční premiérové formě konference bylo snahou pořadatelů zachovat osvědčenou strukturu programu. Již v pátek ráno program sympozia odstartovaly bloky e-DRBY I, II – řešení lékových problémů, které se těší stále rostoucí oblibě. Kliničtí farmaceuti na kazuistikách z vlastní praxe představili nejrůznější lékové problémy, např. z oblasti antibiotické léčby, farmakoterapie při onemocnění jater a ledvin nebo dávkování léčiv u pacientů s extrémně nízkou hmotností.

Hlavní program sympozia byl zahájen v pátek po poledni, kdy účastníky vřele přivítal předseda programového a organizačního výboru sympozia doc. PharmDr. Josef Malý, Ph.D. Milou součástí zahájení byly zdravice od významných hostů: předsedy ČFS prof. PharmDr. Martina Doležala, Ph.D., děkana FaF UK prof. PharmDr. Tomáše Šimůnka, Ph.D., předsedkyně Sekce klinické farmacie ČFS PharmDr. Milady Ha­lačové, Ph.D. a prezidenta České lékárnické komory Mgr. Aleše Krebse, Ph.D.

V následujících pátečních a sobotních přednáškových blocích významní odborníci z řad lékařů a klinických farmaceutů prezentovali celkem 15 přednášek zaměřených na různé aspekty vybraných onemocnění ledvin a jater a úskalí farmakoterapie při onemocnění nebo transplantaci těchto orgánů, které jsou zásadní pro metabolismus a eliminaci léčiv. Velkým lákadlem pátečního programu byla přednáška Metabolismus vápníku, fosfátů a vitaminu D u chronické renální insuficience prof. MUDr. Sylvie Dusilové Sulkové, DrSc. Složitou problematiku autorka představila vyčerpávajícím, ale velmi přehledným způsobem a získala si obrovské uznání účastníků. V sobotním náročném programu byl vítaným osvěžením příspěvek Antikoagulancia u pacientů s jaterním onemocněním, který doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D. okořenil svou hlubokou erudicí, osobitým stylem prezentace a laskavým humorem. Poděkování a obdiv patří i všem ostatním přednášejícím.


Účastníci sympozia nebyli ochuzeni ani o možnost interakce s přednášejícími – dotazy pokládali v online chatu. Je nutno říct, že účastníci využili možnost diskuze touto formou maximálně a zahrnovali přednášející množstvím fundovaných otázek a komentářů. Na tomto místě je třeba ocenit všechny předsedající jednotlivých bloků, kteří kromě své tradiční role navíc sledovali a tlumočili příspěvky z chatu přednášejícím a posluchačům.

Loňské virtuální sympozium rovněž nabídlo dvě další standardní části programu: posterovou sekci a workshopy. Všech 12 pla­kátových sdělení, včetně krátkého komentáře autorů, bylo přihlášeným účastníkům dostupných na webovém portálu sympozia. Autoři 8 posterů byli ve dvou blocích k dispozici i pro živou diskuzi.

Workshopy následovaly tradičně v sobotu odpoledne. Zájemci mohli zvolit workshop zaměřený na lékové problémy u pacientů s revmatickými onemocněními, nebo na použití metforminu u snížené funkce ledvin na základě kazuistiky pacienta z veřejné lékárny. Rovněž u workshopů probíhala interakce mezi lektory a účastníky kombinací online chatu a mluveného slova. I zde si účastníci formu rychle osvojili a velmi aktivně se zapojovali do diskuze a řešení otázek.

Kompletní program XXII. sympozia klinické farmacie René Macha je dostupný na www.faf.cuni.cz/SympoziumKF2020/Program/.

Na závěr si vás dovoluji pozvat na XXIII. ročník sympozia, který se uskuteční 26. a 27. listopadu 2021 a jedním z nosných témat bude prevence a léčba plicních onemocnění.

PharmDr. Jan Babica, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2021 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#