#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost katechinů při infekcích dýchacích cest


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 10, s. 34

Katechiny (flavan-3-oly) jsou polyfenolické látky vyšších rostlin vyznačující se širokým spektrem biologických a farmakologických vlastností. Jejich hlavním zdrojem je zelený čaj. V čajových lístcích jsou nejhojněji zastoupeny epigallokatechin-gallát (EGCG), epigallokatechin (EGC), epikatechin-gallát (ECG) a epikatechin (EC). Množství katechinů v čaji je závisle na teplotě a době louhování čajových lístků.

V několika experimentálních studiích byly popsány účinky katechinů proti viru chřipky. EGCG v in vitro studiích minimalizoval infekčnost viru chřipky A i B v buňkách psích ledvin Madin-Darby. Kromě toho EGCG a ECG inhibovaly aktivitu virové RNA a tím potlačily šíření viru. Preklinické testy ukazují, že katechiny neinterferují s funkcemi hemaglutininu a neuramini­dá­zy, které jsou přítomny na povrchu virových částic, ale spíše inhibují interakci viru s buněčnou membránou při napadení buňky. Při pokusech s kuřaty bylo prokázáno, že složky zeleného čaje přidané do potravy a vody potlačily replikaci viru chřipky. Bylo také popsá­no, že EGCG vykazuje širokospektrální antivirovou účinnost proti různým čeledím virů, jako jsou Flaviviridae, Retroviridae, Hepadnaviridae, Herpesviridae, Adenoviridae, Orthomyxoviridae a Picornaviridae. Několik studií uvádí, že polyfenoly posilují imunitní funkce. U myší krmených cereáliemi bohatými na po­lyfenoly bylo pozorováno zvýšení aktivity NK buněk a hladin cytokinů.

Klinické studie zabývající se účinností zeleného čaje v prevenci infekcí dýchacích cest byly zatím provedeny pouze na japonské populaci. V epidemiologické studii s 2050 japonskými školáky autoři zjistili nepřímou souvislost mezi konzumací 1 až 5 šálků zeleného čaje denně a výskytem chřipkové infekce. V případové kontrolní studii s kohortou 3 327 zaměstnanců čtyř japonských společností bylo pomocí dotazníků zjištěno, že konzumace zeleného čaje byla významně spojena se sníženou pravděpodobností rozvoje chřipky. V randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studii se 108 dospělými, bylo ve skupině užívající po dobu 3 měsíců 2krát denně kapsle obsahující L-theanin a EGCG (které se rovnaly 10 šálkům zeleného čaje denně) o 32,1 % méně osob s příznaky, o 22,9 % méně celkových onemocnění trvajících alespoň 2 dny, a o 35,6 % méně dní se symptomy. Podobným způsobem provedli randomizovanou kontrolovanou studii také další autoři. 197 pracovníků ve zdravotnictví nechali po dobu 3 měsíců užívat buď kapsle zeleného čaje obsahující 378 mg katechinů a 210 mg theaninu nebo placebo. Výskyt klinicky diagnostikované chřipkové infekce byl sice nižší ve skupině s katechinem (4,1 %) ve srovnání se skupinou s placebem (13,1 %), ale tento rozdíl nebyl významný. Účastníci další klinické studie k vyhodnocení klinické účinnosti konzumace nápoje obsahujícího katechiny pro prevenci akutních infekcí horních cest dýchacích (URTI) byli také zdravotníci. Během této studie bylo 270 zdravotníků náhodně rozděleno do skupin s vysokým obsahem katechinu (tři denní dávky 57 mg katechinů a 100 mg xanthanové gumy), nízkokatechinové (jedna denní dávka 57 mg katechinů a 100 mg xanthanové gumy) nebo placebové (0 mg katechinů a 100 mg xanthanové gumy). Účastníci studie pili nápoj s katechiny po 12 zimních týdnů. Primárním cílovým parametrem byl výskyt URTI. Incidence URTI byla 26,7 % ve skupině s placebem, 28,2 % ve skupině s nízkým obsahem katechinů a 13,1 % ve skupině s vysokým obsahem katechinů. V Japonsku proběhla také randomizovaná, dvojitě zaslepená klinická studie se zdravými dospělými, sledovala vliv katechinů obsažených v balených nápojích na trvání a závažnost URTI v zimním období. Skupina konzumující katechiny (490 mg katechinu) vykazovala kratší dobu trvání rýmy, ucpaného nosu a bolesti hlavy ve srovnání se skupinou s placebem (0 mg katechinu). Denní konzumace katechinů zkrátila trvání a závažnost URTI u zdravých mužů a žen.

V literatuře lze dohledat také klinické studie hodnotící účinek kloktání zeleného čaje či čajového extraktu na prevenci vzniku infekcí dýchacích cest. Například v prospektivní studii se 124 staršími oby­vateli domu s pečovatelskou službou v období od ledna do března 76 osob kloktalo čajovým katechinovým extraktem a 48 osob kloktalo roztokem bez čajových katechinů. Všichni obyvatelé domu s pečovatelskou službou byli před zimou očko­váni vakcínou proti chřipce. Ve skupině kloktající katechiny byl nižší výskyt chřipky (1,3 %, 1 obyvatel) než v kontrolní skupině (10 %, 5 obyvatel). Během studie nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky, jako je podráždění dýchacích cest, obstrukce nebo alergický bronchiální spasmus. Účinek kloktání zeleným čajem byl testo­ván také mezi středoškoláky. Do studie bylo zapojeno 757 studentů ze šesti škol. Jedna skupina kloktala 3krát denně běžně dostupný balený zelený čaj a druhá skupina kloktala 3krát denně vodou z vodovodu. Ukázalo se, že kloktání zeleného čaje nebylo pro prevenci chřipky účinnější než kloktání vody. Stejný výsledek měla také klinická studie s 651 vysokoškoláky, kteří buď 3krát denně kloktali zeleným čajem nebo vodou. Výskyt chřipky byl podobný v obou skupinách. Nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky.

Ačkoli experimentální studie prokázaly antivirovou aktivitu při konzumaci zeleného čaje, důkazy o jeho klinické účinnosti zatím nejsou přesvědčivé. Katechiny z ná­levu zeleného čaje a podobných nápojů jsou obecně bezpečné, opatrnost je na místě v případě doplňků stravy. Odborníci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) došli v roce 2018 k závěru, že na základě výsledků studií prováděných na dobrovolnících pod lékařským dohledem, mohou být denní dávky EGCG od 800 mg výše spojeny s počátečními příznaky poškození jater.

Mgr. Věra Klimešová 
Laboratoře aplikovaného výzkumu 
a vývoje společnosti Fytopharma
Zdroj: www.fytoinstitute.eu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2023 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#