#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Allium fistulosum L. – cibule zimní (Amaryllidaceae – amarylkovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 10, s. 30
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Vytrvalá, mrazuvzdorná bylina, rostoucí jednotlivě i ve svazcích. Pochází ze střední Asie, kde byla pravděpodobně vyšlechtěna z příbuzného druhu Allium altaicum. Tento druh cibule lze v kuchyni využívat celoročně, přesto je v ČR pěstován spíše sporadicky. Velmi oblíben je v Japonsku a Číně.

Synonyma: Allium bouddae, Cepa fistulosa.

Obecný název: ošlejch, sečka (čes.), Welsh onion (angl.).

Sbíraná část: bulbus, folium.

Droga: Allii fistulosae bulbus.


Obsahové látky: v celé rostlině flavonoidní aglykony i jejich glykosidy, především kvercetin, rutin, kvercitrin, kempferol, myricetin, luteolin a převažující apigenin, včetně jeho glykosidů isovitexinu a schaftosidu, steroly kampesterol, β-sitosterol a stigmasterol, fenolová kyselina chlorogenová, ferulová a p-kumarová, ze sirných derivátů neglykosidní sulfoxid aliin a jeho dimer alicin. V olejové frakci estery mastných kyselin s převahou kyseliny linolové (53 %), dále olejové (17 %), palmitové (10 %) a stearové (9 %). 

Účinky a použití: v tradiční medicíně je cibule sečka aplikována při nemocech z nachlazení, astmatu, pro zjemnění chuti vařena v mléce, dále při zažívacích potížích k úpravě mikroflóry i jako karminativum a anthelmintikum. Ve formě obkladů se přikládá na zhmožděniny a k rozvolňování zvazivovatělé tkáně.


Odborné studie. Antioxidační účinky extraktů souvisí s poly­fenoly, včetně flavonoidů, v siličné frakci vykazují tento efekt sirné sloučeniny, především alicin. Na výsledku se podílí i nena­sycené mastné kyseliny, které tvoří ve formě esterů olejovou frakci. Zajímavé je zjištění, že dusíkatá hnojiva zvyšují obsah polyfenolů, včetně flavonoidů a antiproliferativní aktivitu extraktů u buněčných linií HeLa (epiteliální adenokarcinom děložního čípku), Hep G2 (lidský karcinom jater) a MCF-7 (lidský adenokarcinom prsu). V případě buněčných linií kolorektálního karcinomu ­HCT-116 a DLD-1 omezuje izolovaný flavonoid apigenin proliferaci nádorových buněk. Při testech vykazovaly extrakty významnou indukci apoptózy. Byla zjištěna antifungální aktivita extraktu i izolovaného alicinu proti 7 druhům hub degradujících kožní a vlasový keratin. V další studii byly potvrzeny protihoubové účinky alicinu u vybraných zástupců rodů Candida, Crypto­coccus, Epidermophyton, Microsporum a Trichophyton. Antibakteriální efekty souvisejí rovněž s obsahem alicinu, který inhibuje aktivitu testovacích druhů Bacillus subtilis a Escherichia coli. Účinné jsou také další bisulfidy a trisulfidy. Byly prokázány hypoglykemické, protidestičkové i fibrinolytické účinky extraktů a potvrzeno jejich bronchodilatační působení při astmatu.

Dávkování: při nachlazení: 5x 1 lžíci nálevu z jemně pokrájené cibule přelité 200 ml vroucí vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací nepodávat vyšší dávky během těhotenství a laktace, ani malým dětem.

Interakce: zvýšení účinku antidiabetik a antikoagulancií.

Hlavní zdroje:
AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák
Obrázek: Wikipedia, vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2023 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#