#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dagmar Dubská a její pestrý rok na Rozárce


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 10, s. 9-10

Paní magistro, už rok pracujete jako odborná konzultantka pro Českou lékárnickou komoru? Jak byste tento rok zhodnotila?

Pokud bych měla použít dvě slova, která by uplynulý pracovní rok v ČLnK charakterizovala, tak to byl velmi „PESTRÝ ROK“. 
Jsem člověk, který dopředu rád plánuje, ale byla to pro mě velká změna. Vlastně jsem už nepočítala, že bych se v profesní kariéře vydala jiným směrem než do lékárny a neuvěřitelnou shodou okolností a náhod se objevila pracovní nabídka na pozici odborné konzultantky, pro kterou jsem měla dobré profesní předpoklady a chuť to alespoň na jeden rok vyzkoušet. ­Seznámila jsem se s mnoha novými kolegy, členy představenstva ČLnK, kteří mi pomohli se v nové pozici zorientovat a stále mi při práci pomáhají, včetně právního poradce ČLnK doktora Maršíka. Stala jsem se i součástí pracovního kolektivu sekre­tariátu ČLnK.


Co bylo obsahem vaší práce?

Základem je poradenství v oblasti lékárenství, s dotazy se na mě obracejí nejen kolegové farmaceuti, ale i zákazníci lékáren, pokud se setkají s nějakou nestandardní situací, se kterou potřebují poradit nebo ji vysvětlit. Dále to byla příprava dvou e-learningů ČLnK (Zaměstnanci v lékárně a Školení o zacházení s odpady ze zdravotní péče) a s ní související vzorová dokumentace, která je legislativně vyžadována (například pracovní náplně osob zacházejících s léčivy a dokumentace k zacházení s odpady ze zdravotní péče). V minulém roce jsem měla odborný dohled nad Lékárnickými kapkami jako recenzent odborných článků a odpovědí na dotazy online poradny Lékárnických kapek. ­Aktuálně se nám podařilo zapojit do vedení recenzí novou kolegyni ­PharmDr. Kristínu Krupovou a myslím, že vznikl dobře fungující web s online poradnou, jehož potenciál budeme ještě rozvíjet a více zviditelňovat pro členy ČLnK. Snažím se pravidelně přispívat do časopisu, tak třeba i tam se může objevit nový článek o Lékárnických kapkách.

 

Nebylo té práce moc, jak jste to zvládala?

Již při nástupu jsem byla varována, že práce je víc, než dokáže jeden odborný konzultant zvládnout. A to se mi potvrdilo. ­Myslím, že se hodně věcí a dílčích projektů podařilo uskutečnit, vyřešit a mám radost z každé pozitivní zpětné vazby od lékárníků. Představenstvo ČLnK zpracovalo s koncem mandátu dokument, který vyjmenovává projekty, které byly od roku 2019 zahájeny, rozpracovány, ukončeny, či jsou ve stádiu zrodu. Je to seznam s velkým potenciálem, ale občas k některým položkám seznamu chybí tahoun projektu, nebo by byla potřeba pracovní posila, která by s rozjezdem nebo dotažením konkrétního nápadu pomohla. Pokud se ptáte, zda jsem práci zvládala, tak ano, ale občas za cenu posunutí termínu, a jsem si jistá, že bych uvítala rozšíření pracovního týmu o dalšího odborného konzultanta.

 

Není tajemstvím, že Komora hledá někoho dalšího. Co by měl odborný konzultant znát? Jaké mít zkušenosti a zázemí? 
Odkud by mohl přijít?

Rozhodnutím představenstva ČLnK ze dne 29. 8. 2023 bylo odsouhlaseno snížení počtu volených členů představenstva v nadcházejících volbách na 17, minulé zvolené představenstvo mělo 20 členů. O možnosti rozšíření počtu odborných konzultantů, kteří by byly v pracovně právním vztahu k ČLnK, se jedná v souvislosti s určitou změnou modelu systému práce na projektech v rámci pracovních skupin. Členové představenstva jsou totiž často vedoucími lékáren, aktivními členy dalších uskupení lékárníků a farmaceutických organizací, z toho vyplývá, že občas chybí potřebná časová kapacita na dokončování projektů. Jako jedno z řešení se nabízí možnost rozšíření počtu odborníků, kteří budou v pracovním poměru s ČLnK a kterým se může zadat určitý úkol k vypracování. Kvalifikační požadavky jsou VŠ v magisterském studijním programu farmacie, praxe v oboru, souběžný úvazek v lékárně, znalost MS Office, flexibilita, manažerské předpoklady a velmi dobré komunikační a prezentační dovednosti. Myslím, že nový odborný konzultant by mohl přijít z řad zaměstnanců lékárny, který by měl chuť a ambice aktivně se podílet na činnosti České lékárnické komory, kterého by dokázaly zaujmout určité projekty a práce mimo lékárnu. Farmaceut, který se aktivně zajímá o dění a směřování nejen lékárenské/farmaceutické péče, ale který má zájem se profesně rozvíjet, a třeba i pracovat na zlepšení svých prezentačních a manažerských schopností. 

 

Jak byste si s dalším konzultantem rozdělili práci? 

Byla bych ráda, kdyby se podařilo oslovit člena Komory, který je trochu odlišně odborně zaměřen než já, a který by si našel svůj prostor a cestu. Ráda bych zmínila několik zajímavých projektů, které jsou rozpracované a do kterých by se případný zájemce mohl hned zapojit. Jedná se především o sběr dat z lékáren k hodnocení lékových chyb odhalených při výdeji léčivých přípravků, jejich evidence včetně způsobu intervence (řešení) situace farmaceutem; dále aktivní spolupráce s pracovní skupinou pro celoživotní vzdělávání (příprava nových garantovaných kurzů a seminářů, sběr dat z konzultací prováděných absolventy garantovaných kurzů, vyhledávání projektů ve fondech prevence zdravotních pojišťoven, oslovování sponzorů), aktualizace doporučených postupů ČLnK. Naším společným cílem by bylo zlepšení fungování ČLnK a vnímání její činnosti členskou základnou.

 

O jaké poradenství mají lékárníci – členové Komory největší zájem?

Minulý rok byl ve znamení výpadků léků a s tím souvisejících ­mimořádných dovozů a různých opatření, mimořádných cenových předpisů, hodně dotazů tedy přirozeně souviselo s tím, jak konkrétně v lékárně postupovat. Pravidelně se objevují dotazy na povinnost proškolení po přerušení výkonu povolání farmaceuta, uznání odborné způsobilosti nebo manuál na otevření/uzavření lékárny. Otázky a odpovědi jsou v anonymizované formě zveřejňovány na webu České lékárnické komory. Určitě doporučuji k přečtení a sledování, protože jsou zajímavé a odpověď na ně často nebývá jednoduchá. Uvědomujeme si, že je značný posun prohlížení webu v mobilním zařízení, proto se pokoušíme přenést dotazy i do prostoru sociálních sítí, například do uzavřené facebookové skupiny pro členy. 

S Mgr. Dagmar Dubskou si povídal Zdeněk Pokorný


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2023 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#