#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čestná rada přitvrzuje


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 10, s. 11

Vážené kolegyně a kolegové, především držitelé osvědčení, Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil 25. 1. 2023 tiskovou zprávu s názvem „Z lékáren se ztratily léky za více než 66 milio­nů korun. SÚKL udělil pokuty a navrhuje zpřísnění zákona“.

Ještě týž den na tuto tiskovou zprávu reagovala ČLnK zveřej­něním svého vyjádření. Zde mimo jiné uvedla, že „ČLnK sama opakovaně nabízela Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv pomoc při odhalování těchto praktik a současně žádala, aby SÚKL poskytoval ČLnK dostatečné podklady pro to, aby komora mohla vést disciplinární řízení s těmi svými členy, kteří se na nelegální činnosti podílejí“.

Ano, bohužel je mezi provozovateli lékáren, lékárníků i nelékár­níků, určité procento těch, kteří se na nelegálních vývozech léků podílí, čímž porušují nejen platnou legislativu, ale v případě provozovatelů lékárníků i stavovské předpisy. Poškozují tak ­dobré jméno lékáren, které provozují svou praxi poctivě. ­Odborní ­zástupci a vedoucí lékárníci mají často o těchto praktikách tušení, velká většina z nich nad nimi však přivírá oči. Někdy uvádí, že oni si „jen“ hledí vedení lékárny a o aktivity majitele se nezajímají.

Disciplinární orgány ČLnK o nelegálních vývozech léků samozřejmě vědí a mnohým případům se důkladně věnují. Na základě podkladů od SÚKL a kontrolních zjištění vlastních inspektorů ČLnK disciplinární orgány shromáždily dostatečný důkazní materiál a v desítkách případů zahájily disciplinární řízení.

Vážení držitelé osvědčení, mějte, prosím, na paměti, že jen díky vašim osvědčením mohou majitelé lékáren lékárny provozovat. A právě díky osvědčením mohou také provozovat nekalé praktiky. Za nenaskladněné dodací listy, nevedení evidence a neúplné či nesprávné vedení evidence léčiv může provozovatel dostat od SÚKL vysokou pokutu. Tu je však leckdy schopen zaplatit a ve svých praktikách pokračovat (je zde návrh na změnu zákona, která by měla vést ke zvýšení pokut až na desetinásobek). Držitelům osvědčení hrozí ze strany ČLnK za uvedené skutky mnohem větší riziko, a to vyloučení z ČLnK, v důsledku čehož přijdou o možnost vykonávat své povolání. Lékárník vykonávající zdravotnické povolání na území ČR musí být členem ČLnK.
Podle výročních zpráv ČLnK Čestná rada za posledních 10 let pro závažné porušení stavovských předpisů vyloučila nepod­míněně průměrně 1 člena ročně a podmíněně průměrně 1 člena každé 2 roky.

Podle zprávy pro poradu předsedů konanou dne 16. 9. 2023 Čestná rada jenom za období od listopadu 2022 do září 2023, zatím ovšem nepravomocně, vyloučila z ČLnK 7 lékárníků nepodmíněně a 4 podmíněně. Nejčastějším důvodem pro vyloučení bylo umožnění nesprávného vedení skladové evidence léčivých přípravků v lékárně spočívající v nenaskladnění léčivých přípravků dodaných do lékárny na základě dodacích listů. Podmíněně vyloučení zůstávají členy ČLnK a pokud v uložené zkušební době nebudou odsouzeni za jiný disciplinární delikt, zůstanou členy i dál. Nepodmíněně vyloučení členové v lékárně jako lékárníci již pracovat nemohou.

V mezidobí obdržela Revizní komise ČLnK od inspektorů ČLnK výsledky dalších kontrol. V současnosti je prošetřuje a lze ­očekávat podání dalších návrhů na zahájení disciplinárních řízení se členy ČLnK.

Buďte tedy opatrní, abyste svým osvědčením neumožnili ­provozovateli konat něco, co nakonec donutí vás hledat si práci mimo lékárny.

Miroslav Koška, člen čestné rady ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2023 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#