#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

FMD – Centrum pro správu alertů – změna přihlašování


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 10, s. 10

V porovnání s jinými zeměmi proběhlo v České republice zavedení všech procesů spojených s „FMD legislativou“ rychle a efektivně. Počet alertů (chybných hlášení) je v ČR velice malý. Problémem tak není vysoká chybovost systému, ale chybějící praktická zkušenost většiny lékárníků s tím, co v případě výskytu alertu dělat. Povinnost daná legislativou je jasná: v případě výskytu alertu se balení léčivého přípravku nesmí vydat pacientovi a musí se umístit do karantény do té doby, než se příčina alertu vyšetří. Karanténou se rozumí fyzické uskladnění takového balení odděleně od ostatních zásob léčivých přípravků a také umístění elektronických informací o tomto balení a alertu do karantény v lékárenském informačním systému (dále „LIS“). 

V praxi se ukazuje, že je větší část alertů vzniklých v lékárně způsobena chybou čtečky (při druhém přečtení kódu je vše v pořádku) nebo nějakou nestandartní operací uvnitř lékárny (chybně uzavřená faktura, převodka apod.). I v těchto případech se musí „alertové“ balení umístit do karantény. Ale pokud lékárník ví, že se stala chyba v lékárně nebo čtečka chybně přečetla kód, může tento alert vyřešit přímo v lékárně. Uzavřít alert jako tzv. chybu koncového uživatele, vyjmout balení z karantény a znovu jej ověřit a vydat pacientovi.

Pro řešení těchto alertů bylo zřízeno Centrum pro správu alertů (Alert management system, AMS). K němu se lze přihlásit buď přes webové rozhraní portal.czmvo.cz/ nebo přímo z lékárenského informačního systému a v něm alert uzavřít. 

Od října 2023 se mění postup pro přihlašování do AMS. Pro zvýšení bezpečnosti bude nutné ověření ve dvou krocích. Poskytovatelé LIS již byli v předstihu osloveni, informováni a změnu zabezpečení do LIS přichystali. Součástí změny je přechod na protokol OAuth 2.0 pro uživatele, kteří využívají komunikaci s AMS přímo z LIS (pomocí API). 

Pro přístup do webového rozhraní AMS NOOL bude také implementováno dvoufaktorové ověřování. Jako druhý faktor bude využit primárně e-mail, volitelně Google Authenticator, výhledově také Microsoft Authenticator (eventuelně i jiný). 

Jde o velmi důležitý krok, který respektuje současný trend posílení bezpečnosti IT systémů. Je také reakcí na závěry bezpečnostního IT auditu (10/2022). 

Změna vyžaduje po provozovatelích lékáren provedení těchto kroků:

1. Registrace do AMS
Doposud se do AMS registrovaly pouze organizace, které chtěly řešit alerty přes webový portál. Nyní je nutné, aby se do AMS zaregistrovali všichni uživatelé NSOL, tzn. i ti, kteří řeší alerty ve svých LIS. Pokud přístup do AMS nemáte, o přístupové údaje lze zažádat e-mailem na adrese: registrace@czmvo.cz.

2. Vygenerování API klíčů pro přístup z LIS (častější způsob práce s alerty a AMS)
Po přihlášení do webového rozhraní AMS je potřeba vygenerovat API klíč (token) a vložit jej přímo do LIS. 
Celý proces pro vygenerování API klíče je detailně popsán v Uživatelském návodu na str. 13, zde: 1url.cz/zuBO9. 

3. Nastavení dvoufaktorového ověřování pro práci s alerty  přes webové rozhraní
Jako druhý faktor bude využit primárně e-mail, volitelně Google Authenticator, výhledově také Microsoft Authenticator (eventuelně i jiný). Volba typu druhého (či dalšího) faktoru je nastavitelná uživatelem ve Správě uživatelů dané organizace. Postup viz. Uživatelský návod pro webové rozhraní pro koncové uživatele na str. 10., zde 1url.cz/zuBO9.

Většina lékáren využívá připojení k AMS přímo z LIS, proto použije kroky 1 a 2. 
Od 26. října 2023 se bude možné přihlašovat k AMS pouze pomocí dvoufaktorového přihlašování.

Martin Kopecký


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2023 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#