#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je to i vaše osobní zodpovědnost


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 30

Politika je i díky volbám v médiích často. Není to příliš zábavné téma, ale mnozí jsme se voleb aktivně účastnili. Přece jen chceme dát vědět, jak na státní představitele pohlížíme, že jsme s jejich prací více či méně nespokojení, a aby také věděli, kam podle nás směřovat své další snahy.

Letošní volby přinesly velkou změnu. Máme zde hnutí, které získalo téměř 30 % podpory voličů, formuje se možná nová silná strana složená z poměrně mladých lidí s ambicí cosi změnit, a je zde jasně patrné znechucení stranami tradičními. Tentokrát to jako jediná od voličů tolik neschytala ODS, která poslední čtyři roky mohla odpočívat v opozici. Změny se zkrátka dějí i naším přičiněním, pokud se ozveme. A čím více se nás projeví, tím roste šance na změnu.

To mě napadlo v souvislosti s kolegovým sdělením, že na členské schůzi OSL se jich ze 150 lékárníku sešlo necelých 20. A to šlo prosím o předsjezdovou schůzi, kam organizátoři zařadili rovněž zajímavé odborné přednášky… Vím, že ve velkých městech je tato si­tuace o dost častější než v regionech, ale je opravdu řada OSL řešících nezájem svých členů dokonce o setkání, která by na regionální úrovni měla ovlivňovat dění v oboru.

V posledních letech je atmosféra na akcích, kde se řeší finance, odměňování, postavení lékárníka ve zdravotnickém systému apod., velmi ponurá a neveselá. Ale když si uvědomím, kolik OSL napříč republikou je nefunkčních, říkám si, jestli stagnace oboru nepramení především z nezájmu jejích vlastních členů o to, co s jejich „každodenním chlebem“ vlastně bude.


Vězte proto, že nepřijdete-li na schůzi OSL s odůvodněním, že to stejně nemá smysl, jste právě vy ten důvod, proč to nemá smysl. A není to jen odpovědností OSL nebo komory, že lékárenství jako obor nefunguje podle vašich představ, ale je to také vaše osobní zodpovědnost.

Jednota je pro náš obor v současnosti velkou výzvou. Každý sám za sebe si musíme uvědomit, že přišel pravý čas, kdy budeme muset přiložit ruku k dílu všichni – v regionech, u soukromníků, v nemocnicích, v řetězcích, ve výdejnách a všude tam, kde se můžeme dále uplatnit, jinak „lépe nebude“.

Mgr. Eva PROCHÁZKOVÁ,

členka předsednictva Mladí lékárníci, z. s.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#