#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Systém eReceptů je podle MZd ČR a SÚKL připraven


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 23

Aktuálnímu stavu příprav zavedení elektronické preskripce, která bude od 1. ledna 2018 již bezpodmínečně povinná, byla věnována narychlo svolaná tisková konference zástupců Ministerstva zdravotnictví a SÚKL 7. listopadu v Praze. Vystoupili na ní ministr JUDr. Miloslav Ludvík, jeho náměstci prof. MUDr. Roman Prymula, JUDr. Radek Policar a ředitel SÚKL PharmDr. Zdeněk Blahuta.

V úvodu ministr M. Ludvík připomněl, že v současnosti se zapojení lékařů do systému rychle navyšuje a je jich v něm již většina. Podrobná data o připravenosti eReceptů sdělil přítomným ředitel SÚKL Z. Blahuta a dále připomněl: „Elektronická preskripce reálně technicky funguje na bázi dobrovolnosti již od roku 2011, systém již byl průběžně odzkoušen a do současné chvíle jím prošlo více než 8,3 milionu eReceptů. O pří­stup do systému prozatím požádaly přibližně dvě třetiny lékařů a většina lékárníků. V tuto chvíli je v něm zapojeno 19 790 lékařů a 4 459 zdravotnických zařízení, 2 287 lékáren a 6 529 lékárníků.“

Vytvoření systému a jeho čtyřletá podpora a rozvoj vyšel SÚKL na 14 milionů korun, provoz stojí 100 000 korun měsíčně.

Kdy bude přípustný listinný recept?

Související prováděcí vyhlášku, která byla odeslána do Legislativní rady vlády, představil náměstek ministra pro legislativu R. Policar. „Povinnost elektronické preskripce od 1. ledna příštího roku není jediná, která na lékaře v blízké době dopadne, další bude elektronická evidence tržeb povinná k 1. 3. 2018 a celoevropská pravidla pro ověřování padělků mezi léky účinná od 9. 2. 2019. Všechny tyto povinnosti vyžadují, aby všichni lékaři již dnes měli počítač a připojení k internetu.“

R. Policar zmínil situace, kdy bude nadále přípustný recept v listinné podobě. Jsou to případy, kdy jde o:

  • recepty na léčivé přípravky obsahující omamné látky nebo psychotropní látky
  • žádanky
  • recepty na léčivé přípravky vystavené „smluvním lékařem“ poskytujícím zdravotní služby sobě, manželovi, rodičům, prarodičům, dětem, vnukům a sourozencům
  • žádanka a recept na humánní léčivé přípravky, které předepisuje veterinární lékař při poskytování veterinární péče
  • recept na léčivý přípravek předepsaný v rámci klinického hodnocení
  • recept, který je určen pro uplatnění v jiném členském státě Evropské unie
  • činnosti v rámci zdravotnické záchranné služby
  • poskytování odborné první pomoci
  • poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta
  • situaci, kdy z prokazatelných objektivních technických důvodů není možné vystavit lékařský předpis v elektronické podobě (výpadek elektrické energie nebo internetového připojení, výpadek informačního systému předepisujícího lékaře, výpadek služeb webového rozhraní centrálního úložiště).

„Jsme přesvědčeni, že systém eReceptů je dostatečně připraven a že bude funkční. V 21. století se elektronizuje řada systémů, a zdravotnictví je jedním z nich. Při porovnání se zkušenostmi z mnoha jiných zemí jde o krok správným směrem,“ uvedl náměstek ministra pro zdravotní péči R. Prymula.

Vstřícnost namísto sankcí

Pokud lékárníci a lékařů zažádají o připojení k centrálnímu úložišti eReceptů do 24. listopadu, garantuje jim SÚKL včasné vyřízení. Pozdější podání prý podle slov Z. Blahuty nemusí ústav stihnout do konce roku. Kdyby od 1. ledna 2018 nevydávali lékaři recepty elektronicky, hrozila by jim pokuta až 20 milionů korun. K tomu poznamenal ministr M. Ludvík: „Není ve veřejném zájmu nasazovat zpočátku vysoké sankce. Pokud to bude z neznalosti, z důvodu technických problémů, záběhem systému, je možná maximální tolerance a vstřícnost.“ A podobně vstřícný přístup potvrdil na setkání s novináři i ředitel Z. Blahuta, a to zvláště směrem k lékařům, kteří budou mít o připojení k systému již požádáno, ale jejich žádost zatím nebyla vyřízena. Denně jich totiž ústav vyřizuje několik tisíc. Jako příklad uvedl Z. Blahuta situaci z pondělí 6. listopadu, kdy bylo podáno přes 30 500 žádostí lékařů a SÚKL jich vyřídil přes 19 000.

Na tiskové konferenci bylo zmíněno, že řada lékařů a lékárníků povinné používání eReceptů odmítá. Považují ji za zbytečnou byrokracii a věří, že nově zvolení poslanci ji ve sněmovně stihnou zrušit. Rovněž bylo připomenuto varování České lékárnické komory, že eRecept může prodloužit vydání léku až třikrát. Prezentace zkušeností z videa politické náměstkyně JUDr. Lenky Tesky Arnoštové z nejmenované lékárny však podle slov zástupců ministerstva žádné takové prodloužení neprokázala.

Z. Blahuta odhadl úspory na předepsaných lécích díky eReceptu na miliardu korun, M. Ludvík byl ve svých predikcích opatrnější, když očekává, že systém ušetří přibližně 400 milionů korun.

Lékový záznam až v roce 2020

Předmětem kritiky lékárnické obce i lékařů zůstává skutečnost, že systém neumožňuje lékový záznam, ve kterém by byly uvedeny všechny léčivé přípravky užívané pacientem. Právě ten by přitom umožnil kontrolovat duplicity a nežádoucí interakce LP. Z. Blahuta k tomu uvedl, že lékový záznam nedovoluje používat zákon. Podle jeho odhadu by měl projít legislativním procesem a nabýt účinnosti nejpozději do roku 2020.

Josef ZÁBRANSKÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#