#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Česká lékárnická development


Autoři: PharmDr. Přemek Císař, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 14

Právě přerušený sjezd ČLnK se rozhodl dát představenstvu volnou ruku v rozšíření sídla komory. Z našich našetřených peněz tak bude rozšířena budova současné Rozárky směrem na zahradu. Zničíme tak jedinečnost té vilky se zahradou a už navždy to bude dům pro administrativu bez parkovacích stání. Během sjezdu se ozvaly hlasy, že by možná bylo lepší vytvořit pobočky v některých krajích. Stejně tak se ozvala nabídka využití kanceláří grémia a názor na přestěhování celé komory do nových prostor.


Už na sjezdu, ale hlavně cestou domů jsem si pohrával s kacířskou myšlenkou, zda je to vůbec potřeba. Nechte se chvilku vést myšlenkami. Máme eRe­cept, EET, eProtipadělek, cloudy, OneDrive a GoogleDocs, posíláme každý měsíc pojišťovně faktury online a jsme napojení na B2B kontrolu čísel pojištěnců. Od Nového roku v rámci eReceptu bude mít každý lékárník svůj ePodpis. Přihlašujeme se na eLearningy a sjíždíme webináře. Tohle všechno umíme a zvládáme, jen komora potřebuje ke svému provozu betonové monstrum. Není to divné?

Jako předseda OSL přebírám papírovou žádost o osvědčení, razítkuji ji, posílám poštou na komoru, kde ji někdo jiný razítkuje a předává licenční komisi, která se sejde na Rozárce a orazítkuje osvědčení, které pak pošle žadateli, poštou.

V práci lékárníka převezmu eRecept, VZPB2B mi ověří RČ, online odešlu pojišťovně, a není daleka ta doba, kdy, stejně jako lékaři, stisknutím jednoho tlačítka vytvořím faktury na všechny pojišťovny a systém je rovnou odešle. Jsou mezi námi i takoví borci, kteří zadají příchozí fakturu do lékárenského systému a jejím uzavřením dojde k proplacení a zavedení do účetnictví.

Vidíte tu disproporci?

Mám sen….

Mám sen, že se najde síla v našem představenstvu. Vydefinují se činnosti komory závislé na domě. Ustaví se vedoucí sekretariátu s dostatečným množstvím pravomocí, aby mohl objednat nebo vypovědět nájem kanceláří pracovníkům bez schválení představenstva, když agenda naroste nebo se zúží. Jak říká Sir Humphrey, stálý tajemník ministerstva, v mém oblíbeném seriálu: „Královna je ráda, když vláda funguje, i když tu nejsou vůbec žádní ministři.” Budeme rádi, když komora bude fungovat, i když tam nebude vůbec žádné představenstvo. Využijme mozkové kapacity možných pracovníků z Brna, Olomouce, Ostravy, Českých Budějovic. Připojme je online od nich doma a odpojme je, bude-li potřeba. Buďme flexibilní.

Vím, že ne vše lze udělat online. Že jsou schůzky, které je nutné absolvovat osobně. Ale na to nám nemusí na sekretariátu sedět 20 lidí osm hodin denně pět dní v týdnu. Jsou věci, které se dají dělat z pohodlí vlastního gauče.

Můj sen je eRozárka. Prostředí, kam žadatel přes své přihlášení vloží žádost, kterou podepíše certifikátem, předsedovi OSL dojde jen info e-mail, po schválení předseda v systému podepíše certifikátem a žádost bude přenesena na licenční komisi, jejíž předseda schválení potvrdí podpisem certifikátem. Nepřenášejme papíry, přenášejme informace. Jednou jedinkrát potvrdím vysokoškolský nebo atestační diplom a už navždy zůstane v systému s informací, že někdo za komoru ten diplom viděl a že scan (foto) souhlasí s originálem.

Můj sen je komora v cloudu od rozdílení úkolů až po jejich ukončení. Komora pro 21. století. Můj sen je optimalizace a flexibilita. Netvrdím, že naši zaměstnanci to dělají špatně. Dělají to nejlíp, jak mohou se současným managementem, který je stejně jako řada kolegů lékárníků pevně zakotven v 19. století.

My přijdem blíž, my přijdem blíž,

my světů dožijeme,

my bijem o mříž, ducha lvi,

a my ji rozbijeme!

PharmDr. Přemek CÍSAŘ, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#