#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

OHLASY - Záleží jen na kvalitě poskytované služby


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 28

Článek RNDr. Petra Fialy otištěný v zářijovém vydání Časopisu českých lékárníků (Je to opravdu záležitost pouze lékárníků“) je ukázkovým příkladem snahy o ovlivnění názoru čtenářů za užití polopravd, nepravd a účelového vytrhávání informací z kontextu. Z tohoto důvodu se Asociace provozovatelů lékárenských sítí rozhodla upozornit alespoň na ty nejkřiklavější neserióznosti, kterých se autor ve svém textu dopustil.

Článek uvádí: „Mnoho kolegů a kolegyň si přeje, aby lékárnu mohl vlastnit pouze lékárník.“ Jde o demagogickou formulaci, protože stejně tak je možné konstatovat, že mnoho lékárníků si takové uspořádání nepřeje, i takové tvrzení by totiž bylo pravdivé. Výroky autora Fialy nejsou opřeny o regulérní průzkum mínění lékárníků, jde pouze o jeho nepodložené domněnky.

Otázkou také je, v čem by změna vlastnictví pomohla pacientovi, který musí být vždy na prvním místě. Benefity mu přece přináší velmi dobrá dostupnost lékárenské péče a odborný růst lékárníků, který zajišťují vedle profesní organizace i silné subjekty, tedy sítě.

Podporujeme další vzdělávání lékárníků a personálu svých lékáren, například jim plně hradíme odborné kurzy garantované Českou lékárnickou komorou, nadstandardně přispíváme na řadu dalších vzdělávacích kurzů a pořádáme pro ně vlastní interní odborná školení. Zároveň se snažíme přispívat ke kultivaci lékárenství v ČR, například bojem proti tzv. batožení.

Pokud se RNDr. Fiala rozhodne psát kritiku a hodnotící soudy, jež nejsou založeny na pravdivém základu, měl by alespoň znát a správně uvádět jméno naší asociace – Asociace provozovatelů lékárenských sítí. Již tato chyba ubírá autorovi na důvěryhodnosti.

RNDr. Fiala nedokázal podložit ani své tvrzení, že vlivem členů asociace kleslo společenské postavení lékárníků a lékárenství. Neuvádí žádný zdroj ani důkaz, z něhož by bylo zřejmé, že k takovému poklesu vůbec došlo, natož že by příčinou byli právě členové naší asociace.

Ohradit se je nutné i v ohledu na údajnou historickou citaci z časopisu Lékárnické listy č. 11/2011, pro které měl jeden z majitelů sítě lékáren Dr. Max na Slovensku prohlásit, že „lékárny nejsou zdravotnická zařízení, ale patří do skupiny maloobchod, je to retail, předmětem prodeje jsou léky.“ Jde o větu vytrženou z kontextu a použitou při neznalosti zákona. Žádná lékárna v ČR ani její majitel nebudou nikdy tvrdit, že nejsou zdravotnickým zařízením, protože jím jsou ze zákona. Dodavatelsko-odběratelské vztahy jsou samozřejmě vedeny na obchodní bázi, a tak je tomu v celém vyspělém světě bez výjimky, protože všude jde o obchod, byť regulovaný.

Očekávali bychom, že čtenáři časopisu lékárnické komory dostanou do ruky zasvěcenější text, který respektuje nejen zásady novinářské etiky, ale realitu jako takovou včetně úcty k pravdivým informacím. Rozhodli jsme se na text RNDr. Petra Fialy reagovat zejména s ohledem k práci, kterou dennodenně odvádějí v naší republice tisíce lékárníků – zaměstnanců. Každý lékárník – bez ohledu na to, kde služby pacientovi poskytuje – je odborníkem v první linii zdravotní péče. Je lhostejné, zda je lékárna součástí sítě, virtuální sítě nebo žádné z obou uvedených. Záleží jen na úrovni kvality poskytované služby. A za tou si lékárenské sítě rozhodně stojí.

Mgr. Josef VANÍČEK,

výkonný ředitel Asociace provozovatelů lékárenských sítí


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#