#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Farmaceutem ve Velké Británii? Proč ne?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 33

V listopadu to bude přesně rok, co jsem byla zapsána do registru farmaceutů ve Velké Británii. Kolegové mě poprosili o sepsání, co je potřeba pro práci v Británii udělat. Tak tedy pro ty z vás, kteří o tom uvažujete, napíšu, co registrace obnáší.

 


Ať už hledáte práci ve veřejné lékárně nebo v nemocnici, je prvně potřeba být zapsán do registru General Pharmaceutical Council (GPhC), což je obdoba naší ČLnK. Požadavky na přihlášku je možné dohledat na webu: https://www.pharmacyregulation.org/registration/registering-pharmacist. Díky Evropské unii a vzájemnému uznávání kvalifikací využije aplikant s VŠ diplomem z ČR/SR zjednodušený postup, který najdete v odkazu „EEA national with an EEA pharmacy qualification“.

Jako první je potřeba doložit znalost anglického jazyka. Pevně doufám, že to případné zájemce neodradí! Nejjistější cestou je předložit certifikát ze zkoušky IELTS se skóre minimálně 7 ze všech oblastí (čtení, psaní, poslech a mluvení). Certifikát nesmí být starší dvou let. Jakmile splníte tento požadavek, máte podle mého vyhráno. Zbytek už je jen papírování a není ho příliš.

Stačí vyplnit přihláškový formulář a poslat notářsky ověřené a úředně přeložené kopie následujících: vysokoškolského diplomu, průkazu totožnosti (pas nebo OP), rodného listu, příp. ještě oddacího listu. Také budou chtít vaši aktuální průkazovou fotografii podepsanou od důvěryhodné osoby, vám ne příliš „blízké“, ale která vás zná dostatečně dlouho (min. 2 roky), aby potvrdila vaši totožnost (např. kolega nebo lékař).

Poslední dva dokumenty, které je nutné zařídit, jsou Evidence of Registration and Good Standing a Compliance with Directives. První z nich vám na požádání vyřizuje naše komora. Pošle GPhC dokument přímo v angličtině potvrzující, že jste v ČR registrováni k výkonu povolání farmaceuta a že nečelíte žádným disciplinárním obviněním. Důkaz kompliance s direktivami vydává na okolkovanou žádost ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o dokument, který stvrzuje, že univerzita, kterou jste vystudovali, naplňuje požadavky evropských standardů pro vzájemné uznávání kvalifikací. Bohužel MZd není natolik pokrokový úřad, že by vydával toto potvrzení v anglickém jazyce. Proto vám ho pošle v češtině, vy si ho musíte nechat úředně přeložit a překlad pošlete zpět na ministerstvo, aby ho odeslali na adresu GPhC. Sami jej totiž GPhC poslat nemůžete. Musí být zaslán přímo vystavující institucí.

 


Konečně, posouzení vaší žádosti o vstup do GPhC je nyní zpoplatněno částkou £109. V případě úspěchu pak za zapsání do registru na 12 měsíců zaplatíte £356.

S platnou licencí se práce v Británii hledá snadno, protože farmaceutů je tu, stejně jako jiných zdravotnických profesionálů, nedostatek. Pokud hledáte práci v nemocnici, je fajn se zaregistrovat na webu https://www.jobs.nhs.uk/, kde je možné nastavit si hlídače pracovních nabídek. Prostřednictvím toho webu pak obesíláte nabídky, které vás zaujaly, a velmi šikovné je, že jakmile vyplníte první formulář, zůstane na vašem profilu uložen, a můžete pak pomocí jednoho kliknutí předvyplňovat odpovědi na další pozice. Co se týče veřejných lékáren, mezi největší zaměstnavatele patří řetězce Boots a Lloyds. Bližší informace jsou k nalezení na jejich stránkách.

Kdo potřebujete změnu, na nic nečekejte a zkuste to! Věřte mi, že Britové vás okouzlí svojí srdečností a pozitivní náladou. A kdy jindy než nyní, dokud je Velká Británie stále součástí Unie?

Mgr. Karolína Sochorová,

Clinical Pharmacist, North Devon District Hospital


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#