#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva ze 7. kongresu ČOSKF


Autoři: Zpráva Ze . Kongresu Čoskf 7
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 25

V areálu Ústřední vojenské nemocnice – Vojenské fakultní nemocnice Praha se ve dnech 6.−7. října 2017 uskutečnil 7. kongres České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP. Oproti předchozím ročníkům se lišil ve dvou zásadních věcech. Jednou z nich byly dvouhodinové interaktivní workshopy a druhou byla polytematická struktura kongresu. Rozmanitými tématy jednotlivých bloků byl podtržen multidisciplinární charakter oboru klinická farmacie.


Podstatnou část odborného programu tvořila sdělení kolegů, kteří aktivně poskytují klinickofarmaceutickou péči ve své každodenní praxi. Vystoupení lékařů byla příjemným obohacením setkání.

Během prvního dne byly prezentovány výsledky pracovních skupin ČOSKF pro ředění a podávání léčiv a pro podání léčiv sondou.

Následovala sdělení týkající se evropských statementů nemocničního lékárenství (farmacie), implementace klinické farmacie ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče a postavení klinické farmacie v ambulantní sféře. Tato sdělení se stala podkladem pro multioborovou panelovou diskuzi. Mezi řečníky byli přítomni zástupci klinických farmaceutů, nemocničních lékárníků, Ministerstva zdravotnictví, farmaceutické fakulty VFU Brno, specialisté zabývající se platbami za poskytovanou zdravotní péči a prezident ČLnK.

Diskutující se shodli na vhodnosti implementace cílů evropských statementů do českého zdravotnického systému. Nicméně je třeba zohlednit historický vývoj a postavení klinické farmacie i nemocničního lékárenství v rámci poskytování farmaceutické péče v ČR. V debatě týkající se působení klinického farmaceuta v ambulantní sféře zazněla shoda v tom, že je žádoucí, aby před jeho zapojením do tohoto typu péče získal dostatečné zkušenosti s péčí o pacienta na lůžkovém oddělení.

Příští, již 8. ročník kongresu ČOSKF, se uskuteční ve dnech 12. a 13. října 2018 opět v prostorách ÚVN Praha. Základní linkou budou stejně jako letos Farmakoterapeutické aspekty léčby.

Již nyní jste srdečně zváni.

Za výbor ČOSKF ČLS JEP

PharmDr. Jana GREGOROVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#