#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budu teď mimoň, snad to zvládnu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 17-18

„Tak nám zabili Ferdinanda...,“ tato známá věta ze Švejka předznamenává změnu.

„Tak nás paní magistra prodala řetězci...“ Také předzvěst změny. „Naši“ soukromou bíloveckou lékárnu, Modrou hvězdu, koupil řetězec (FAJN). „Buďte rádi, že to není Max!“ uvítali nás noví majitelé. Ale on je stejně řetězec jako řetězec. Nad ve­doucím lékárníkem stojí manažerka. Nad manažerkou velí manažeři. Ten druhý manažer spadá pod toho prvního.


Už se orientuji. My v lékárně jsme druhořadé. Nebude-li plánovaný obrat, nedostaneme bonusy. Nu což. Veškeré ústní benefity se ruší. Nu což. Platí jen smluvní plat. Ajajaj! Proč jsme si do staré smlouvy nedaly úplně všechno. Prosím vás, mladí kolegové, kteří ­nastupujete po škole, nebuďte tak hloupí jako já. Do pracovní smlouvy si nechte napsat všechno, co vám zaměstnavatel naslibuje. Pokud vám chce platit ­členství v komoře, ať to tam máte. Chce vám ­přispět částkou na vzdělávací akce, šup tam s tím!

Noví majitelé nás dostali. Ještě v září slibovali, že do konce roku nám budou platit příspěvek na životní pojištění, zavedený bývalou majitelkou (ústní benefit). Před Vánocemi jsme zjistily, že dlužíme na pojištění tři měsíční splátky. Rozhodli se tento benefit zrušit. Nám o tom neřekli. Fakt FAJN!

 „Zvykneš si, každá si zvykla“, uklidňuje mě kolega jako Dorotku z Anděla Páně.

„Nikdy! To radši půjdu kácet stromy!“ inspiruje mě odhodlání prince z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Nedá se nic dělat, půjdu jinam. Budu teď mimoň – mimo lékárnu. Snad to zvládnu.

Kam se kouknu, všude řetězce, mladí lidé po škole to nemají snadné. Co jste ­vlastně chtěli v 90. letech, pane kolego Jane Horáčku? Mít hodně lékáren, ­všichni, bez regulace sítě, tržní, hurá! Neregulovaný trh ve zdravotnictví není zdravé prostředí, to vidíme všichni. Za ­problémy v lékárenství si mohou ­lékárníci sami, to je můj názor. ­Nemůžeme vinu svalovat na někoho imaginárního. A také si jako lékárníci musíme pomoci sami. ­Nespoléhat na někoho shora. Věřím, že zase bude lépe. Jednou nastane čas, kdy přijde pacient do lékárny a řekne, že v jiné (konkurenční) lékárně mu také dobře poradili, a já budu na kolegy pyšná. A budu se taky snažit dobře radit. Zatím lidi chodí s tím, že v jiné (konkurenční) lékárně dopláceli méně, a já se stydím. Stydím se za tržní systém ve zdravotnictví.

Mgr. Jana MARTINÁSKOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#