#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konzultační činnost v praxi


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 8

Naším dlouhodobým cílem je pobídnout zdravotní pojišťovny k respektování konzultační činnosti na úrovni lékáren. Nejdále jsme v jednání s Oborovou zdravotní pojišťovnou, která se ke spolupráci staví ve velmi reálných obrysech. K první spolupráci došlo 1. prosince 2017 v budově centrály velké firmy, která zorganizovala pro své zaměstnance Den zdraví.

V rámci tohoto dne probíhají osvětové akce na různá témata. My jako lékárníci jsme přispěli odborným poradenstvím na téma Alzheimerova nemoc. Na začátku jsme uskutečnili hodinovou přednášku, o kterou byl velký zájem jednotlivých zaměstnanců firmy, ale co následovalo, nás opravdu šokovalo – zástupy zájemců, pro které jsme museli vytvořit časový rozvrh jednotlivých konzultací. Bohužel jsme nedokázali vyhovět všem. Zájmem byli překvapeni všichni a další spolupráce byla domluvena prakticky okamžitě.

Konzultace se týkaly osobních potřeb pacientů, kteří mají zkušenost s tímto onemocněním především u rodinných příslušníků, a hlavně testováním paměti. Používali jsme testy POBAV a ALBA. Poskytl nám je doc. MUDr. Aleš Bartoš, Ph.D., z Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech, který je také jedním z přednášejících našeho garantovaného kurzu. Celkem jsme uskutečnili téměř 100 konzultací, a musím říct, že řada klientů byla velmi překvapena, že konzultace tohoto typu probíhají také na úrovni lékáren.

S jednotlivými pojišťovnami neustále jednáme ohledně konzultačních činností a doufám, že již v roce 2018 dospějeme k prvnímu proplacení konzultace na úrovni lékárny od zdravotní pojišťovny. A také předpokládám, že v budoucích letech se bude jednat o zcela standardní věc, kdy konzultační činnost lékárníka bude patřičně ohodnocena, ať už formou výkonu nebo jiným způsobem.

Aleš NOVOSÁD


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#