#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výzva pro členy nefunkčních OSL


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 9

V minulých měsících vznikla na úrovni představenstva ČLnK nová Pracovní skupina pro revitalizaci nefunkčních Okresních sdružení lékárníků. Co to vlastně je nefunkční OSL? Je to sdružení, jehož členové se nescházejí na okresních shromážděních. Sdružení, které nikdo neřídí, protože nemá řádně zvolené představenstvo, předsedu a další orgány. Sdružení, které je pasivní a nemá možnost vyslat své zástupce (delegáty) na sjezd komory.

Takových OSL v současné době máme dvacet: Nymburk, Rakovník, České Budějovice, Sokolov, Litoměřice, Hradec Králové, Semily, Brno, Brno-město, Bruntál, Frýdek-Místek, Ostrava, Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8 a Praha 9. Agendu všech těchto OSL vyřizuje sekretariát České lékárnické komory v Praze.

Základní článek komory

A proč by nám vlastně měla okresní sdružení fungovat a jaké to členům přináší výhody, když má OSL své představenstvo?

Okresní sdružení lékárníků je základním článkem komory. Nejvyšším orgánem OSL je okresní shromáždění, které mimo jiné volí z řad svých členů delegáty na sjezd delegátů ČLnK. A sjezd delegátů je zase nejvyšším orgánem komory, jehož rozhodnutími jsou vázáni všichni členové a všechny další orgány komory. Sjezd kromě jiného schvaluje předložené návrhy delegátů z jednotlivých OSL. Každý člen okresního sdružení tedy může ústy svého delegáta navrhnout prakticky cokoliv. Výrazně tak může ovlivnit například směr práce představenstva ČLnK, znění řádů či podobu rozpočtu ČLnK. Každé OSL může zvolit jednoho delegáta na každých započatých 50 členů svého sdružení.

Další výhodou fungujícího OSL je vlastní (a ne zrovna malý) rozpočet. Každý rok může OSL na svůj provoz čerpat z celkového rozpočtu ČLnK 250 Kč na člena, což např. při 150 členech OSL činí 37 500 Kč. Tyto prostředky lze využít na pořádání vlastních vzdělávacích akcí OSL (tyto akce jsou také zvýhodněny při udělování bodů do CV), úhradu občerstvení na akcích OSL, na nákup materiálu či literatury (např. doporučených postupů) nebo proplácení náhrady za ztrátu času za práci v představenstvu OSL, revizní komisi a čestné radě.

Fungující OSL přináší svým členům dostupnější administrativní servis, členové přestávají být závislí na pražském sekretariátu ČLnK. V místě svého bydliště mohou (nejčastěji do rukou předsedy OSL) podávat žádosti o osvědčení a poradit se v případě nejasností, nechat si potvrdit Přehled odborné praxe lékárníka, požádat o přidělení bodů do CV za centrálně neregistrované vzdělávací akce a vyřídit další agendu, která je v případě nefunkčního OSL řešena složitě a na dálku přes sekretariát.

Užší kontakt s kolegy z okresu je v neposlední řadě dalším přínosem – aktivita okresních sdružení je plně závislá na iniciativě svého představenstva. Členové fungujících OSL se scházejí na schůzích a vzdělávacích akcích několikrát ročně (ti nejaktivnější třeba i každý měsíc) a jejich zástupci pak svým kolegům přinášejí nejčerstvější informace o činnosti ČLnK například z porady předsedů OSL (probíhá 2x ročně) nebo sjezdu delegátů.

Zvláštní volební shromáždění

Abychom dosáhli kýženého cíle a zprovoznili nefunkční OSL, plánujeme vyhlásit postupně v daných okresech tzv. zvláštní volební shromáždění. Na rozdíl od běžných voleb, které probíhají většinou pouze v jednom dni, může být zvláštní volební shromáždění vyhlášeno v extrémním případě i na několik měsíců a může probíhat například ve všech lékárnách v daném okresu. Zpravidla ale probíhá kratší dobu a volební urna se stěhuje například v týdenních intervalech po několika geograficky pečlivě vybraných lékárnách. K tomu, aby vše proběhlo hladce, budeme potřebovat kontaktní osobu v daném OSL. Podle zkušeností většinou stačí jeden člověk, který věnuje pár hodin svého volného času k zařízení voleb a oslovení jednotlivých lékáren, kde bude umístěna urna s hlasovacími lístky. V tomto článku není možné popisovat konkrétní postup voleb, ale pro zájemce je připraven podrobný návod od A do Z, jak volbami správně a hladce projít.

Koho budete ve volbách volit? Každý člen OSL může kandidovat do jakéhokoliv orgánu OSL. Členové jsou přiřazeni do jednotlivých OSL podle adresy pracoviště – lékárny, členové nepracující v lékárně pak podle adresy trvalého bydliště. Je potřeba zvolit 7–11 členů představenstva, 3–5 členů revizní komise, 5 členů čestné rady a rovnou doporučujeme zvolit delegáta(y) na XXVIII. sjezd ČLnK, který se uskuteční tradičně první pátek a sobotu v listopadu 2018.

Představenstvo řídí OSL v průběhu funkčního období (zasedá zpravidla 2x ročně) a z řad svých členů navrhuje k volbě předsedu (ten často reálně pracuje na OSL nejvíce) – účastní se akcí ČLnK, organizuje setkávání členů a vzdělávací akce. Revizní komise posuzuje stížnosti a porušení řádů v rámci OSL a čestná rada uděluje tresty za prokázaná porušení pravidel. Podrobnější informace o činnosti orgánů OSL naleznete v řádech ČLnK na http://www.lekarnici.cz/O-CLnK/Profesni-predpisy/Profesni-predpisy.aspx.

Zvoleni mohou být všichni členové OSL včetně kolegů, kteří v lékárnách nepracují.

V každém z nefunkčních OSL potřebujeme najít aktivní kolegy, kteří mají čas, chuť a odhodlání obnovit činnost svého sdružení a svým kolegům umožnit plnohodnotný komorový život v místě svého bydliště.

Pracovní skupina pro revitalizaci OSL pro vaše nefunkční OSL připraví pro zvláštní volební shromáždění seznam lékáren a lékárníků, aby bylo snazší kontaktovat kolegy v okrese a volby připravit. Pokud budete mít zájem se organizačně na volbách podílet, případně rovnou kandidovat do orgánů OSL, přihlaste se nejpozději do 15. února 2018 na e-mail: novosad@lekarnici.cz nebo na telefon: 734 355 657.

Aleš Novosád, David Ovčaří


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#