#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změny Řádu pro CV platné od 1. 1.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 8

eRecept. Hlavní téma začátku roku 2018. Beze sporu. Ale od 1. ledna nám začaly platit i celkem zajímavé změny v Řádu pro celoživotní vzdělávání. Změny, které se týkají webinářů, popsal ve svém článku kolega David Ovčaří (viz strana 5), já se budu věnovat těm ostatním.

V §2 se mění pořadí jednotlivých typů vzdělávacích akcí, sestupně podle priorit ČLnK. Největší váhu přikládáme garantovaným kurzům, kde pro absolventy jednotlivých GK vyjednáváme např. možnost proplácení konzultační činnosti zdravotní pojišťovnou.

Nově se v řádu objevuje § 5 v tomto znění: Při účasti na vzdělávací akci je účastník povinen uvést do prezenční listiny své jméno, členské číslo v ČLnK a podpis. V případě neuvedení kompletních a správných informací do prezenční listiny nebude možné připsat účastníkovi body do CV. Po uskutečnění akce je pořadatel povinen zaslat do 15 dnů na oddělení vzdělávání ČLnK elektronickou formou prezenční listinu s podpisy účastníků (scan).

Z tohoto paragrafu jasně vyplývá, jak je důležité správně uvádět svoje členské komorové číslo. V číslech člena na prezenčních listinách stále zaznamenáváme největší chybovost u jednotlivých externích akcí – bývá uvedeno chybně, někdy dokonce není uvedeno vůbec. Není vždy v silách pořadatelů členská čísla dohledávat (někdy ani jméno člena není napsáno čitelně), proto jsme se rozhodli přenést zodpovědnost za správný zápis do prezenční listiny na samotného účastníka vzdělávací akce.

V § 6 nově zavádíme u publikační a přednáškové činnosti pravidlo, že počet bodů do celoživotního vzdělávání je přidělován dle procentuálního podílu autorství na publikaci nebo délky sdělení v případě přednášky.

Další zásadní změny jsou v § 9. Jedná se o garanty vzdělávacích akcí. Protože nám skupina garantů nefungovala tak, jak bychom potřebovali a pro jaký účel byla vytvořena, nahradili jsme původní text novým zněním: Pracovní skupina pro celoživotní vzdělávání (dále jen PS pro CV) stanovená představenstvem ČLnK plní funkci garanta vzdělávacích akcí… Původní garanti, kteří s tím souhlasili, byli převedeni do seznamu tzv. poradců ČLnK, se kterými mohou externí pořadatelé konzultovat např. obsah přednášek nebo vlastní realizaci vzdělávací akce.

K dalším změnám došlo v příloze řádu. V části týkající se bodového ohodnocení pedagogické činnosti byly po odsouhlasení delegáty zrušeny body h) a i), které umožňovaly udělení bodů do celoživotního vzdělávání pro školitele v lékárnách za vedení praxe studentů farmaceutických fakult a vyšších odborných škol. Dále bylo upřesněno, že body za přednášku na odborném fóru v zahraničí, poster, obhájení rigorózní a disertační práce a získání specializované způsobilosti atestační zkouškou nově stanovuje představenstvo ČLnK na návrh pracovní skupiny pro celoživotní vzdělávání.

K významné změně, která souvisí s celoživotním vzděláváním, došlo také v Licenčním řádu. Po letech delegáti odsouhlasili, že splnění podmínek celoživotního vzdělávání bude novou podmínkou pro vydání osvědčení pro vedoucí lékárníky a odborné zástupce. První cyklus CV, který se bude hodnotit, je právě ten, ve kterém se nyní nacházíme. Ale to podrobněji rozebereme zase v dalším článku.

PharmDr. Aleš NOVOSÁD


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#