#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Naše setkání aneb Jinak to nejde


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 31

Naše okresní sdružení (OSL Nový Jičín) už tak nějak nemůže být bez vánočního semináře. Zvykli jsme si druhou sobotu v prosinci vždy vypustit shon před svátky a na chvilku se zastavit nad proběhlým rokem a popovídat si o dalších plánech. Vždy k tomu samozřejmě patří dobré jídlo a kvalitní pití.

 To první nám letos zajistila hotelovka z Frenštátu a to druhé vinařství z Dolních Věstonic. Prostředí jsme vybrali vskutku důstojné  – Vila Machů v Kopřivnici s krásnou kavárnou a příjemným společenským sálem, do kterého se pohodlně vešlo všech padesát účastníků našeho setkání. Vánoční seminář se nikdy neobejde bez odborných přednášek. Ty mají někdy trochu odlehčený, ale většinou velmi hodnotný obsah.

Prvním hostem byl tradičně MVDr. Pavel Brauner, Ph.D., který krásně zhodnotil soužití historiografie veterinární, humánní medicíny a farmacie, připomenul řadu literárních zdrojů informací a vzpomněl i na řadu krásných akcí historiografů, kterých se sám účastnil a nezřídka je i úspěšně organizoval a moderoval. Myslím, že je velkou škodou, že akademické vody musel nuceně opustit.

Mgr. Jan Grodza pak podrobnou fotodokumentací a komentářem popsal své cesty na africký kontinent a své zkušenosti s místním zdravotnictvím.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc. pak se svým příslovečným důvtipem přiblížil genezi vzniku znaku obnovené farmaceutické fakulty v Brně se spoustou grafických podkladů a zdůraznil svůj osobní podíl na vzniku znaku.

Vzácným hostem semináře byl náš kolega Mgr. Piotr Klima, který se svou rodinou vlastní v polské Raciborzi a blízkém okolí tři lékárny a dva lékárenské koutky na vesničkách v okolí. Připravil si poutavou přednášku o Oskaru Tropliwitzovi, židovském lékárníkovi narozeném v Gliwicích, městě v katovické aglomeraci v Dolním Slezsku. Tento vzácný člověk byl vynálezcem a producentem první zubní pasty, dále pak krému Nivea, pomády na rty Labello a náplasti Leukoplast. Vše realizoval po přestěhování do městečka Baiersdorf poblíž Hamburku. Letos uplyne sto let od úmrtí této osobnosti a polští kolegové uspořádají při té příležitosti přednáškovou benefici, na niž nás kolega Klima srdečně pozval.

Kolega Piotr Klima nás přijel pozdravit z polské Raciborze.
Kolega Piotr Klima nás přijel pozdravit z polské Raciborze.

Každoroční nejvzdálenější účastníci našich Vánoc RNDr. Jana Kotlářová, Ph.D., a Mgr. Jiří Kotlář z Hradce Králové si připravili interaktivní instruktáž z lékárenské legislativy obohacenou aktuálními vtípky a nápady.

Překvapením na závěr bylo vystoupení viceprezidenta komory Mgr. Aleše Krebse, Ph.D., který na dvou slidech shrnul novinky v činnosti komory. Všichni čekali, že výčet úspěchů a snah představenstva komory zaplaví méně záživnými informacemi. To se však naště stí nestalo, Aleš svým nevšedním vtipem a s šarmem vysvětlil všechno na pozadí scének z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Myslím, že účastníci aspoň lépe pochopili princip eReceptu a dalších „ptákovin“, které provázejí naši současnou práci.

Mgr. Jana Martinásková pak formou dlouhé epické básně popsala příběh XXVII. sjezdu ČLnK v Benešově. Lépe a stručněji to udělat nešlo, sdělení oproštěné o omáčku frází bylo dokonalé.

Zleva Jarmila Novotná, Zuzana Čechová a Markéta Urbancová v dobových kostýmech.
Zleva Jarmila Novotná, Zuzana Čechová a Markéta Urbancová v dobových kostýmech.

Krásným zpestřením bylo i nevšední zpracování písničky Voskovce a Wericha Byla jedna holčička v naší ulici bíloveckými kolegyňkami Mgr. Zuzanou Čechovou, Mgr. Jarmilou Novotnou a naší PharmDr. Markétou Urbancovou. V dobových kostýmech vypadaly skvěle. Po občerstvovací pauze vystoupila vynikající francouzská šansoniérka Céline Bossu se zlatou sérií mnoha francouzských hitů od Edith Piaf a dalších. Její chraplavý hlas nás všechny dostal a potlesk neměl konce. Myslím, že si jej zasloužil i celý náš krásný večer. Za to všem zúčastněným moc děkuji.

Pohled do sálu spokojeného publika.
Pohled do sálu spokojeného publika.

Pavel GRODZA Foto: Jiří Kotlář


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#