#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cílem je změna ve vlastnictví lékáren


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 23

K článku PharmDr. Ladislava Krňávka v ČČL č.11/2017 sděluji, že v ČČL jsem se nedopustil nepřesností nebo chyby či napadání kvality pacientského servisu. Povinně jsem se dopustil informace: Bohužel i kvůli nim kleslo společenské postavení lékárníků, úroveň lékárenské péče atd. Do úrovně lékárenské péče patří především dostupnost léků pro pacienty. A zde se doberete protizákonného jednání Phoenixu, který vlastní BENU. Trvám na tom, že lékárenství je záležitost pouze lékárníků. V našich řadách jsou i zaměstnanci řetězců BENU a Dr.Max, těch, kteří jsou hrdi na své povolání.

Pane doktore, zde vidíte, kdo Vám vládne. Nezpochybňoval jsem Vaši profesní odbornost. Věřím, že nevíte nic o tom, jak se chovají Vaši nadřízení, ti, které živíte.

Při návštěvách lékáren nezávislých i závislých se setkávám s kolegy a kolegyněmi, kteří nevěří již ničemu, jsou zklamáni předně prací PČLnK. Připomínám, že největší spolek lékárníků je v České lékárnické a. s., které patří Pharmos. Jim můžeme děkovat, že došlo k některým pozitivním změnám v zákonu o léku. Stejně mají nasměrováno i Grémium majitelů lékáren a Vaši lékárníci CZ z. s.

Pochybovačům o tom, zda je ještě možné řetězce zrušit, patří další řádky.

V Německu a Rakousku je vlastnictví lékáren v rukou lékárníků již několik staletí a funguje to velmi dobře, v Polsku bylo vlastnictví lékáren lékárníky zavedeno před nedávnem.

Řetězce zcela rozvrátily normální poskytování lékárenské péče. Když je v některých zemích poskytována sleva/bonus za odebrání léků, vždy končí ve zdravotní pojišťovně. Je skandální, že peníze /zisk, dividenda distributorů, od našich občanů a pojišťoven končí v zahraničí, nezřídka v daňových rájích. Čeští občané si žádají stejné doplatky. V ČR je zaveden pořadníkový systém přijímání objednávek léků, a protože jsou některé lékárny preferovány, pacienti se včas nebo vůbec nedostanou ke svým lékům, na které dokonce existují čekací listiny! Stát  zcela rezignoval na svou regulační roli, reguluje jen maximální ceny a úhrady, a ne poskytované slevy a bonusy. Těch nedostatků je spousta, to je práce pro PČLnK a spolky.

Dne 22. 11. 2017 jsme založili Grémium lékárníků Čech, Moravy a Slezska. V tomto zájmovém spolku může být členem každý lékárník, absolvent a posluchač 4. a 5. ročníku farmaceutických fakult. Kolegyně a kolegové, prosím nahlaste případy, kde došlo ke vzniku lékárny, i když to nebylo žádoucí nebo vinou nekalé konkurence došlo k poklesu vašeho obratu. Nezávislí lékárníci a zaměstnanci, ale i lékárníci zaměstnaní v řetězcích, hlaste se do Grémia lékárníků Čech, Moravy a Slezska. Chceme zvýšit společenské postavení, zvýšení odměn za naši zodpovědnou práci. Naším cílem je hlavně změna ve vlastnictví lékáren, aby lékárnu mohl vlastnit pouze lékárník. 

RNDr. Petr FIALA

E-mail: ps.vfo@seznam.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#