#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co určitě stojí za přečtení...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 19

Slíva, J.: Fixní kombinace hyaluronátu s chondroitin sulfátem u recidivujících gystitid

Urologie pro praxi č. 5/2017

Kyselina hyaluronová a chondroitin sulfát jsou v lidském těle bohatě zastoupené. Kromě jiného pokrývají povrch urotelu močového měchýře. Narušení jejich vrstvy (GAG) může vést ke vzniku močových infekcí. Možných příčin poškození GAG vrstvy může být více: např. dysfunkce dna pánevního, autoimunní onemocnění, primárně neurogenní zánět, protinádorová léčba či poranění močového měchýře.

Poškození vrstvy GAG lze terapeuticky ovlivnit jen velmi obtížně. Klinicky se projevuje především bolestí v pánevní oblasti, vyšší frekvencí močení, zvýšenou citlivostí močového měchýře a zvýšenou náchylností vůči infekcím.

Terapeuticky lze dnes ovlivnit GAG vrstvu intravezikální aplikací některých léčiv: dimetylsulfoxid, heparin a nově i kyselina hyaluronová a chondroitin sulfát či jejich fixní kombinace. Přípravek se nazývá Ialuril Prefill a je zdravotnickým prostředkem třídy III. Indikací jsou opakované cystitidy a chronický močový zánět. Kombinace je k dispozici ve formě předplněných 50ml stříkaček.

Obsah se pomalu instiluje do močového měchýře skrz katetr zpočátku 1x týdně, po měsíci 1x za dva týdny a pak 1x měsíčně až do stabilní remise.

Bláha, V.: Evolokumab pro léčbu familiární hypercholesterolémie

Intervenční a akutní kardiologie č. 4/2017

Familiární hypercholesterolémie (FH) je častým vrozeným monogenním metabolickým onemocněním. Je spojena s vysokou hladinou LDL cholesterolu v plazmě. FH vede k předčasnému výskytu ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody a postižení periferních tepen. Celosvětově je FH poddiagnostikovaná a často neléčená. Dosažení cílových hodnot LDL je i přes moderní terapii stále obtížné, dokonce nemožné.

Jako nejúčinnější se poslední dobou ukazují monoklonální protilátky proti serinovým proteázám proprotein konvertázy subtilisin/kexin typ 9 (PCSK9) alirokumab a evolokumab. V kombinaci s ostatními hypolipidemiky mají potenciál snížit hladinu LDL až o 60 %. Před inhibitory PCSK9 byla zkoušena, použita a schválena v EU i USA další dvě  léčiva - apoB antisense oligonukleotid mipomersen a inhibitor microsmal triglyceride transferproteinu lomitapid.

Bezpečnost a účinnost evolokumabu u FH byla hodnocena v řadě studií programu PROFICIO, který zahrnuje dvaadvacet studií s touto monoklonální protilátkou u zhruba třiceti tisíc pacientů. Nejúčinnější metodou léčby homozygotů a statin-refrakterních heterozygotů je nefarmakologická metoda pomocí lipoproteinové aferézy (LA) -selektivní odstranění lipoproteinů z plazmy v kombinaci se statinem a ezetimibem. Perspektivní se zdá být i kombinace podávání evolokumabu a LA. Evolokumab zajistí optimální hladinu LDL v období mezi aferézami.

Stránku připravil: PharmDr. Pavel GRODZA, panacea@iol.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#