#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový kurz ČLnK – Lékové interakce


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 5

Od roku 2018 připravila ČLnK ve spolupráci se společností DrugAgency PharmDr. Josefa Suchopára nový Garantovaný kurz ČLnK – Lékové interakce. Seminář s totožným odborným programem a ve stejném rozsahu pořádá společnost DrugAgency od roku 2016 pod názvem Interakční akademie a s pozitivním ohlasem jej absolvovalo v České republice i na Slovensku více než 500 účastníků.

Dvoudenní garantovaný kurz (GK) je zaměřen na problematiku lékových interakcí s důrazem na vyhodnocení a řešení rizik interakcí z hlediska individuálního pacienta. Zároveň poskytuje informace, proč a jak interakce vznikají.

Obsahem prvního přednáškového dne je teoretické zakotvení problematiky lékových interakcí, jako například farmakokinetické a farmakodynamické lékové interakce, genetický polymorfismus a jeho klinický význam z hlediska lékových interakcí, mechanismy lékových interakcí v důsledku působení influxních a efluxních pump, lékové interakce na cytochromu P-450, reverzibilita a ireverzibilita inhibice a indukce a její význam z hlediska lékových interakcí.

Druhý přednáškový den se zaměřuje více na praktické dopady lékových interakcí, kdy je teorie vysvětlena při rozboru kazuistik. V obou dnech se pak rozeberou lékové interakce u klíčových farmakologických skupin – léky užívané v kardiologii, psychiatrii, antidiabetika, antibiotika a další. Každá přednáška počítá s prostorem pro diskusi, moderovanou diskusí jsou pak oba přednáškové dny zakončeny. Na konci druhého přednáškového dne skládají účastníci test, každý může zaslat vlastní kazuistiku k rozboru odborníkům z DrugAgency.

Ve 24 přednáškách si posluchač prohloubí znalosti klinické farmakologie, farmakokinetických vlastností léků a dalších aspektů důležitých pro lékové interakce; dále pozná základní principy lékových interakcí, dokáže je lépe identifikovat a interpretovat, rozpozná problém v medikaci a dokáže pacientovi poradit a pomoci s výběrem volně prodejného léku či potravinového doplňku. Každý absolvent GK obdrží také roční licenci Databáze lékových interakcí DrugAgency, jediné české databáze lékových interakcí založené na EBM, sloužící k jejich odhalování. Každý účastník se s ní naučí pracovat a její výsledky interpretovat.

Účastnický poplatek za tento GK činí 4 990 Kč. Absolvent obdrží od ČLnK certifikát a samolepku k označení lékárny, která se tímto stane akreditovaným specializovaným poradenským centrem pro problematiku lékových interakcí.

Certifikát i samolepku obdrží rovněž absolventi původního semináře Interakční akademie.

Přednostně pro absolventy dvoudenního kurzu je určen navazující jednodenní Garantovaný kurz ČLnK – Lékové interakce II, který se podrobně zabývá lékovými interakcemi antidiabetik.

Dvoudenní semináře proběhnou v Praze a Olomouci, navazující jednodenní v Praze a Brně.      

Veškeré informace o termínech, kurzech a podrobný harmonogram přednášek je uveden na webových stránkách www.interakcniakademie.cz, kde je možné se přihlašovat.

MUDr. Michal PROKEŠ

PharmDr. David OVČAŘÍ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#