#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lékárny nabízejí další službu – testování paměti


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 10, s. 11

V Praze na Smíchově bylo otevřeno unikátní Alzheimer konzultační centrum – testování poruch paměti.

„Nevím o tom, že by v Evropě někde fungovalo zařízení tohoto typu, které by si zřizovali a provozovali lékárníci a kde by byl celý den k dispozici lékárník k testování a konzultacím,“ říká PharmDr. Aleš Novosád.

Do centra může přijít kdokoliv, bez předcházejícího doporučení zde proběhnou konzultace včetně samozřejmě dobrovolného testování paměti.

„Pacient přijde, dostane nějaký informovaný souhlas kvůli GDPR a dalším směrnicím, kdy vyplňuje jméno, příjmení, povídáme si už během vyplňování tohoto souhlasu a neuvědomuje si, že je testován už ve chvíli tohoto prvního seznamování. Soustředím se na to, jestli si například dobře pamatuje své datum narození, jestli se nepozastaví nad tím, ve kterém městě žije atd.“ Doplňuje doktor Novosád.


Pak se vyplňuje další konzultační formulář, kde se zjišťuje rodinná anamnéza, rodinné poměry, jestli žije sám nebo s někým. Taky jaké léky užívá, protože řada léků ovlivňuje paměť a pacient si to ani nemusí uvědomovat. Pacient dále projde třemi krátkými testy, certifikovanými ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví v Klecanech. „Velice často poruchy paměti nesouvisí ani tak s demencí, kde se pak směřuje k samotné Alzheimerově nemoci, ale souvisí i výrazně například s depresí, což je úplně jiný typ onemocnění a tedy i léčby.“

V centru nikdy nepadne věta: Vy máte Alzheimera! To v žádném případě. Pacientovi lékárník jen řekne, jestli ten test je v pořádku. A když v pořádku není, snaží se ho uklidnit, že to jsou testy, které nestačí na stanovení žádné diagnózy. „Testy vedou k tomu, abychom dali doporučení pro praktického lékaře nebo specialistu s tím, že by se mělo dále testovat.“

V lékárně Benu u Anděla se bude střídat tým zhruba dvanácti lidí, kteří jsou na služby zde vyvázáni ze své domovské lékárny. Čas vyhrazený na jednoho pacienta je 40 minut, ale po prvních dnech zkušeností se uvažuje o prodloužení na 60 minut. Pojišťovny se na úhradě této služby zatím nijak nepodílejí, pro pacienty je testování a konzultace zdarma.

(red)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2019 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#