#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ze života právníka v komoře – díl sedmý, září 2019


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 10, s. 6

Září, napěchované září. Nelze do jednoho článku ani stručně shrnout, co všechno se dělo. Tak alespoň to nejdůležitější. Oproti předchozím dílům přejdu od psaní „o právníkovi“ k ich formě. Kvůli srozumitelnosti.


Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK

Vnitrokomorový život nejvíce zasáhla žaloba „padesáti“. 50 členů komory napadlo u soudu platnost zvláštních volebních shromáždění a navrhlo, aby soud vydal předběžné opatření, jímž zakáže konání letošního volebního sjezdu delegátů. Při psaní tohoto článku ještě rozhodnutí soudu o předběžném opatření nebylo známo, ale vy už je jako čtenáři znáte. Soud měl rozhodnout do 16. 10. Vše najdete na webu včetně vyjádření ČLnK k žalobě, které jsme soudu ve lhůtě poslali. Je to dlouhé, ale jak žaloba, tak i vyjádření k ní jsou výjimečnou příležitostí, jak si „zábavnou“ formou zapřemýšlet o komoře.

Představenstvo se sešlo 17. 9. a hned v sobotu 21. 9. se konala porada předsedů OSL. Představenstvo ustavilo pracovní skupinu, jejímž úkolem je připravit doporučený postup k nahlížení do lékového záznamu. Novela zákona o léčivech byla schválena, napínavé hlasování o senátních pozměňovacích návrzích dopadlo ve prospěch verze sněmovní, a to znamená lékový záznam ve variantě opt-out (budou ho mít všichni pacienti, a kdo nebude chtít, musí aktivně vystoupit) jak pro lékaře, tak pro lékárníky. Senát přitom navrhoval opt-out pro lékaře a opt-in pro pacienty.

S nahlížením do lékového záznamu souvisí řada otázek. Kdy do něj lékárník musí nahlížet? Při každém výdeji? Jen při některém? V jakém rozsahu jej musí vyhodnocovat? Má sloužit např. jen ke zjištění užívaných léků, na něž si pacient zrovna nemůže vzpomenout? Nebo se má lékový záznam a jeho komplexní vyhodnocení stát pravidelnou součástí běžné dispenzace? Neměl by existovat samostatný výkon – vyhodnocení lékového záznamu? S tím vším souvisí i odpovědnost lékárníka. Totéž řeší lékaři. Pracovní skupina už začala pracovat a jejím cílem je připravit doporučený postup nejpozději do plného spuštění lékového záznamu, které se předpokládá v polovině roku 2020.

Ministerstvo zdravotnictví roztrhlo pytel s novými zákony a vyhláškami. V běhu je schvalování předepisovací vyhlášky i novely vyhlášky o správné lékárenské praxi, nový zákon o zdravotnických prostředcích, zákon o veřejném zdravotním pojištění, vyhlášky k zákonu o způsobilostech lékařů, stomatologů a farmaceutů, cenový předpis o regulaci cen zdravotnických prostředků…


Zajímavě dopadla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou ministerstvo chtělo výrazně zasáhnout do běhu dohodovacích řízení o rámcových smlouvách a o úhradách zdravotních služeb. Připomínková místa téměř jako jeden muž povstala k odporu, pod jehož tlakem celou novelu stáhlo zpět s neurčitým příslibem přepracování. K většině těchto předpisů jsme psali připomínky, kvůli některým jsme absolvovali jednání na ministerstvu.

I soudů bylo vícero. V tom proti NOOL ohledně nepěkné smlouvy o připojení k systému ověřování pravosti léčivých přípravků si soudce posteskl, že ještě nikdy tak důkladně nenastudoval evropskou směrnici, předestřel, že žalobu zamítne (zhruba proto, že přeci nelze po NOOL chtít, aby za něco odpovídal), pak dospěl k závěru, že smlouva je licenční a věc nemá rozhodovat on, ale vyšší soud a celou věc předal soudu vrchnímu k rozhodnutí, kdo tedy rozhodnout má. V jiném soudním řízení zase soud rozhodl, že se SÚKL i MZd v mnoha ohledech opravdu pletou. V čem, zatím neprozradím, protože čekám na písemné vyhotovení rozsudku. Poučení z něj určitě zveřejníme. A v dalším se bráníme kasační stížnosti, ve které člen nesouhlasí v tom, co mu vysvětlil Městský soud v Praze, totiž, že jeden farmaceut může být držitelem jen jednoho osvědčení pro výkon této funkce.

Neutuchají horečnatá vyjednávání o tom, jak a co bude po Novém roce s FMD. Chybovost je stále vysoká a hrozí, že se desetitisíce balení budou místo v rukách pacientů ocitat v karanténě. Začínají se vymýšlet měkké a tvrdé alerty s tím, že ty měkké by nevadily. Toto téma jistě prožije horký podzim.

Vše směřuje k volebnímu sjezdu. Bude zvoleno nové představenstvo, revizní komise, čestná rada, prezident a viceprezident. Přípravy na sjezd si také žádají své, včetně návrhů změn řádů. Rád využívám tohoto prostoru k tomu, abych vám, členům komory popřál, aby ti, kteří budou v příštích čtyřech letech pracovat v komoře v zájmu všech ostatních, měli sílu a chuť pracovat. Ono to o ničem jiném není. Tedy ono to o ničem jiném nemá být (zde si domyslete libovolného smajlíka).


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2019 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#