#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stalo se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 10, s. 12

V tomto čísle zahajujeme stálou rubriku Stalo se. Těšíme se, že nám budete posílat krátké zprávy všeho druhu z vašich oficín i mimopracovního života českých farmaceutů.

2. září I děti lékárníků se vrátily po prázdninách do škol a do redakce časopisu konečně dorazily profily kandidátů na listopadový sjezd.

3. září „Podporujeme názor, že jako komory jsme součástí výkonu veřejné moci a tudíž se nás připravovaný zákon o lobbingu netýká,“ řekl prezident Chudoba na setkání představitelů stavovských komor.

4. září Na Rozárce jsme popřáli k narozeninám Libušce, Marušce, Alici, Kláře a samozřejmě Lubomírovi.

9. září „Trh s léky je totéž, co trh s rohlíky“, vyjádřil názor na segment zdravotnické péče JUDr. Hynek Brom, první místopředseda ÚOHS. Vyšlo v Medical Tribune CZ.

10. září Svaz lékárníků Evropské Unie (PGEU) oslavil v Bruselu 60. narozeniny za účasti prezidenta ČLnK Lubomíra Chudoby.

13. září ČLnK odmítá navrhovanou úhradu za digitalizaci ve výši 10 Kč a navrhuje minimálně 30 Kč. Z ministerstva zdravotnictví přišla ostrá reakce: NEAKCEPTOVÁNO.

14. září 535 českých lékáren si připomnělo Světový den první pomoci tím, že v týdnu od 9. do 15. září poskytnou základní odborné školení v kardiopulmonální resuscitaci, aplikaci adrenalinového autoinjektoru a zástavě masivního zevního krvácení.

16. září Nestor české farmacie profesor Jaroslav Květina za přítomnosti rektora UK Tomáše Zimy a dalších otevřel v pražském Karolinu výstavu o 50leté existenci hradecké farmaceutické fakulty UK.

16. září Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, požádala soud ve státě New York o ochranu před věřiteli. Ještě dříve firma uzavřela předběžné dohody o urovnání velké části z 2 600 žalob v hodnotě více než 10 miliard USD.

17. září Jednalo představenstvo Komory. Ve stejný den uspořádala Pirátská strana v Poslanecké sněmovně sedmi­hodinový kulatý stůl na téma Konopí – legislativní rámec, budoucí vývoj. Zástupce komory se nezúčastnil.

18. září ČLnK zveřejnila aktualizovaný ceník služeb poskytovaných Komorou.

19. září Soudci rozšířeného senátu NSS dospěli k závěru, že homeopatii nelze poskytovat podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů a proto se nemůže jednat o zdravotní službu.

Poskytovatelé homeopatie odpovídají svým klientům v občanskoprávním vztahu a nikoliv jako poskytovatelé zdravotní péče.

19. září Na pražském Smíchově bylo v lékárně BENU otevřeno první Alzheimer konzultační centrum – testování poruch paměti.

20. září České lékárnické komoře byla Městským soudem doručena žaloba celkem padesáti žalobců, členů ČLnK, kteří se domáhají toho, aby soud vyslovil, že některá zvláštní volební shromáždění konaná v období od 3. 12. 2018 do 27. 6. 2019 jsou nezákonným zásahem. Kromě toho žalobci navrhují, aby soud vydal předběžné opatření, jímž se ČLnK uloží povinnost nekonat plánovaný sjezd delegátů v listopadu 2019 minimálně do dne nabytí právní moci rozsudku o této žalobě.

21. září Se konala Porada předsedů OSL v hotelu Occidental, tradiční pracovní program ovlivnila doručená žaloba a vášnivá diskuze o ní.

22. září „Kamarádi lékárníci“ se vrátili ze své několikadenní cesty po Alsasku.

23. září Vrchní zemský soud ve Frankfurtu rozhodl, že kocovina je nemoc a doplňky stravy nemohou být propagovány jako přípravky na její léčbu nebo prevenci.

24. září Lékový záznam prošel. Sněmovna odmítla senátní změny a schválila svůj původní návrh zákona. Lékárníci tak budou mít plný přístup k lékovým informacím pacientů.

25. září Také čeští lékárníci si připomínají Světový den lékárníků, tématem toho letošního jsou „Bezpečné a efektivní léčivé přípravky pro všechny“. Mezinárodního kongresu FIP se zúčastnil prezident Komory Lubomír Chudoba.

28. září V českolipském centru Klubíčko se sešly maminky i děti, aby si s lékárnicí – maminkou Alexandrou Haškovou povídaly na téma Nachlazení – nutné zlo?

30. září Vychází další e-Newsletter webového portálu České lékárnické komory pro veřejnost Lékárnické kapky (www.lekarnickekapky.cz), který se věnuje tématům jako nepřímá srdeční masáž, první pomoc u dětí, otrava oxidem uhelnatým nebo epileptickým záchvatem.

(red)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2019 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#