#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Měříme cévní věk: Alphega lékárníci v boji za prevenci srdečně-cévních chorob


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 10, s. 27

Alphega lékárny se dlouhodobě profilují jako lékárny specializující se na odborné poradenství a poskytování služeb zaměřených na preventivní screening. A právě tyto služby jsou tím nejcennějším doplňkem expedice, který mohou lékárny svým pacientům nabídnout.

Měření tzv. plicního věku slavilo v Alphega lékárnách velký úspěch, zájem o prevenci dýchacích problémů a CHOPN projevily tisíce lidí. S cílem pomoci v prevenci kardiovaskulárních chorob nabízejí Alphega lékárníci možnost měření cévního věku.

Ateroskleróza je u nás stále na prvním místě příčin úmrtí. Stejně tak další nemoci cév mají za vinu zdravotní problémy Čechů, které často končí smrtí. Mezi rizikové skupiny patří především kuřáci, diabetici II. typu, obézní lidé, osoby trpcí vysokým krevním tlakem, ženy v přechodu, pravidelní konzumenti alkoholu a lidé mající zvýšenou hladinu krevních tuků. Významným faktorem podporujícím tyto zdravotní komplikace je také nedostatek pohybu, nezdravá strava a dlouhodobý stres.

Alphega lékárníci proto převzali iniciativu a pomocí edukace veřejnosti bojují s tímto plíživým zabijákem. Od října pro pacienty připravili možnost, jak zjistit stav jejich cév, do této akce se zapojilo více než 60 Alphega lékáren po celé České republice.

Rychlé měření, důležitý výsledek

Vědecké studie prokázaly možnou souvislost vzniku srdečně--cévních chorob s cévním věkem, který nemusí být vždy shodný s věkem biologickým. Cévní věk lze odhadnout pomocí ­měření arteriální tuhosti metodou šíření pulsové vlny. K měření je ­využíván přístroj Agedio B900, který měří hemodynamické ­hodnoty (krevní tlak, rychlost pulsové vlny a tepovou frekvenci), ze kterých se společně s údaji o pacientovi (věk, výška, váha) tvoří odhad stáří cév.

S přibývajícím věkem a nezdravým stylem života tepny tuhnou a pulsové vlny se šíří rychleji. Čím tužší jsou cévy, tím rychlejší je pulsová vlna a riziko propuknutí srdečně-cévních chorob se zvyšuje.

V průběhu celého měření je s pacientem speciálně proškolený Alphega lékárník, který pacientovi pomáhá a instruuje ho. Poté pacientovi vysvětlí naměřené výsledky a doporučí mu další vhodný postup.

Měření cévního/plicního věku je screeningovou metodou, která nestanovuje diagnózu, ani nenahrazuje lékařské vyšetření.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2019 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#