#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 10, s. 30

Mercurialis annua L. – bažanka roční(Euphorbiaceae – pryšcovité)

Jednoletá, dvoudomá bylina, vysoká do 50 cm. Tento teplomilný druh bažanky pochází ze Středomoří, zavlečen byl do USA a Austrálie. V ČR se vyskytuje jako plevelná rostlina na obdělávaných půdách v teplejších oblastech. Na vlhčích, zastíněných místech, roste příbuzný druh Mercurialis perennis – bažanka vytrvalá.

Synonyma: Mercurialis annua var. ambigua

Obecný název: Annual mercury (angl.), Einjähriges Bingelkraut (něm.)

Sbíraná část: herba, radix

Droga: Mercurialis herba

Obsahové látky: v nati flavonoidní glykosidy rutin (aglykon­ ­kvercetin), narcissin (aglykon isorhamnetin) a aglykon kempferol, stopy kyanogenních glykosidů, piperidinové alkaloidy s převahou hermidinu, který na vzduchu přechází na dimer a chinon, baze pyridin-3-karbonitril (syn. nikotinonitril), aminy s ­převahou methylaminu. Dále saponiny, fenolická kyselina ferulová, ­kumarinoid skopoletin, v lipofilní frakci β-sitosterol, skvalen, tokoferoly a triglyceridy kyseliny olejové, palmitové, stearové a linolové. V kořeni silice s benzylakoholem, 2-fenylethanolem a cis- i trans- myrtanolem.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je nať nebo lisovaná šťáva aplikována vnitřně jako diuretikum, antidiabetikum, ­emetikum, anxiolytikum nebo silné projímadlo, zevně k léčbě očních a ­ušních zánětů, k odstraňování bradavic, jako emoliens a ve ­formě sedacích koupelí při zánětech močových cest a men­struač­ních potížích. Sušená droga k léčbě syfilis.


Čerstvá nať vykazuje toxicitu, která sušením významně klesá. Protože bažanka neobsahuje, na rozdíl od jiných druhů ­čeledi Euphorbiaceae, toxický latex a pouze stopy kyanogenních ­glykosidů, jsou poškození kůže a očí i poruchy GIT po požití ­čerstvé drogy v současnosti nejčastěji spojovány s methylaminem a pyridin-3-karbonitrilem.


Odborné studie byly zaměřeny na ověření některých tradičních indikací. Vodné i methanolové extrakty byly per os anxiolyticky účinné při testech na myších. Rovněž byla testována cytotoxicita methanolového extraktu proti různým typům lidských rakovinných buněčných linií. Pozitivní byl výsledek v případě kolorektálního adenokarcinomu (HRT-18) a buněčných linií rakoviny prsu (T47D). Cytotoxicita pravděpodobně souvisí se saponinovou frakcí. Perspektivní je zjištění, že se alkaloid hermidin váže na muskarinové acetylcholinové receptory M1 až M5. Izolovaný flavonoid rutin snižoval u diabetiků hyperglykemii několika mechanizmy; omezoval vstřebávání sacharidů ze střeva, inhiboval glukoneogenezi, současně zvyšoval absorpci glukosy tkáněmi, chránil Langerhansovy ostrůvky v pankreatu před oxidačním poškozením a zvyšoval sekreci insulinu. Součas­ně příznivě ovlivňoval i přidružené kardiovaskulární a jaterní poruchy, neuropatii i nefropatii. Podobně působí při normalizaci glykemie i fenolická kyselina ferulová. Další flavonoidy narcissin a kempferol snižují krevní tlak dilatací hladké svaloviny cév. Rutin a skopoletin vykazují spasmolytické efekty v GIT i urogenitálním traktu. U diabetických krys snižoval skopoletin hladinu jaterních lipidů srovnatelně s metforminem a dále působil protizánětlivě inhibicí prozánětlivých cytokinů. U skvalenu byly zjištěny hepatoprotektivní účinky a snížení hladiny jaterního cholesterolu i triglyceridů. V homeopatickém zpracování se bažanka využívá při revmatismu, průjmu a poruchách funkce jater a žlučníku.

Dávkování: projímavý čaj: nálev z 1 lžičky sušené natě v 500 ml vody, louhovat nejdéle 5 minut. Aplikovat nejvýše 7 dní. Odvar pro sedací koupel: 2 lžíce usušené nati v 500 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek ­informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým ­dětem. Popsány pylové alergie s astmatickými záchvaty, průjmy a poškození jater.

Interakce: metformin.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Johann Georg Sturm 1796 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 10

2019 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#