#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: Havlíček Stanislav
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 3
Kategorie: Editorial

„Lidi bych dělil na nemocné a pozitivní. Můžu totiž být na leccos pozitivní, ale nemusím být nemocný“, řekl na konci července senátor a onkolog Jan Žaloudík pro DVTV. A ještě k tomu dodal: „Lidé jsou buď rouškofilové, nebo rouškofobové. Já jsem rouško­fob!“ A já taky. Ne proto, že bych úplně pochyboval o prospěšnosti roušek. Jen se mi nelíbí, že se celá prevence a opatrnost redukovala jen na roušky, případně vynucování jejich nošení.

Je polovina prázdnin, do zahraničí cestují zlomky počtu turistů, kteří se rekreovali vloni. Z Prahy denně odlétá necelých 40 letadel. Někam, třeba do Bulharska, se nelítá vůbec a pro mnohé cílové destinace je potřeba papír, potvrzující COVID 19 negativní status z doby 48–72 hodin před vycestováním. Za jeden test zaplatíte bezmála 1 800 korun, což může rodinnou dovolenou prodražit. A pak, získáte-li toto potvrzení o negativitě, vás letecké společnosti nebo ostraha přepravního prostoru stejně nutí (přijatým nařízením nebo společenským nátlakem), abyste nosili roušku, která z principu chrání ty druhé před vámi, potvrzeně negativními.

Je to absurdní a nejde se ubránit reminiscencí na Černé barony (A terazky mi povedztě, Kefalín, čo vy si predstavujetě pod takým slovom absurdný?) a Básníky (Co, když vás zítra přejede auto? Když tam napíšete dnešní datum, tak budete z obliga, pane doktore.).

A tak, paradoxně vyzbrojen na další krátkou misi do Covidového centra Lékařů bez hranic v Jemenu čerstvým dokumentem o mé Covid negativitě, čekám o 35 hodin později na letišti v Džibuti na další potvrzení o své negativitě, tentokrát ze vzorku slin. Netrvá to tak dlouho jako ve fakultní nemocnici v Čechách, ani to není tak drahé. Za 80 minut a lehčí o 25 eur mám druhý negativní test. A protože v cílové destinaci po mně nikdo nechtěl ani jeden z těchto dvou papírů, redukovala se celá problematika prevence jenom na byznys a podporu laboratoří.

Máte v ruce letní dvojčíslo časopisu, které i počtem stran dokonce vypadá jako dvojčíslo. Krom všeho jiného zajímavého čtení v něm najdete další dva lékárnické vynálezy, které souvisí s létem a preventivní ochranou. Příjemnou zábavu a dostatek zdravého rozumu.

Stanislav HAVLÍČEK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#