#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prázdninové překvapení v Kuksu


Autoři: Zpo
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 39


Zvát v Časopise českých lékárníků do Farmaceutického muzea v Kuksu může vypadat jako nošení dříví do lesa. Ale když je léto a část prázdnin ještě zbývá, nemusí to být marná připomínka. Vím, že řada lékárníků navštívila Kuks naposledy v době svého studia. Jenomže Hospitál Kuks byl v minulých letech zásadně rekonstruován a také expozice farmaceutického muzea nabízí několik novinek. Navíc – mám takové tušení, že na Kuks se dá jet kdykoliv a opakovaně. Já se tam vypravil v červenci, a přestože minimálně polovinu návštěvy lilo jako z konve, byl to mimořádný zážitek.

Odpustím si historický výklad o samotném Kuksu, zřízeném hrabětem Františkem Antonínem Šporkem jako jakýsi domov seniorů pro vysloužilé vojáky na začátku 18. století a fungující v podobném módu až do roku 1938.


Přesto věřte, že ani ­základní prohlídkový okruh Hospitálem nebo Šporkovskou ­hrobkou vás nudit nebude. Nemluvě o všudypřítomných ­barokních ­Ctnostech a Neřestech z rukou geniálního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna.


Součástí šporkovského Hospitálu byla od roku 1744 i lékárna řádu Milosrdných bratří, která fungovala až do roku 1938. ­Myslím, že každý v této nádherné barokní oficíně zůstane stát několik vteřin v němém úžasu. Není divu, že se v Kuksu od 70. let 20. století začaly shromažďovat jednotlivé farmaceutické sbírky a už vůbec není překvapující, že díky úsilí mnoha farmaceutických osobností, zde v roce 1994 vzniklo České farmaceutické muzeum jako středisko Univerzity Karlovy v Praze – Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Dnes se můžete nechat provést dvěma expozicemi – Historie lékáren a Historie výroby léků (relativně nová expozice od roku 2014). A vlastně je tu i jakási třetí expozice, prohlídková trasa, a to unikátní zahrada, na kterou je právě léto ten nejlepší čas. Byliny, koření, ­květiny, ovoce, zelenina, všechno jak z herbáře. A propos herbář. Během letních prázdnin si můžete výjimečně prohlédnout cenný ­farmaceuticko-botanický rukopis z 18. století (1680–1710) a také způsob jeho náročné restaurace. Rukopis se dochoval bez titulní strany, takže se těžko odhaduje jeho autorství. Obsahuje 108 kolorovaných ilustrací rostlin léčivých a okrasných, stejně jako některých poživatin (meloun, tehdejší novinku kukuřici apod.), včetně jejich podrobného popisu a možnosti využití v terapii. Na některých stránkách jsou připsány vlastní recepty neznámého majitele. Podle tohoto autora má rukopis sloužit k poznání ne odborníkům, ale „prostých, zbožných lidí“. Rukopis si můžete prohlédnout v digitální podobě na stránkách www.manuscriptorium.com, ale lépe si do Kuksu udělat výlet. Do konce prázdnin to ještě stihnete.

zpo


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#