#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Autoři: PharmDr. Potužák Miloš
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 50

Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill – sírovec žlutooranžový, (Fomitopsidaceae – troudnatcovité)

Dřevokazná houba, vytvářející od května do října chorošovité plodnice na kmenech nebo pařezech různých druhů stromů. V mládí mají měkkou masitou dužninu a jsou zbarveny sírově žlutě až žlutooranžově. Mladé plodnice jsou jedlé a využívají se k přípravě pokrmů chuti kuřecího masa. Houba je rozšířena na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy.

Synonyma: Boletus sulphureus, choroš sírový, Polyporus sulphureus.

Obecný název: chicken of the woods (angl.).

Sbíraná část: ascocarpus.

Droga: Laetipori ascocarpus.

Obsahové látky: v plodnicích polysacharidy. Ve frakci ve vodě nerozpustných exopolysacharidů převažuje laminaran, polysacharid β-1,3-glukanového typu a fukogalaktomannanové heteropolysacharidy. Dominantním, ve vodě rozpustným endopolysacharidem, je laetiporan, lineární polysacharid β-1,3--glukanového typu, s bočními sacharidovými 1,6- substituenty (fukóza, galaktóza, manóza nebo xylóza). Flavonoidní látky zastupují glykosidy kvercetinu a kempferolu, fenolové sloučeniny deriváty katechinu, kyseliny gallové, chlorogenové a kávové. Z triterpenů hlavně sloučeniny lanostanového typu: kyselinu eburiková a 15α-hydroxy-trametenolová. Dále byly identifikovány benzofuranové sloučeniny laetiporin (syn laetirobin) a egonol, vyšší mastné kyseliny (C16–24) a jejich ethylestery, steroly a z bílkovinných látek především lektiny. Charakteristické aroma plodnice způsobuje (Z)-3-met­hyl­sko­ři­cový aldehyd a fenylethanol, sírově žluté zbarvení plodnice polyenová kyselina laetiporová A. V sušině plodnic minerály: 1,8 % K, 0,4 % Ca a 0,2 % Mg.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je v Evropě využívána plodnice jako antipyretikum, antireumatikum a antitussikum.

Odborné studie. Antimikrobiální účinky. Extrakty z plodnic pů­sobí proti G+ i G- bakteriálním kmenům Bacillus cereus, Ente­­robacter cloacae, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus i proti houbám druhu ­Aspergillus niger, Botrytis cinerea, Candida albicans a Fusarium oxysporum. ­Antioxidační účinky. Extrakty díky obsahu flavonoidů a fenolových látek zhášejí volné radikály typu superoxidového anionu a hydroxylového radikálu a vykazují antioxidační účinky. Rovněž izolovaný polysacharid laetiporan A, podaný preventivně zvířatům, působil antioxidačně a inhiboval vznik hepatitidy experimentálně vyvolané chloridem uhličitým. Protizánětlivé účinky. Exopolysacharidy vykazovaly protizánětlivou aktivitu v BV2 mikrogliálních buňkách v mozku inhibicí prozánětlivých mediátorů prostaglandinu E2 a TNF-α. Zabránění poškození neuronů je významné při prevenci Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby i roztroušené sklerózy. Hypoglykemické účinky. Exopolysacharidy vykazují hypoglykemické účinky in vivo. Per os snižují u potkanů hladinu cholesterolu, triacylglycerolů i experimentální hyperglykemii, zvyšují aktivitu antioxidačních enzymů, tj. katalázy, superoxiddismutázy a glutathionperoxidázy. Triterpenová kyselina dehydrotrametenolová zlepšuje citlivost tkání vůči inzulínu, indukuje in vitro diferenciaci adipocytů a snižuje u myší hyperglykémii při diabetu nezávislém na inzulínu. Cytotoxicita. U triterpenů byla zjištěna cytotoxicita, především semisyntetické kyseliny acetyleburikové, která vyvolává apoptózu aktivací kaspázy-3. Zhoubné bujení. Testy in vitro prokázaly, že (±)-laetirobin dobře proniká do rakovinných buněk, inhibuje jejich proliferaci a indukuje apoptózu, egonol vykazuje in vitro cytotoxicitu k buňkám rakoviny žaludku. Lektin (LSL) má hemolytické a hemaglutinační účinky.


Dávkování: není uváděno


Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Alergie po požití dužniny.

Interakce: perorální antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Doug Bowman (Wikipedia). Vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#