#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pověste ho vejš aneb zápisky z Čestné rady


Autoři: Císař Čestmír
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 9

Podle zpráv předsedkyň Čestné rady a Revizní komise se stále vrací případy vedení lékárny bez osvědčení. Nejinak tomu bylo i na poslední Čestné radě, kdy většina disciplinárních řízení byla vedena právě pro vedení bez osvědčení.

Je to škoda času vašeho i členů Čestné rady a Revizní komise. A přitom je to tak jednoduché. Provozovatel, to je ta Janička, co už to vede roky jako OSVČ, nebo eseróčko nebo akciovka, má povinnost se při změně údajů přeregistrovat u příslušného krajského (magistrátního) úřadu. Tady bychom měli při podepisování souhlasu pro krajský úřad (magistrát) zbystřit. Už se nejmenujeme Lékárna U Vystřelenýho voka, s. r. o., ale jen U voka, s. r. o. V tomto ohledu provozovatel splnil zákonnou povinnost provozovatele a nahlásil změnu a je na vás, abyste vy splnili svou povinnost a zažádali o nové osvědčení.

Došlo-li ke změně IČ nebo názvu společnosti, přestěhování ­lékárny do vedlejší budovy (změna adresy), nebo změně ­právnické osoby z U Voka, s. r. o. na U Voka, a. s., vy jako ­odborný zástupce nebo vedoucí lékárník máte povinnost ­zažádat o vydání nového osvědčení, protože vám původní ­zaniklo. Jedná se o úplně novou lékárnu. Vždyť od té doby ­povedete i novou opiátovou knihu.

Zkrátka jakákoliv změna údaje, který je na osvědčení(sakra, kam jsem ho založil), je důvodem ke změně osvědčení, o kterou jste povinni požádat, a v určitých případech osvědčení může i zaniknout a je třeba žádat o nové.

Někdy se to zašmodrchá a jednatel provozovatele je zároveň vedoucím lékárníkem a odborným zástupcem. Někdy máte pocit, že to bylo moje a furt je to moje a jen jsem teď s. r. o. Je to klamný pocit. Právně vám touto změnou zaniklo osvědčení, i když lékárna sídlí na stejné adrese a pracují v ní ti samí lidé. Museli jste podepsat nové smlouvy se zaměstnanci, s pojišťovnami, o nájmu a další. Pozor ještě na stará osvědčení vydaná dle předpisů platných do 31. 3. 2012, na jejichž základě nelze vyko­návat funkci vedoucího lékárníka, odborného zástupce nebo vykonávat vlastní praxi, pokud nastane jakákoliv skutečnost působící změnu osvědčení anebo je provozovateli vydáno oprávnění k poskytování zdravotních služeb dle pozdějších předpisů. Stejně tak musíte požádat o osvědčení od Komory, viz tabulka.

Akce                                               Odpovídá

Registrace zdravotnického        provozovatel (OSVČ, s. r. o., zařízení na krajském úřadě k. s., a. s.) zastoupen statutárním orgánem

Vyjádření k technickým            provozovatel (OSVČ, s. r. o., k. s.,a věcným podmínkám a. s.) zastoupen statutárním orgánem

Osvědčení odborného                lékárník, fyzický člen Komoryzástupce nebo vedoucího lékárníka

Nevíte-li si rady, obraťte se na předsedu vašeho OSL nebo ­rovnou na sekretariát na Rozárku.

PS: Děkuji za drobná upřesnění Mgr. Švejnohovi, právníku Čestné rady.

Čestmír Císař

Prázdninové překvapení v Kuksu – str. 39
Prázdninové překvapení v Kuksu – str. 39


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#