#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prezident glosuje: Kudy dál a za kolik


Autoři: Mgr. Krebs Aleš, Ph.D.
Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 7-8, s. 5

Souhrn

Pomalu začínáme v celém hospodářství sčítat škody po jarním období. Kvůli výraznému omezení nebo zákazu činnosti a s tím související ztrátou příjmu se pro někoho jedná doslova o fatální problém, který se nemusí podařit vyřešit ani prostřednictvím různých podpůrných programů.

V jiných oblastech se nějaké finance naopak výjimečně ušetřily tím, že byl provoz omezen, nekonaly se akce, zaměstnanci byli na „home office“. Mimochodem jedna společnost v této souvislosti jen na kávě pro zaměstnance vyčíslila úsporu na 1 milion korun ročně. Pokud je to z povahy a rozsahu jejich činnosti ­možné, budou některé firmy „spořit“ propouštěním ­zaměstnanců a omezením některých služeb.

Je nepochybné, že se uplynulé období promítlo i do hospodaření lékáren. Po březnových panických nákupech pacientů došlo v dubnu a květnu k výrazným propadům v příjmech. Proto jsem velmi rád, že se Komoře podařilo zajistit ochranné pomůcky a současně vyjednat kompenzaci formou významného zvýšení signálního kódu výkonu na druhé pololetí letošního roku. Pro lékárny to znamená finanční přínos v řádu stovek milionů korun.

Poslední sjezd dal představenstvu za úkol šetřit tam, kde to je možné. Na některé možnosti úspor jsme již při jednání ­pracovní skupiny narazili a zavedli je. Největší objem ­financí ale dokázal „naspořit“ až koronavirus. Je ovšem velkou ­otázkou, zda ­bychom chtěli i v budoucnu dosahovat úspor za cenu ­drastického ­omezení činnosti Komory, zrušení ­mnoha ­prezenčních ­vzdělávacích akcí, omezení porad předsedů, jednání ­představenstva, případně zásadního zkrácení sjezdu nebo bezplatného poskytování služeb sekretariátu a právního poradenství členům.

Je stále více zřejmé, že pokud budeme chtít udržet činnost Komory ve stávajícím rozsahu, nevyhneme se, po více než 10 ­letech, vážné diskuzi o výši členských příspěvků. Jen ­samotná inflace je za tu dobu znehodnotila zhruba o 20 %. ­Vedle toho násobně narostla povinná agenda Komory.

Připravme si proto racionální diskuzi na okresní sdružení, krajská setkání, poradu předsedů a především na sjezd. Na jejím konci by mělo být jasno. Buď o tom, které činnosti Komora omezí nebo přestane provádět úplně, které služby členům zpoplatní a které zaměstnance propustí. Nebo se racionálně rozhodneme, jestli roční členské příspěvky zvýšit na 4 nebo 5 tisíc korun.

Na sjezdu budeme při schvalování rozpočtu totiž rozhodovat i o tom, jakým směrem se vydáme a jaké služby bude Komora schopna poskytovat svým členům.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial
Článek SEMINÁŘE

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2020 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#